Hirmagazin.eu
Főoldal » Az iszlamista terrorizmus elleni egységet állít fel a „német FBI”
Külföld

Az iszlamista terrorizmus elleni egységet állít fel a „német FBI”

Az iszlamista terrorizmus elleni ügyosztályt állítanak fel mintegy ezer fővel az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) után német FBI-nak is nevezett német Szövetségi Bűnügyi Hivatalnál (BKA) – írta csütörtökön a Die Welt című lap.

A kép illusztráció (Forrás: dw.com)

A tervek szerint az átszervezést jövőre hajtják végre. Az új főosztály központja Berlinben lesz, és összefogja majd valamennyi részleget, amely eddig az államvédelmi főosztályon az iszlamista terrorizmussal foglalkozott.

A mintegy 5500 fős szervezetnél az átcsoportosítások és új állások létrehozása révén mintegy ezer nyomozó dolgozik majd a terrorelhárítási területen.

Többségük az ország határain belül, és felállítanak külföldön tevékenykedő egységeket is, amelyek egyebek között a közel-keleti válságövezetekbe utazó német dzsihadisták ügyeivel foglalkoznak – írta a Die Welt.

A legszélesebb nyomozati jogkörű német rendőrségi szerv új főosztályának feladatai közé tartozik az is, hogy összehangolja a tartományi bűnügyi hivatalok (LKA) munkáját és gondoskodjon az új, országszerte egységes kockázatelemzési eljárás alkalmazásáról a terrorcselekmény elkövetésére hajlamosnak tartott iszlamistákkal kapcsolatban.

A legutóbbi adatok szerint a BKA csaknem 700 ilyen embert tart nyilván, köztük 150 fokozottan veszélyesként besorolt iszlamistát. További 1650 embert tartanak nyilván abban a csoportban, amelyből újabb potenciális iszlmaista terroristák és támogatóik kerülhetnek ki.

A kockázatelemzési módszerek egységesítését a tavaly decemberben egy berlini karácsonyi vásáron elkövetett támadás nyomán határozták el, mert kiderült, hogy a 11 halálos áldozatot követelő merénylet elkövetőjét – egy tunéziai elutasított menedékkérőt – egyes tartományokban kevésbé, máshol fokozottan veszélyesként tartották nyilván.

Az utóbbi években megsokszorozódott a terrorizmus gyanúja miatt indított eljárások száma Németországban. Az idén akár az ezret is elérheti, míg a nemzetközi migrációs válság elmélyülése előtti években rendszerint a százat sem érte el az ilyen ügyek száma.

Legutóbb kedden tartottak nagyszabású terrorellenes razziát az országban, és őrizetbe vettek hat szíriai férfit, akiket azzal gyanúsítottak, hogy merényletet terveztek egy nyilvános hely, valószínűleg egy esseni karácsonyi vásár vagy egy bevásárlóközpont ellen.

A gyanút nem sikerült kellőképpen megalapozni, így szerdán mind a hat férfit elengedték.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Megszólalt a Kanári-szigeteken vízbe fulladt magyar férfi édesanyja: ezt a két mondatot sosem fogja elfelejteni

Géza

Autóba rejtett pokolgép robbant Törökországban

info

Ferenc pápának agydaganata van egy olasz lap szerint

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!