Hirmagazin.eu
Külföld

AZ ENSZ kiadta a vörös jelzést a klímakatasztrófa miatt: sürgősen cselekedni kell, minden eddiginél súlyosabb a helyzet

Az új jelentés a korábbiaknál is sokkal durvább klímaügyi megállapításokkal és előrejelzésekkel jött meg, a klímaváltozás már elkerülhetetlen és visszafordíthatatlan.

Az emberiség a tevékenységével minden korábbinál erőteljesebben idézi elő a klímaváltozást, amely immár visszafordíthatatlanná vált, a globális felmelegedés már a Föld minden lakott részén szélsőséges időjárási körülményeket idéz elő – állapítja meg az ENSZ a hétfőn kiadott, hét év óta első átfogó klímajelentésében.

Jó lenne, ha ez a jelentés megkondítaná a vészharangot a „bolygót tönkre tevő” fosszilis energiahordozók felhasználásával kapcsolatban. Ez már „vörös riasztás az emberiség számára, a vészjelző fülsüketítően visít

– jelentette ki a jelentésre reagálva António Guterres ENSZ-főtitkár.

A fosszilis energiahordozók elégetéséből származó, üvegházhatást okozó gázok – amelyek hatását csak fokozza az őserdők kiirtása – megfojtják a Földet – tette hozzá.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) által publikált beszámoló az éghajlatváltozásról összegyűlt legfrissebb tudományos eredményeket összegzi, és minden eddiginél világosabban mutatja be, hogy mi vár az emberiségre, amennyiben nem hagy fel a klíma- és természetromboló tevékenységekkel.

A fosszilis energiahordozók elégetéséből származó, üvegházhatást okozó gázok megfojtják a Földet / Fotó: Pexels A fosszilis energiahordozók elégetéséből származó, üvegházhatást okozó gázok megfojtják a Földet / Fotó: Pexels

A Portfolio cikkében idézi a Greenpeace közleményét, amelyben összegezték a jelentés legfontosabb megállapításait:

  • Egyértelmű, hogy a légkör, az óceán és a szárazföld is az emberi tevékenység hatására melegszik.
  • Az éghajlatváltozás üteme példátlan az emberiség történelmében, a felmelegedés 1,09°C körül volt 2011-2020 között az ipari forradalom előtti időszakhoz képest.
  • Az előző Értékelő Jelentés (2014) óta erősen melegedett a Föld felszíne, az utolsó 5 év (2016-2020) volt a legmelegebb legalább 1850 óta.
  • Felgyorsult a tengerszint emelkedésének és a jégtakarók olvadásának üteme.
  • Egyre több és súlyosabb extrém időjárási esemény történik, és egyre erősebb bizonyítékok támasztják alá, hogy ez az emberi tevékenység számlájára róható fel.
  • Az Északi-sarkvidék 2050 előtt valószínűleg legalább egy alkalommal jégmentessé válik, még a 1,5 fokos cél eléréséhez szükséges út követése esetén is.
  • A jégtakarók összeomlása és az óceánok áramlásainak változása nem zárható ki, beleértve a Golf-áramlat leállását.
  • A felmelegedés addig folytatódik majd, amíg a szén-dioxid-kibocsátások elérik a nettó zéró szintet.
  • A 1,5 fokos cél még mindig elérhető, de ehhez gyors kibocsátáscsökkentés szükséges. Ha nem csökkentjük minél előbb a kibocsátásokat, akkor a jelenlegi szint mellett 2030-ig elfogyaszthatjuk azt a maximális szén-dioxid-mennyiséget, aminek kibocsátásával még tartható a 1,5 fokos cél.
  • A metánkibocsátásokat is gyorsan és jelentősen csökkenteni kell.

 

A Greenpeace szerint a tudomány álláspontja egyértelmű: a helyzet minden eddiginél súlyosabb. A kormányoknak minél gyorsabban cselekedniük kell, és a novemberi klímakonferenciáig (COP26) olyan terveket és célszámokat kell elfogadniuk, amelyek összhangban vannak a 2015-ös párizsi klímaegyezményben rögzített céllal, mely szerint a felmelegedés mértékét 1,5 Celsius-fok alatt kell tartani ahhoz, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát.

A Greenpeace Magyarország azt várja a döntéshozóktól, hogy hazánk is tegyen végre érdemi lépéseket a klímaváltozás mérsékléséért, és ezért arra szólította fel a jövő évi választásokon induló miniszterelnök-jelölteket, hogy legkésőbb augusztus 31-ig mutassák be zöld programjukat.

Forrás: (MTI) / Blikk / Hirmagazin.eu

Illusztráció: Pexels

Hasonló hírek

Olvadt csokoládéba fulladt egy édesanya – félelmetes!

Edit

Salvini megunta: akár egymillió eurós szankciókkal is sújthatja az olasz kormány au NGO-s hajókat és megbízóit

Géza

A calais-i menekülttábor – egy magyar híradós szemével

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------