Főoldal » Az Europol vezetője szerint több mint tíz éve nem volt ekkora terrorveszély Európában
Külföld

Az Europol vezetője szerint több mint tíz éve nem volt ekkora terrorveszély Európában

Forrás: MTI

Több mint tíz éve nem volt ekkora terrorveszély Európában – figyelmeztetett Rob Wainwright, az Europol európai rendőri együttműködési szervezetének igazgatója a Neue Osnabrücker Zeitung című német lap pénteki számában.

Rob Wainwright

Wainwright – aki korábban a brit elhárításnál (MI5) a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni ügyosztályt vezette – megismételte, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet újabb nagyszabású merényletekre készül a kontinensen.

“Számítani kell arra, hogy az IÁ vagy más, vallási alapon szerveződő terrorcsoport lesújt valahol Európában azzal a céllal, hogy a polgári lakosság körében hatalmas veszteségeket okozzon” – hívta fel a figyelmet az igazgató.

Úgy vélte, nem csupán csoportokkal, hanem magányos elkövetőkkel is számolni kell. Wainwright szerint az egyedül támadó merénylők jelentette veszély nem csökkent, a terrorcsoportokhoz kapcsolódó kockázattal párhuzamosan ugyanúgy fennáll, mint eddig.

Az Europol becslései szerint időközben 3-5 ezerre nőtt azon európaiak száma, akik terrorista kiképzőtáborban jártak, háborús tapasztalatot szereztek, majd visszatértek Európába. Wainwright arra figyelmeztetett, hogy a kontinensre visszatérő külföldi harcosok növekvő száma az EU-tagállamokat teljesen új kihívások elé állítja.

Az európai rendőri együttműködési szervezet becslései szerint a Közel-Keletről Európába tartó menekültek áradata mindazonáltal nem növeli feltétlenül a terrorveszélyt. “Nincsenek konkrét adatok arra vonatkozóan, hogy a terroristák szisztematikusan kihasználnák a menekültáradatot arra, hogy észrevétlenül Európába jöjjenek” – mondta Wainwright.

Januárban az Europol európai terrorellenes központot hozott létre, amely összekapcsolja az egyes országok rendőrségeit és terrorizmussal kapcsolatos információkat gyűjt.

A francia fővárosban tavaly november 13-án hét helyszínen elkövetett merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt.

 

 

Hasonló hírek

Kína nem mond le Tajvanról

Géza

Lopott mentőautóval gázoltak el több gyalogost Oslóban

Mazsi

A tömegbe hajtott egy autós a farsangi felvonuláson, rengeteg a sérült, köztük gyerekek

Mazsi