Hirmagazin.eu
Főoldal » Az építőipar is profitál a Debrecen és az Érmellék közötti átkelő fejlesztéséből
Gazdaság

Az építőipar is profitál a Debrecen és az Érmellék közötti átkelő fejlesztéséből

A 48-as főút szélesítését és felújítását célzó beruházást fontos elem egészíti ki: teherforgalmi határátkelő jön létre a gazdasági kapcsolatok megerősítéséhez.

Korábban beszámoltunk a Debrecent a nyírábrányi magyar-román határral összekötő 48-as főút felújításáról és szélesítéséről, amihez kapcsolódva most újabb fejlesztésről számolt be a haon.hu. Eszerint a nyírábrányi közúti határátkelő a teherforgalom számára is átjárhatóvá teszik, jelenleg ugyanis csak a személyforgalom lépheti át a határt.

Óriási kitérővel lehet csak bejutni a térségbe

A lapnak Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője számolt be a projekt állásáról, melynek jelenleg az előkészítése zajlik, egyelőre erre van meg az anyagi forrás. Elkészült az engedélyezési terv, és megkapták az építési engedélyt. Folyamatban van továbbá a területbiztosítás előkészítése.

A cikk Tasó László országgyűlési képviselőt is megszólaltatta, aki a leendő teherforgalmi nagyhatárátkelő jelentőségét taglalta. Felhívta rá a figyelmet,

a térség teherforgalmának jelenleg nagy kitérőt kell tennie: Csengersimánál és Ártándnál vannak legközelebb közúti teherforgalmi átkelők.

A kettő közt mintegy 130 kilométernyi közúti távolság van (előbbi Szatmárnémeti, utóbbi Nagyvárad átkelőjének minősül), vagyis ugyanennyi határszakasz van jelenleg teherforgalmi átkelő nélkül.

Több iparág is érintett

Tasó László hangsúlyozta, ekkora távolságnak már gazdasági fékező ereje van. Ugyanakkor az átkelő által például az építőipar is rengeteget nyerne: a romániai oldalon ugyanis kavicsbányák vannak magyar kézben. „Ezek jelenleg azért nem tudnak gazdasági értelemben labdába rúgni, mert nagyot kell kerülni a fuvarozóknak, de a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás terén is ez a helyzet” – hívta fel a figyelmet Tasó László.

A politikus úgy véli, az átkelő bővítésének előkészítése jópár évig eltarthat, a kivitelezésre inkább a 2022-ben induló ciklusban lát esélyt.

A 48-as fejlesztése már sínen van

A cikkből az is kiderült, hogy a 48-as főút fejlesztésére kiírt közbeszerzési eljárások lezárultak, a kivitelezés megkezdéséhez kormánydöntés szükséges. Kiss Boglárka beszámolója szerint mindkét szakaszon 2018 harmadik negyedévében kezdődhetnek el a munkálatok, és a tervek szerint 2020 negyedik negyedévében fejeződnek be.

Az egyik szakasz a főút Vámospércsre eső belterületi részét érinti, míg a másik a főút külterületi szakaszaira vonatkozik összesen 26,5 kilométer hosszan Debrecentől a határig.

A pénzügyi forrást az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program fejlesztési kerete biztosítja majd.

Forrás: magyarepitok.hu

Hasonló hírek

Jövőre húszmilliárd forint jut nyugdíjprémiumra

Géza

Magyarország már két éve megérdemelné a felminősítést

info

Az állami mobilhálózat már idén kész lehet

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------