Image default
Külföld

Az Iszlám Állam robbantott a Fülöp-szigeteken

Két pokolgép robbant fel vasárnap a Fülöp-szigetek déli részén, ahol aktívak az iszlamista szélsőségesek. A merényleteknek 27 halálos áldozata és 77 sebesültje van.

A kettős támadást néhány órával később az Iszlám Állam dzsihadista csoport vállalta magára – vált ismertté a terrorista tevékenységre vonatkozó adatok nyomon követésére szakosodott Site Intelligence Group honlapján keresztül. A terrorcsoport közleményében tudatta, hogy két öngyilkos merénylője robbantotta fel magát Sulu tartomány fővárosában, Jolóban.

Az első robbanószerkezet egy katolikus katedrálisban lépett működésbe a mise alatt, a második a mentés megkezdését követően a templom parkolójában robbant fel.

A hatóságok először a használt robbanóanyag típusát elemzik, amiből talán következtethetnek az elkövetőre. A halottak közül 20 civil és hét katona, a sebesültek közül 61 polgári lakos és 16-an a biztonsági erők tagjai.

Sebesülteket ápolnak egy kórházban a Fülöp-szigeteki Sulu tartomány fővárosában, Jolóban 2019. január 27-én, miután pokolgép robban a helyi katolikus templomban. Az első robbanószerkezet a mise alatt, a második a mentés megkezdését követően a templom parkolójában robbant fel. A merényleteknek legkevesebb 27 halálos áldozata és 77 sebesültje van.
MTI/EPA/Westmincom
Sebesülteket ápolnak egy kórházban a Fülöp-szigeteki Sulu tartomány fővárosában, Jolóban 2019. január 27-én, miután pokolgép robban a helyi katolikus templomban. Az első robbanószerkezet a mise alatt, a második a mentés megkezdését követően a templom parkolójában robbant fel. A merényleteknek legkevesebb 27 halálos áldozata és 77 sebesültje van. MTI/EPA/Westmincom

Salvador Panelo elnöki szóvivő és Delfin Lorenzana védelmi miniszter elítélte a támadást. Aláhúzták, hogy a hatóságok mindent megtesznek a tettesek kézre kerítéséért. A templomokat és a köztereket biztosították, hogy elkerülhessék az esetleges további merényleteket.

Jolo szigetén rendkívüli állapot van érvényben, mert évek óta követ el ott merényleteket és emberrablásokat az Abu Szajjaf nevű iszlamista terrorszervezet.

Egyes vélemények szerint egy népszavazás eredményére adott válasz lehetett a támadás indítéka. A helyi választási bizottság pénteken beszámolt róla, hogy a szavazók többsége egy új, autonóm muszlim térség létrehozása mellett tette le voksát az ország déli részén található Mindanaóban. Egyedül Sulu tartományban nem nyerte el a többség támogatását a muszlim autonómia.

A muszlim régió létrehozásáról a legnagyobb felkelőcsoport, a Moro Iszlám Felszabadítási Front és a manilai kormány között 2014-ben kötött békeegyezmény rendelkezett. A lázadók évtizedekig folytattak fegyveres harcot a kormány ellen, a konfliktusban legalább 150 ezren vesztették életüket.

Nyitókép: MTI/EPA/Westmincom
Forrás: infostart.hu

Hasonló hírek

Kurz: hajmeresztő eljárással választották ki der Leyent

Géza

Szlovák diszkóbaleset rázta meg a magyar tiniket is!

Mazsi

Öngyilkos merénylet után túszdráma zajlik egy szomáliai étteremben

Edit