Külföld

Az EU veszíthet a legtöbbet Iránban

Az EU vesztheti a legtöbbet az iráni atomalku felbomlásával, írja a Statista.com. A 2015-ös megegyezés óta szépen növekedett az EU és Irán kereskedelmi forgalma, ennek most vége lehet, ahogy az Egyesült Államok felmondja az egyezményt.

Donald Trump amerikai elnök a héten jelentette be, hogy az Egyesült Államok kilép az Iránnal kötött nukleáris egyezményből. A még Barack Obama által megkötött egyezmény értelmében Irán felfüggeszti atomprogramját, cserébe mentesül az addig érvényben levő gazdasági szankciók alól. A Statista adataiból kiderül, hogy az atomalkuból leginkább az EU profitált, az európai cégek komoly növekedést értek el iráni befektetéseikkel. 2015 óta az EU és Irán kereskedelmi forgalma 9,2-ről 25 milliárd dollárra emelkedett.

Különösen sikeresnek bizonyult a francia Total energiacég iráni befektetése, valamint a holland Royal Dutch Shell, amely szintén az iráni energiaiparba fektetett. De új gyárat nyitott Iránban a Renault is (a befektetés értéke 780 millió dollár volt), és járatokat indított az Airbus. Az európai cégekkel szemben az amerikai vállalatok alig tudták megvetni a lábukat a perzsa államban. Tavaly az Iránba érkező amerikai termékek összértéke csak 200 millió dollár volt, alig több mint a szankciók előtt.

Forrás: piacesprofit.hu

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Bonyolult tárgyalások várhatók az uniós költségvetésről

Géza

Putyin négy ballisztikus tesztrakétát indított el hadászati gyakorlat keretében

Géza

Most érkezett: Újabb terrorakció Barcelonában, elszabadult a pokol – VIDEÓ

Mazsi