Hirmagazin.eu
Gazdaság

Az év, amikor már erősen fújták a lufit, mégsem tűnt fel senkinek

Harmadik cikkünknél járunk abban a sorozatban, amiben igyekszünk összesszedni az elmúlt 15 év legfontosabb ingatlanpiaci folyamatait, történéseit, tranzakcióit és azokat a témaköröket, amit a szakma, az adott az év végi Property Investment Forumon megvitatott.

12 évvel ezelőtt a piac talán legpozitívabb időszakában voltunk, ömlött a pénz a régióba és Magyarországra is, miközben az óceántúlon már bekövetkezett a másodlagos hitelpiaci válság, mégis sokan úgy gondolták, hogy a magyar piacra nem fog eljutni a korrekció. Nagy tervek, és fejlesztések vették kezdetüket, amiket azóta is várunk. Lássuk, mi történt 2007-ben a hazai és a külföldi ingatlanvilágban és a konferencián!

Miről szólt a 2007-es Property Investment Forum?

Másról nem is igazán szólhatott volna egy ingatlanbefektetési konferencia 2007-ben mint arról, hogy ömlik a pénz a régióba és Magyarországra egyaránt. Hatalmas vásárlásokról, tranzakciókról és fejlesztésekről beszélt mindenki. A hazai piac hangulata egyértelműen pozitív volt, amit eddig nem építettek meg, arra már készültek a tervek, még úgy is, hogy a nemzetközi piacokról induló másodlagos hitelpiaci válság drasztikus változásokat hozott sok ország kereskedelmi ingatlanpiacán, máshol már szenvedtek a meghiúsuló tranzakcióktól és a befektetők kivárásától. A konferencia előadásai, beszélgetései:

 • Ömlik a tőke – A globális úthenger
 • Mi újság a régióban? – Tranzakciók, tranzakciók, tranzakciók
 • Kelet Európa forró piacai – Fókuszban Románia és Oroszország
 • Kereskedelmi ingatlanok?: Nincs megállás – Irodafejlesztési özönvíz Budapesten
 • Outsourcing Magyarországon – Kik költöznek az új irodákba
 • Panelbeszélgetés: Van élet a Váci úton túl is? – Irodafejlesztési trendek Budapesten
 • Város a városban – Komplex fejlesztések Magyarországon
Property Investment Forum 2007
Property Investment Forum 2007

A befektetési lehetőségek mellett nagy hangsúlyt kapott a hazai lakáspiac is, a másodlagos hitelpiaci válság elsősorban az amerikai ingatlanpiacokat érintette, illetve az európai kereskedelmi ingatlanszektort. Az azonban nagy kérdés volt, hogy lesz-e bármilyen hatása az európai lakáspiacra. Sokan úgy vélekedtek, hogy mivel minden országra egyedi lakáspiaci tényezők vannak befolyással, a globális hatás kevésbé érvényesül, így ez a szektor nincs veszélyben. A lassulás azonban egyértelműen érződött, leginkább Spanyolországban, az Egyesült Királyságban vagy Írországban, illetve a balti államokban. Az alulteljesítő piacokon, mint a német vagy a magyar, egyszerűen nem számítottak korrekcióra. A lakáspiaci programpontok a konferencián:

 • Lakóingatlanok: Kullogunk a régió mögött – Lakáspiac Magyarországon
 • Miért alacsonyabbak a lakásárak Budapesten, mint a régióban?
 • A London-Dublin-Madrid tengely? – Külföldiek lakásvásárlása Magyarországon
 • Panelbeszélgetés: Mit várnak a fejlesztők a lakáspiacon?

2007-es Property Investment Forum ingatlanbefektetési konferencia hatalmas sikert aratott, a jegyek már egy héttel az esemény előtt elfogytak. A 45 előadót és közel 250 résztvevőt felvonultató konferencián a hazai ingatlanszektor színe-java felvonult, a meghatározó fejlesztők, befektetők, tanácsadók és finanszírozók mind résztvettek az egész napos szakmai fórumon.

Fújják a lufit, avagy mi történt a hazai piacon 2007-ben?

Egy évvel járunk a durranás előtt, amikor a globális likviditásbőségnek és a Közép-Európába vetett bizalomnak köszönhetően, ömlött a tőke a régió, és a hazai ingatlanpiacba egyaránt. A befektetők versengtek a megvehető ingatlanokért, a bankok pedig a finanszírozható fejlesztésekért. A végeredményt ismerjük: dübörgő ingatlanpiac, hatalmas fejelsztések, meredeken zuhanó hozamszintek, rekordmagas tőkeáttételek, olcsó finanszírozás. Ebben a pilótajátékban 2007 volt a csúcsév, rekordalacsony hozamokkal és rengeteg tranzakcióval, és azzal a bevált gyakorlattal, hogy a befektetők már a projekt elkészülése előtt megvásárolták a fejlesztőtől az ingatlanokat. Magyarországon a kereskedelmi ingatlanbefektetések volumene megközelítette a 2 milliárd eurót, amire sem előtte, sem utána nem volt példa. Jelenleg a felívelés közepén vagyunk, tavaly ez a volumen 1,8 milliárt euró volt (többek között a MOM Park és a Mammut eladásának köszönhetően, amik önmagukban 450 millió eurót javítottak az eredményen).

A budapesti prémiumingatlanok hozamai 2007-re 6 százalék alá süllyedtek, szinte eltűnt a hozamprémium Magyarország és Nyugat-Európa között. (most is igaz mindez, azonban a nyugati országok szintjéhez képest jóval magasabb hozamokkal mozog a magyar piac). Az ingatlanlufi egyik leglátványosabb példája az Aréna Plaza volt, a 180 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot rekord áron tudták eladni – az elékszülése előtt -, annak ellenére, hogy kevésbé kedvező lokáción épült, alacsony vásárlóerejű környéken. A brit Active Asset Investment Management 400 millió eurót fizetett a plázáért, ami 5,5 százalékos hozamszintet jelentett az akkori hírek szerint. Ezzel a fejlesztő az újkori magyar ingatlantörténelem legnagyobb üzletét csinálta meg akkor.

Az Aréna Plaza átadása mellett számos más tranzakció is létrejött, illetve projektek indultak el (majd később abbamaradtak) vagy készültek el:

 • Az ING Real Estate 110 millió euróért megvásárolta a Campona bevásárlóközpontot.
 • Mintegy 72,2 millió euróért értékesítették a 26 ezer négyzetméteres Népliget Center irodaházat.
 • Az osztrák Immoeast 100 millió euróért megvásárolta a nettó 40 ezer négyzetméteres Átrium Parkot.
 • 7,5 millárd forintért eladta az Andrássy úton lévő volt Balettintézet-épületet az izraeli Plaza Centers és a Red Sea Hotels.
 • Átadták a Corvinus Egyetem új oktatási épületét, a több mint 50 ezer négyzetméter szintterületű épület 10 milliárd forintos beruházás keretében készült el.
 • A II. kerületi Bécsi Corner kivitelezése elkezdődött, ahol 6 ezer négyzetméter iroda- és 4 ezer négyzetméter kiskereskedelmi területet terveztek.
 • A XIV. kerületben, a Hungária körúton elindult az M3 Business Center második ütemének fejlesztése.
 • A Nyugati Pályaudvar mögé tervezett gigászi minisztériumi központ ügye is tisztázódni látszódótt, a kabinet ugyanis év végére hivatalosan is kihátrált a projektből.
 • Az Echo Investment lengyel ingatlanberuházó bemutatta a zuglói Mundo Városközpont tervét a Központi Építészeti – Műszaki Tervtanács előtt, elindult az engedélyeztetési folyamat. A tervek szerint 2008 és 2011 között építették volna fel a Mundo Városközpontot mintegy 6,8 hektáros terrületen, amire azonban egyelőre nem került sor.

portfolio

Hasonló hírek

15 napjuk van a bankoknak, hogy fizessenek

info

Orbán Viktor: felfüggesztik a hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét – videó

Géza

Több mint ezer kártalanítási igény érkezett eddig a Quaestor-ügyben

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------