Image default
Külföld

Az iráni atomválság megoldásáról egyeztetett Macron Trumppal

A francia elnök szerint megteremtődtek a feltételek a megállapodásra.Emmanuel Macron francia államfő szerint a G7 országcsoport biarritzi csúcstalálkozója megteremtette a feltételeket egy találkozóra és egy megállapodásra Donald Trump amerikai és Haszan Róháni iráni elnök között az iráni nukleáris válságról.

A francia köztársasági elnök ezt Donald Trump amerikai elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján mondta hétfőn a délnyugat-franciaországi találkozó helyszínén.

Emmanuel Macron annak a reményének adott hangot, hogy az iráni-amerikai csúcstalálkozóra a „következő hetekben” sor kerülhet.

„Semmi nem adott, a dolgok nagyon törékenyek, de megkezdődtek a tárgyalások” – mondta a francia elnök.

Ha Róháni elfogadja a találkozót Trump elnökkel, lehetséges megállapodást is találni” – tette hozzá.

Donald Trump megerősítette: hajlandó az iráni elnökkel találkozni, ha „a körülmények adottak”. Szerinte is reális lehet egy ilyen találkozó néhány hét múlva.

Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök kezet fog a sajtótájékoztatójuk végén a világ hét legfejlettebb ipari országa (G7) vezetőinek csúcstalálkozóján, a délnyugat–franciaországi Biarritzban 2019. augusztus 26-án, az esemény zárónapján. (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

„Ha a körülmények lehetővé teszik, találkozni fogok Haszan Róhanival” – mondta az amerikai elnök, aki szerint „Emmanuel Macron nagyon jó munkát végzett”.

„Meglátjuk, működni fog-e, meg kell, hogy mondjam, nevetséges megállapodást kötöttünk azzal, hogy dollármilliókat adtunk nekik (2015-ben) semmiért cserébe és nagyon rövid határidővel. Jó előérzetem van Iránnal kapcsolatban. Sok iráni barátom van, csodás emberek” – tette hozzá.

Emmanuel Macron szerint „a valódi változás” annak köszönhető, hogy „Róhani elnök nyitottnak mutatkozik”a találkozó iránt. A cél a francia államfő szerint “megnézni, hogyan lehet új megállapodást létrehozni Iránnal”az amerikaiak kívánalmainak megfelelően „hosszabb időtartamra” és „több létesítmény ellenőrzésével”.

Donald Trump amerikai (b) és Emmanuel Macron francia elnök megöleli egymást a sajtótájékoztatójuk végén a világ hét legfejlettebb ipari országa (G7) vezetőinek csúcstalálkozóján, a délnyugat–franciaországi Biarritzban 2019. augusztus 26-án, az esemény zárónapján. (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Újságírói kérdésre Emmanuel Macron nem kívánt több részlettel szolgálni, mert szerint az gyengíthetné a találkozó előkészítésére megkezdett tárgyalásokat.

A G7-ek háromnapos csúcstalálkozójának nagy meglepetése volt Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter villámlátogatása. A politikus vasárnap délután meglepetésszerűen érkezett Biarritzba, mintegy három órán át tárgyalt először francia kollegájával, Jean-Yves Le Driannal, majd félórás megbeszélést folytatott Emmanuel Macron francia államfővel. A találkozó után visszarepült Teheránba.

A francia elnöki hivatal közölte, hogy a megbeszéléseken brit és német diplomáciai tanácsadók is jelen voltak. Párizs szerint pozitívak voltak és folytatódnak a tárgyalások az iráni nukleáris válságról.

Donald Trump utóbb megerősítette: nem tekintette tiszteletlenségnek a francia diplomácia részéről, hogy rövid időre váratlanul meghívta Zarífot is, a látogatásról Emmanuel Macron előzetesen személyesen tájékoztatta őt.

Hírügynökségek jelentése szerint a francia diplomácia és az európai partnerek arról próbálták meggyőzni Trumpot, hogy tegyen gesztusokat az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló, 2015-ös többhatalmi megállapodás megmentése érdekében.

A Trump vezette Egyesült Államok tavaly kilépett a megállapodásból, és ismét szankciókat vezetett be Irán ellen. E szankciók hatásai alól az európai hatalmak nem tudják kivonni magukat, hiába ragaszkodnak ahhoz, hogy részükről érvényben tartják a szerződést, illetve nem képesek ellensúlyozni a negatív hatásokat Irán érdekében, hiába ígérik neki.

Haszan Róháni iráni elnök a külügyminiszter biarritzi tárgyalásaival kapcsolatban kijelentette hétfőn, hogy támogat minden diplomáciai erőfeszítést.

„Ha egyértelmű számomra, hogy egy találkozó hozzájárulhat az iráni nép problémáinak megoldásához, akkor mindenképpen elmegyek rá” – mondta.

Ha Irán csak a 20 százalékát éri el annak, amit akar, az is több, mint a semmi – tette hozzá.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Oroszország kész légi támogatást nyújtani a Szabad Szíriai Hadseregnek

Edit

Úgy be volt állva Juncker, hogy felemás cipőben ment tárgyalni

Géza

“Utazási iroda” és “fejvadász cég” szervezi a menekültek szállítását

Edit