Főoldal » Az illóolajak királynője: virágba borult az egész ország
Kirándulás, utazás itthon

Az illóolajak királynője: virágba borult az egész ország

Magyarország — Országszerte virágba borulnak júniusban a levendulaültetvények, és bár idén az időjárás kissé késleltette a szezont, mostanra a legtöbb kert megnyitotta kapuit a látogatók előtt.

Az „illóolajak királynőjének” is becézett levendula az elmúlt években egyre több család otthonát teszi varázslatosabbá: finom illata és feltűnő külseje miatt nagy népszerűségnek örvend, arról nem is beszélve, hogy a szappantól kezdve a különböző levendulás italokon át nagyon sokféle különlegesség készíthető belőle. Bemutatunk öt kertet, ahol kedvére szedhet a növényből.

Levendulanapok a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében

Levendulanapokat tartanak szombaton és vasárnap a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében, koncertekkel, előadásokkal, népzenei és néptáncbemutatókkal, gyerekműsorokkal, növényvásárral, kézműves termékekkel és gasztronómiai ínyencségekkel várják az érdeklődőket. Az arborétum gyógynövény- és fűszerkertjében tízféle levendulát csodálhatnak meg a látogatók a fehér virágútól a rózsaszínűig, a pannonhalmitól a tihanyi változatig. A fesztivál résztvevői a növényárudákból haza is vihetnek levendulatöveket, de kézművesek portékáiból is válogathatnak.

Időpont: 2019. június 29–30. Nyitva: 9–18 óráig. Belépő: 1300 forint

Levendulanapok a Szegedi Tudományegyetemen / Fotó: szeged.hu

Levendula Birtok, Lesenceistvánd

A Veszprém megyei Lesenceistvándon hetek óta tart a szüretelés, ám aki még nem vásárolt be levendulából, ezen a hét végén megteheti. A szervezők szerint a birtokról rendkívüli panoráma nyílik a Tapolcai-medencére, emellett pedig egy családias hangulatú rendezvénnyel örvendeztetik meg az odalátogatókat. A meghirdetett napokon a belépés ingyenes. A szüreti napok száma a virágok mennyiségétől, időjárástól függően is változhat.

Időpont: 2019. június 29–30. Nyitva: naponta 9–18 óráig 

Árak: 1500–2000 forint

Levendula Birtok Lesenceistvánd / Fotó: Facebook

Szedd magad a levendulát!– Sóskúti levendulás

Ha szebbnél szebb levendulákat szeretne szedni, idén a Sóskúti levendulás is várja családjával, barátaival együtt. A rendezvény szervezői arra kérik a látogatókat, hogy hozzanak magukkal ollót, illetve elindulás előtt mindenképp tájékozódjanak a www.bp-erdo.hu oldalon arról, hogy az időjárás függvényében megtartják-e a rendzevényt.

Időpont: 2019. június 29–30. Nyitva: 9–18 óráig

Árak: 1000 forint

Sóskúti levendulás / Fotó: Facebook

Fertődi Esterházy-kastély levendulakertje

A fertődi Esterházy-kastély levendulakertjében az elmúlt években közel 10 ezer tő francia levendulát telepítettek, virágzásuk pedig egyre bőségesebb – olvasható az esemény leírásában. A kertben egyébként zsálya, kakukkfű, rozmaring és tárkony is nő.

Időpont: 2019. június 21–30. Nyitva: 10–18 óráig

Árak: 500–1100 forint

Fertődi Esterházy-kastély levendulakertje / Fotó: MTI Jászai Csaba

II. Szecsői Levendula Szüret – Tápiószecső

Idén is megnyitja kapuit Tápiószecsőn a levendulás. Az érdeklődök körülbelül 1000 tő levenduláról tudnak szüretelni az egynapos rendezvényen. A szervezők szerint az időjárás sajnos nem kegyes a levendula virágzásának, így érdemes egy pótnappal is készülni.

Időpont: 2019. július 6. Nyitva: 10–17 óráig

Szecsői Levendula Szüret / Fotó: Facebook
blikk

Hasonló hírek

Zsolnay Kiállítás látogatás Pécsen, a Zsolnay Negyedben

info

15+1 hely Magyarországon, melyekről nehéz elhinni, hogy léteznek!

Edit

Ezoterikus gyógyvonal is segíti a turizmust

info