Hirmagazin.eu
Főoldal » Az EU nem ismeri el a fehérorosz elnökválasztás eredményét
Külföld

Az EU nem ismeri el a fehérorosz elnökválasztás eredményét

Véget ért az európai uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli ülése, amelyen a fehérorosz válságról tanácskoztak. Hamarosan “jelentős számú” ember ellen vezet be szankciót az Európai Unió, és anyagi eszközöket csatornáznának át a kormányzattól

Charles Michel, a 27 uniós tagállamot tömörítő Európai Tanács elnöke ezt követő sajtótájékoztatóján bejelentette: az EU nem ismeri el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét, mert a választás nem volt sem tisztességes, sem szabad. A választást követően a fehéroroszok tömegesen vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak az eredmény ellen. A rendőrség pedig brutálisan lépett föl és ez sokkolta a nemzetközi közösséget. Kiemelte: az EU elítéli az erőszak és elnyomás alkalmazását a békés tüntetőkkel szemben.

“A tisztességes választások és a független média alapvető eleme a demokráciáknak, és a fehérorosz tüntetések nem geopolitikáról szólnak, ez elsősorban nemzeti krízis.Az emberek jogáról szól, hogy szabadon választhassák meg a vezetőjüket.

Határozottan a fehérorosz emberek mögött állunk az emberek elnyomásában részt vevő, jelentős számú emberrel szemben fogunk szankciókat bevezetni”

közölte Charles Michel. Felszólítják a fehérorosz hatóságokat, hogy találjanak békés megoldást, csökkentsék az erőszakot és kezdjenek nemzeti párbeszédbe – mondta az Európai Tanács elnöke.

Az EU hajlandó aktívan részt venni a rendezésben és támogatják az EBESZ iránymutatásait és erőfeszítéseit.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, a fehérorosz emberek változást akarnak és azt most akarják. Az elmúlt napokban minden eddiginél nagyobb tömegben vonultak utcára, és azok felelősségre vonását akrják, akik felelősek a rendőri brutalitásért és túlkapásokért, valamint új választásokat követelnek. Megismételte, hogy szankciókat fognak bevezetni azokkal szemben, akik az erőszakért felelősek. Hangsúlyozta:

“lehetővé kell tenni Fehéroroszországban a hatalomátadás békés módját.

Már most is sokban támogatja az EU az országot, de pénzügyi forrásokat kívánnak elvonni a hatalomtól és a civil szféra felé csatornázzák”.

  • 53 millió eurót mozgósítanak az emberek támogatására és
  • 2 millió eurót biztosítanak az állami erőszak, a rendőri túlkapások áldozatainak.
  • 1 millió eurót adnak a civil szférának,
  • 50 millió eurót biztosítanak az egészségügynek, főként kórházaknak a koronavírussal való megküzdés érdekében.

Hozzátette, az Európai Bizottságnak az az álláspontja, hogy csak egy, a nép részvételével zajló folyamat képes békés átmenetet biztosítani Fehéroroszországban.

A túlkapásokra válaszul kiszabandó szankciókról annyi derült ki, hogy most a döntés született meg, ezután az EU különböző bizottságainak feladata a részletek kidolgozása.

A videokonferencián szó esett Törökországról is, és az Európai Tanács kiáll Ciprus és Görögország álláspontja mellett, a helyzet megoldása érdekében egyetlen megoldástól sem riad vissza az EU – szögezte le Charles Michel. A Maliban történt katonai puccsal kapcsolatban azt mondta, hogy ott olyan megoldást kell találni, amely tükrözi a helyi emberek álláspontját.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Bank helyett bankautomatát robbantottak

Mazsi

Nyitott határokat követelnek az írek

Mazsi

Többen meghaltak egy orosz légicsapásban Szíriában

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------