Image default
Technika, kommunikáció

Az ESET figyelmeztet, hogy csalók célozták meg a FaceApp alkalmazást

A kártevőészlelő szoftvereket gyártó cég figyelmeztette a felhasználókat, hogy megkezdődött a FaceApp alkalmazás hamisítása, valótlan verziók online terjesztése.

A támadók a funkcióiban kiterjesztett alkalmazást FaceApp Pro-nak nevezik. A cég sajtóközleménye szerinta hamis alkalmazásokat elsősorban hamis weboldalakon keresztül terjesztik. Amikor a felhasználó megpróbálja telepíteni az alkalmazást, az okostelefonon rengeteg felugró ablak jelenik meg.

ESET

@ESET

’s magnetic pull has attracted scammers chasing quick profits. So, for your own good, remember to stick with basic principles before joining the hype. https://bit.ly/2Ybmmoq  @WeLiveSecurity

Kép megtekintése a Twitteren

A felhasználók figyelmetlensége oda vezethet, hogy fizetett alkalmazásokra vagy hirdetésekre regisztrálnak vagy fizetnek elő. Szintén a csalás részét képzi, hogy az áldozatok értesítési kérelmeket kapnak. – mondták az ESET szakemberei.

Július 17-én az amerikai szenátus demokratikus kisebbségének vezetője, Chuck Schumer kérelmet nyújtott be az FBI-hoz és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz, hogy ellenőrizzék az orosz cég által kifejlesztett FaceApp alkalmazás használatának következményeivel.

Elmondása szerint a FaceApp fejlesztési irodájának székhelye Oroszországban található, ami felveti azt a kérdést, hogyan és kinek biztosítja a vállalat a hozzáférést az amerikai állampolgárok adataihoz a harmadik fél részére, ideértve a külföldi hatóságokat is.

A nyilatkozat után a fejlesztők arról számoltak be, hogy nem vesznek részt a felhasználói adatok harmadik félnek történő továbbításában. A FaceApp a képfeldolgozás nagy részét a felhőben hajtja végre, ahol csak a felhasználó által a szerkesztésre kiválasztott fotók kerülnek feltöltésre.

A legtöbb kép a letöltés időpontjától számított 48 órán belül törlődik a szerverekről. Továbbá hozzátették, hogy annak ellenére, hogy a cég székhelye Oroszországban található, az adatok nem kerülnek át az országba.

Azért, hogy ne váljunk adathalászat áldozataivá, a gyártók azt tanácsolják, hogy az alkalmazást a hivatalos Google Play-ről vagy az App Store-ból telepítsük készülékeinkre.

hirado.hu, KM

Hasonló hírek

Depressziós? A telefonja árulkodik

Edit

Minden a Windows 10-ről: lesz ingyenebéd?

info

Bemutatjuk a heti árgyőztes kínai okostelefont

Géza