Hirmagazin.eu
Főoldal » Az Iszlám Állam robbantott a Fülöp-szigeteken
Külföld

Az Iszlám Állam robbantott a Fülöp-szigeteken

Két pokolgép robbant fel vasárnap a Fülöp-szigetek déli részén, ahol aktívak az iszlamista szélsőségesek. A merényleteknek 27 halálos áldozata és 77 sebesültje van.

A kettős támadást néhány órával később az Iszlám Állam dzsihadista csoport vállalta magára – vált ismertté a terrorista tevékenységre vonatkozó adatok nyomon követésére szakosodott Site Intelligence Group honlapján keresztül. A terrorcsoport közleményében tudatta, hogy két öngyilkos merénylője robbantotta fel magát Sulu tartomány fővárosában, Jolóban.

Az első robbanószerkezet egy katolikus katedrálisban lépett működésbe a mise alatt, a második a mentés megkezdését követően a templom parkolójában robbant fel.

A hatóságok először a használt robbanóanyag típusát elemzik, amiből talán következtethetnek az elkövetőre. A halottak közül 20 civil és hét katona, a sebesültek közül 61 polgári lakos és 16-an a biztonsági erők tagjai.

Sebesülteket ápolnak egy kórházban a Fülöp-szigeteki Sulu tartomány fővárosában, Jolóban 2019. január 27-én, miután pokolgép robban a helyi katolikus templomban. Az első robbanószerkezet a mise alatt, a második a mentés megkezdését követően a templom parkolójában robbant fel. A merényleteknek legkevesebb 27 halálos áldozata és 77 sebesültje van.
MTI/EPA/Westmincom
Sebesülteket ápolnak egy kórházban a Fülöp-szigeteki Sulu tartomány fővárosában, Jolóban 2019. január 27-én, miután pokolgép robban a helyi katolikus templomban. Az első robbanószerkezet a mise alatt, a második a mentés megkezdését követően a templom parkolójában robbant fel. A merényleteknek legkevesebb 27 halálos áldozata és 77 sebesültje van. MTI/EPA/Westmincom

Salvador Panelo elnöki szóvivő és Delfin Lorenzana védelmi miniszter elítélte a támadást. Aláhúzták, hogy a hatóságok mindent megtesznek a tettesek kézre kerítéséért. A templomokat és a köztereket biztosították, hogy elkerülhessék az esetleges további merényleteket.

Jolo szigetén rendkívüli állapot van érvényben, mert évek óta követ el ott merényleteket és emberrablásokat az Abu Szajjaf nevű iszlamista terrorszervezet.

Egyes vélemények szerint egy népszavazás eredményére adott válasz lehetett a támadás indítéka. A helyi választási bizottság pénteken beszámolt róla, hogy a szavazók többsége egy új, autonóm muszlim térség létrehozása mellett tette le voksát az ország déli részén található Mindanaóban. Egyedül Sulu tartományban nem nyerte el a többség támogatását a muszlim autonómia.

A muszlim régió létrehozásáról a legnagyobb felkelőcsoport, a Moro Iszlám Felszabadítási Front és a manilai kormány között 2014-ben kötött békeegyezmény rendelkezett. A lázadók évtizedekig folytattak fegyveres harcot a kormány ellen, a konfliktusban legalább 150 ezren vesztették életüket.

Nyitókép: MTI/EPA/Westmincom
Forrás: infostart.hu

Hasonló hírek

Kész horror! Fekete ruhás nő szelleme riogat egy bevásárlóközpontban!

Mazsi

Kijárási tilalmat rendeltek el Törökországban

Géza

Illegális bevándorlás – Még keresik a Líbia partjainál történt hajóbaleset túlélőit

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------