Hirmagazin.eu
Főoldal » Az ENSZ törvényes gyógyszerré nyilvánította a kannabiszt
Egészség - betegség

Az ENSZ törvényes gyógyszerré nyilvánította a kannabiszt

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) megszavazta az orvosi használatra szánt kannabisz eltávolítását a világ legveszélyesebb kábítószerei kategóriájából (mint például a heroin), ami egy nagyon várt és régóta halogatott döntés, amely felszabadíthatja az utat a kannabisz kutatása és az orvosi felhasználása előtt.

Az 53 tagállamot magába foglaló Kábítószerügyi Szakbizottság (ECDD) szavazása az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által tett ajánlások sorozatát vizsgálta a kannabisz és származékainak átsorolásával kapcsolatosan. De a figyelem középpontjában a kannabisznak az 1961. évi Egységes Kábítószer Egyezmény IV. jegyzékéből történő eltávolításának egyik legfontosabb ajánlása állt – ahol jelenleg a veszélyes és erősen addiktív opioidokkal együtt található.

Mindenki ezt olvassa most!

Szakértők szerint az ajánlás jóváhagyásának nincs közvetlen következménye a nemzetközi ellenőrzések lazítását illetően, viszont sok ország a nemzetközi egyezményekhez fordul útmutatásért, és az ENSZ elismerése szimbolikus győzelem a drogpolitikai változások szószólói számára, akik szerint a nemzetközi törvénykezés elavult.

A világ az 1960-as évek eleje óta sokat változott. A kannabisz jelenlegi besorolása visszatartó erőt jelent a kutatások szempontjából, és az Egyesült Nemzetek osztályozásának változása nagy valószínűséggel javít az orvosi kannabisz elfogadottságán szerte a világon.

Ennek ellenére a döntés sok országban rendkívül vitatott, ami szokatlan késedelmekhez vezetett az Egészségügyi Világszervezet által 2019-ben először tett ajánlások megszavazását illetően. Az Egyesült Államok, az európai nemzetek és mások támogatták a javaslatot, míg Kína, Egyiptom, Nigéria, Pakisztán, Oroszország és sajnos Magyarország is határozottan ellenezték.

Mindenki ezt olvassa most!

– Ez amolyan diplomáciai cirkusz volt – mondta Kenzi Riboulet-Zemouli, független drogpolitikai kutató, aki szorosan figyelemmel kísérte a szavazást és a tagállamok álláspontját. Néhány ország, amely kezdetben ellenezte az átminősítést, mint Franciaország, azóta megváltoztatta álláspontját – tette hozzá.

De az az ajánlás, hogy a kannabisz-származékokat, mint például dronabinolt és THC-t átsorolják az I. jegyzékbe, nem kapott elég támogatást ahhoz, hogy érvénybe léphessen.

– Ezen az úton haladva nemcsak a szenvedést enyhítő fontos gyógyszereket tagadják meg polgárainktól, hanem becsmérlik a közbizalmat is – mondta Michael Krawitz, a Veteránok az Orvosi Kannabisz Hozzáférhetőségéért szervezet ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy a kannabisz fontos gyógyszer, amely képes egyedülálló fájdalomcsillapítást nyújtani.

A kannabisszal kapcsolatos törvénykezés átdolgozása, különösen az orvosi felhasználás legalizálása körül, gyors ütemben haladt az elmúlt években – mondta Jessica Steinberg, a Global C, egy nemzetközi kannabisz-tanácsadó csoport ügyvezető igazgatója, aki részt vett az ENSZ ülésein. Az iparági bennfentesek azt remélik, hogy a szavazás megnyitja az ajtókat a gyógyszer terápiás előnyeinek kutatása előtt.

Hatalmas eredmény tehát, hogy a tudomány győzedelmeskedett az évtizedek óta berögzült előítéletekre épülő törvénykezések felett és betegek milliói számára nyílik meg a lehetőség a kannabisz felhasználása előtt. Jelenleg az egyes országokon áll, hogy élnek-e a lehetőséggel, és elindítják-e az orvosi kannabisz programjukat.

A 27 EU tagállam közül jelenleg csupán 5 országnak nincs semmilyen szintű orvosi kannabisz programja és sajnálatos módon hazánk is ezek közé tartozik. Ami még viszont ennél is szomorúbb, hogy egyetlen EU-s tagállamként szavaztunk ellene ennek az átsorolásnak, így előreláthatóan a magyar betegeknek még nagyon sokat fog kelleni várniuk a kannabiszra, mint gyógymódra.

Mivel az EU már évekkel ezelőtt arra szólította fel a tagállamokat, hogy gördítsenek el minden akadályt a kannabisz orvosi felhasználása elől, de mi ennek pont az ellenkezőjét tettük, az EU kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen, és számon kéri vezetőink döntését.

Mindenki ezt olvassa most!

Reméljük és bízva küzdünk, hogy ez a helyzet hamarosan itthon is megváltozik és a kannabisz legalább gyógyászati szempontból elérhetővé válik a rászorulók számára.

zoldujsag

Hasonló hírek

2 tünet, melyek méhnyakrákot jelezhetnek

info

Védd meg szervezetedet a daganattól speciális növényi anyagokkal!

Géza

Greenpeace: több magyar iskola levegője káros a gyerekek egészségére – a cikk hanganyagot tartalmaz

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!