Hirmagazin.eu
Főoldal » Az iráni külügyminiszter kijelentette: Teherán tiszteletet vár el Donald Trumptól
Külföld

Az iráni külügyminiszter kijelentette: Teherán tiszteletet vár el Donald Trumptól

Teherán tiszteletet vár el Donald Trump amerikai elnöktől – szögezte le Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter egy vasárnap sugárzott amerikai televíziós interjúban, amelyben figyelmeztetett arra is, hogy az iráni atomalku felmondásának „kellemetlen” következményei lehetnek.

 

Zaríf hangsúlyozta, hogy az iráni atomalku esetleges felmondása után „senki sem fog bízni” abban, hogy az Egyesült Államokkal lehet hosszú távú tárgyalásokat folytatni. (Forrás: Lovasistvan.hu)

Zaríf a CBS televízió Szemben a nemzettel című, vasárnapi politikai vitaműsorában úgy fogalmazott, hogy

„minden nemzetközi kötelezettségvállalás előfeltétele a kölcsönös tisztelet”.

Hangsúlyozta, Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója külügyminiszteri jelölése azt üzeni a nemzetközi közösségnek, hogy az Egyesült Államok „nem komoly” a nemzetközi kötelezettségeinek betartásában, beleértve az Iránnal kötött többhatalmi atomalku betartását is. Arra a kérdésre, hogy vajon hogyan tud majd együttműködni, és egyáltalán, tud-e majd együttműködni Mike Pompeóval, ha megszavazzák külügyminiszteri kinevezését, Zaríf azt válaszolta: „kivárunk, és majd meglátjuk”. Hozzátette, hogy „az eddigi jelzések nem különösebben bátorítóak”.

Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif (R) and European Union High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Federica Mogherini are pictured during a plenary session at the United Nations building in Vienna, Austria July 14, 2015. Iran and six major world powers reached a nuclear deal on Tuesday, capping more than a decade of on-off negotiations with an agreement that could potentially transform the Middle East, and which Israel called an “historic surrender”. AFP PHOTO / POOL / JOE KLAMAR

Utalva arra, hogy szenátusi meghallgatásán Pompeo elismerte, hogy Irán nem törekszik atomfegyver előállítására, Zaríf megjegyezte: „késői beismerés, de jobb későn, mint soha”. Megjegyezte,

„szankciókat vetettek ki Iránra, mert nem száguldottunk atombombát előállítani, most meg újabb szankciókat akarnak kivetni Iránra, mert nem száguldunk atombomba előállításával. Ez igen érdekes.”

Hangsúlyozta: az Egyesült Államok soha nem tett le arról, hogy rendszerváltozást eszközöljön ki Iránban.

Az iráni diplomácia vezetője leszögezte, amennyiben Washington felmondaná a 2015-ben kötött atomalkut és újabb büntető intézkedéseket foganatosítana Irán ellen, Teherán kész folytatni atomprogramját.

„Több megoldást dolgoztunk ki a magunk számára, ezek készen vannak, és köztük van az is, hogy a korábbinál jóval gyorsabb ütemben folytatjuk nukleáris tevékenységünket”

– közölte.

Kép: La Voz

Felhívta egyúttal a figyelmet arra is, hogy nem kétoldalú, az Egyesült Államok és Irán közötti megállapodásról van szó. Leszögezte: az európai partnereknek rá kell bírniuk Washingtont az egyezmény betartására, mivel a megállapodásban foglalt kötelezettségeit Teherán is betartja.

Zaríf hangsúlyozta, hogy az iráni atomalku esetleges felmondása után „senki sem fog bízni” abban, hogy az Egyesült Államokkal lehet hosszú távú tárgyalásokat folytatni. „Beleértve Észak-Koreát is” – tette hozzá.

Az iráni külügyminiszter késznek mondta országát egy amerikai-iráni fogolycserére, de csak abban az esetben, ha Washington „változtat a magatartásán”. Álláspontja szerint az Egyesült Államoknak változtatnia kell tárgyalásai hangnemén, mert “egy másik szuverén kormánnyal tárgyal”.

Iránban jelenleg öt amerikai állampolgárt tartanak fogva, valamennyien amerikai-iráni kettős állampolgárok, és Zaríf vasárnapi közlése szerint “jól vannak”.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Robbant a családi botrány: rejtélyes az Esterházy örökös anyjának ügye

Mazsi

Gyanús csomag miatt lezárták Angela Merkel hivatalának környékét

Edit

Újabb Iszlám Állam parancsnok halt meg

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------