Hirmagazin.eu
Főoldal » Az emberiség történetének leghalálosabb csalása a füstszűrő?
Egészség - betegség

Az emberiség történetének leghalálosabb csalása a füstszűrő?

A haszontalan füstszűrős cigaretta értékesítésének betiltását kezdeményezték szakértők, az általuk okozott műanyag szennyezés csökkentése érdekében.

Évente több billió cigarettacsikket dobnak el, a füstszűrővel ellátott dohányáruk a legelterjedtebb hulladéktípussá váltak a világon.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A tudósok szerint a füstszűrők még csak nem is hatásosak, ezért azokat a műanyag szívószálakkal, tányérokkal és evőeszközökkel együtt teljesen meg kellene szüntetni. Ezek cellulóz-acetátból készülnek, ami egyszer használatos műanyag, így nem bomlik le a természetben – írja a Daily Mail.

A londoni és kaliforniai kutatók szerint elszalasztott lehetőség lenne, ha nem vennék bele a cigarettaszűrőket az egyszer használatos műanyagokról szóló jövő évre tervezett szélesebb körű európai uniós tilalomba.

Nem ajánlottak alternatívát

Az egészségügyi szakemberek, akik „drámai fellépésre” szólítottak fel a tekintélyes British Medical Journal című brit orvosi lapban, azonban nem ajánlottak fel alternatívát.

Ha nem sikerül csökkenteni az évente a világ hulladékterhéhez hozzáadódó többbilliónyi eldobott csikk mennyiségét, akkor aláássuk erőfeszítéseinket a globális műanyaghulladék visszaszorítására, és elszalasztunk egy lehetőséget a globális dohányjárvány megfékezéséhez” – mondta Thomas Novotny, a San Diego Állami Egyetem kutatója.

Hozzátette: a dohányjárvány, csakúgy, mint a globális felmelegedés veszélye, addig marad fenn, amíg a nemzetek nem valósítanak meg innovatív beavatkozásokat.

A füstszűrőkkel csökkentik a költségeket és átverik az embereket

A szakértők a füstszűrőket az emberi civilizáció történetének leghalálosabb csalásának nevezték. A szűrők nem működnek hatékonyan, és a dohánygyárak csak azért helyezik őket a cigarettákra, hogy csökkentsék a költségeket, és a fogyasztókat átverjék azzal, hogy a cigarettázás ettől biztonságosabb lesz.

A füstszűrők először az 1950-es években jelentek meg, amikor a gyártók olyan innovációként forgalmazták, amely biztonságosabbá teszi a cigarettát a dohányzáshoz.

Most már tudjuk, hogy ez az érv a biztonságosabb dohányzásról csupán egy volt a sok mítosz közül, melyeket a dohányipar a cigaretták eladása érdekében hozott létre” – írják a szakértők, hozzátéve, hogy azóta sem vonták ezért felelősségre a cigarettagyártókat.

Évente több mint nyolcmillióan halnak meg a dohánytermékek miatt

A dohányjárvány az egyik legnagyobb népegészségügyi fenyegetés, amellyel a világ valaha szembesült, évente több mint nyolcmillió embert öl meg a világon. A halálesetek közül több mint hétmillió a közvetlen dohányzás eredménye, míg körülbelül egymillió ember hal meg a másodlagos füst belélegzésének következtében – írja oldalán az Egészségügyi Világszervezet.

Az Our World in Data statisztikai adatai szerint 2016-ban Magyarországon a felnőttek 30,1 százaléka dohányzott, ami kiemelten magasnak számít az európai régióban.

A címlapfotó illusztráció. 

hirado

Hasonló hírek

Májbetegséggel kapcsolatos 7 jel, amellyel a tested üzenni próbál

Mazsi

Ez a videó letarolta az internetet: most látja először szüleit a 11 hónapos baba

Edit

Újabb koronavírus-meglepetés: az oltás nem ad majd teljes védelmet

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------