Hirmagazin.eu
Főoldal » Az emberek szabadsága múlik az oltásokon Németországban, mégis rengeteg hibát követtek el
Külföld

Az emberek szabadsága múlik az oltásokon Németországban, mégis rengeteg hibát követtek el

November óta tartanak Németországban a szigorú járványügyi szabályok. Ugyan az emberek már vágynak a szabadabb életre, de az országba érkező kevés oltóanyag miatt úgy tűnik, hogy csak őszre érik el a nyájimmunitáshoz szükséges átoltottsági szintet.

A gazdaság viszont eközben alig működik, és a társadalmon belül is egyre nagyobb feszültséget generál a jelenlegi helyzet. Sokan nem értik azt sem, hogy a kormány miért nem vásárol az orosz és a kínai vakcinából az oltási kampány felgyorsításának érdekében, miközben ezeket a vakcinákat más országokban sikeresen használják. Szakértő segítségével mutatja be az Origo a válsághelyzetbe került Németországot.

Egyre nagyobb a feszültség Németországban a korlátozások miatt

Németország február 16-án jelentette be, hogy március 7-ig még biztosan fennmarad az országos
karantén, amely tavaly novemberben vette kezdetét, majd karácsony környékén újabb szigorításokat vezetett be a kormány, mivel attól tartottak, hogy a fertőzöttek számának növekedése miatt összeomolhat az egészségügyi rendszer.

A mostani szabályok mellett zárva kell lenniük a nem létszükségletű üzleteknek és a szolgáltatási szektorba tartozó vállalkozásoknak, ahol lehetséges, a munkáltatóknak meg kell engedniük, hogy a dolgozók otthonról dolgozzanak, a tömegközlekedésen és a boltokban kötelező az arcmaszkok viselése, és a magántalálkozók alkalmával csak egy olyan személy lehet jelen, aki a többiekkel nem egy háztartásban lakik.

AZ EMBEREK AZONBAN EGYRE NEHEZEBBEN VISELIK A KORLÁTOZÁSOKAT.

Németországban már számos tüntetés volt, a helyzeten pedig az sem segít, hogy nemcsak a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú, hanem a németek még az európai uniós országok között is rosszul állnak a beadott oltások számában.

Tüntetések Németországban a szigorítások ellenFORRÁS: AFP/ADAM BERRY

Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet szakértője az Origónak adott interjújában elmondta, hogy Németországban egyre többen elégedetlenek, mivel úgy érzik, hogy a személyes szabadságukat és a demokráciát is korlátozzák. Az ország jelentős része zárva van, ez a helyzet pedig rövidebb-hosszabb időszakoktól eltekintve az elmúlt egy évben fennállt.

A koronavírus-járvány miatti szigorú intézkedések következtében eddig már több mint 5 millióan veszítették el munkájukat Németországban” 

– húzta alá.

Egyre inkább növekszik a nyomás a kormányon, az emberek a szabad életre vágynak. A probléma viszont az, hogy rendkívül kevés vakcina érkezik Németországba. A legfrissebb statisztikák szerint az ország lakosságának mindössze 2 százalékát tudták eddig beoltani, ami egy 86 milliós ország esetében nagyon kevés.

A német politikusok is tisztában vannak azzal, hogy ha csak a nyugati vakcinákkal oltanak, mint amilyen a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca, akkor őszig is elhúzódhat a nyájimmunitáshoz szükséges 60 százalék körüli átoltottsági szint elérése” 

– mondta a Nézőpont szakértője.

Túl lassan lépnek a németek az orosz és a kínai vakcinák ügyében

Növekvő számú kritika éri a német kormányt azzal kapcsolatban is, hogy nem hajlandóak vásárolni a kínai Sinopharm- és az orosz Szputnyik V oltóanyagokból, amelyekkel már számos országban oltanak, és összességében már több millió dózist beadtak ezekből komplikáció nélkül.

GEORG SPÖTTLE SZERINT MINDENKÉPP BIZAKODÁSRA AD OKOT, HOGY NÉMETORSZÁG MOSTANRA MÁR LEGALÁBB TETT LÉPÉSEKET A SZPUTNYIK V BESZERZÉSÉNEK IRÁNYÁBA.

Egy dessau-i gyógyszerészeti cég már jelezte, hogy rendelkezik a megfelelő kapacitással ahhoz, hogy tömeggyártsa az orosz oltóanyagot. Jelenleg is folynak a tárgyalások arról, hogy kiszerveznek egy oroszországi gyárat Németországba, és ott is megkezdik a Szputnyik V gyártását.

Angela Merkel és Vlagyimir PutyinFORRÁS: AFP/JOHN MACDOUGALL

A Sinopharm-vakcinával kapcsolatban viszont még nem történtek hasonló lépések, pedig egyre több európai ország érdeklődik. “Nemrég beszéltem Dr. Vályi-Nagy Istvánnal, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatójával, aki azon a véleményen van, hogy a Sinopharm-vakcina az egyik legjobb a jelenleg rendelkezésre álló oltóanyagok közül” – mesélte Georg Spöttle.

A SIKERTELEN NÉMET OLTÁSI KAMPÁNYNAK A BRÜSSZELI BESZERZÉS LASSÚSÁGA MELLETT AZ IS EGY FONTOS OKA, HOGY A KORMÁNY TÚLSÁGOSAN BÍZOTT A PFIZER-BIONTECH ÍGÉRETEIBEN,

így nem készültek más megoldással arra az esetre, ha a félig német tulajdonban lévő vállalat nem tudja teljesíteni a korábban ígérteket. Németország emellett abban is hibázott, hogy túl kevés vakcinát foglalt le, mivel arra számítottak, hogy nem hiány, hanem még többlet is kialakulhat az oltóanyagok területén, így majd utórendelést tudnak leadni. Ez viszont nem így történt, hiszen számos ország megelőzte azzal az Európai Uniót és a németeket, hogy több pénzt fizettek a vakcinák adagjáért a Pfizernek, így előnyben részesültek” 

– emelte ki a szakember.

Az elhibázott döntések sora és az, hogy a németek továbbra is késlekednek a keleti segítség elfogadásával, több százezer munkahely megszűnéséhez vezethet, és számos olyan kis- és középvállalkozás mehet csődbe, amelyek mostanáig valahogy életben tudtak maradni, de már felélték minden tartalékukat.

Nemcsak a gazdasági életben, hanem a hétköznapokban is hatalmas jelentősége van az elhúzódó nyitásnak. Egyre több fiatal kezd depresszív lenni a szociális élet közel teljes megszűnésének következtében, de a felnőttekre, főleg az egyedülállók mentális egészségére is rendkívül negatív hatással van mindez.

GEORG SPÖTTLE SZERINT A MAGYAR KORMÁNY RENDKÍVÜL JÓL DÖNTÖTT, HOGY IDŐBEN ELKEZDETT ÉRDEKLŐDNI A KELETI VAKCINÁK IRÁNT ÉS LEKÖTÖTT BELŐLÜK JELENTŐS MENNYISÉGET.

Ennek köszönhetően Magyarországon az EU-s átlagot meghaladja az átoltottság, és a tervek szerint április elejére minden regisztráltat be tudnak oltani, május végéig pedig további egymillió embert.

Az Európai Unió ismét megmutatta, hogy teljesen súlytalan a világhatalmak versenyében

A világ nagyhatalmai, Oroszország, Kína, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vagy nagyon jól állnak az oltások területén, vagy pedig jelentős befolyásra tesznek szert azáltal, hogy számos ország az ő vakcináikat használja. Míg a legtöbb vezetőhatalom a saját előnyére, pozíciója megszilárdítására tudta használni a jelenlegi helyzetet, addig az Európai Unió tovább gyengült.

Az Európai Unió most is megmutatta, akárcsak 2015-ben, a migrációs krízis alatt, hogy nem képes nagyobb horderejű problémákkal megbirkózni”. 

– jelentette ki Georg Spöttle.

A koronavírus-járvány kezdetekor is lehetett tudni, hogy hamarosan Európát is eléri a pandémia, lett volna idő és lehetőség a felkészülésre, majd arra is, hogy az oltóanyagok területén sokkal nagyobb mennyiséget kössenek le, ezt viszont nem tették meg.

Az EU ugyanazt hajtogatta most, mint a migrációs krízis alatt, vagyis hogy egy közös megoldás kell, és nincs szükség a nacionalizmusra. Viszont mostanra még tisztábban látszik, hogy azok az országok, amelyek Brüsszeltől függetlenül is igyekeztek oltóanyagokat beszerezni, sokkal jobban állnak a járvány elleni küzdelemben.

Illusztráció. FORRÁS: DPA PICTURE-ALLIANCE/AFP/USAGE WORLDWIDE PLEASE CHECK ADDITIONAL RESTRICTIONS!/SASCHA STEINACH

Sok európai ország viszont továbbra is csak a brüsszeli útmutatást képes követni, és csak az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) által kiadott engedélyekben bízik, pedig ahogyan Georg Spöttle is említi,

A MAGYAR GYÓGYSZERGYÁRTÁS 100 ÉVES MÚLTRA TEKINT VISSZA, ÉS AZ ORSZÁGOS GYÓGYSZERÉSZETI ÉS ÉLELMEZÉS-EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET SZAKEMBEREI IS UGYANANNYIRA KVALIFIKÁLTAK, MINT AZ EMA SZAKEMBEREI. 

Ez a Brüsszel felé mutatott túlzó bizalom teljesen érthetetlen az európai baloldali kormányok részéről, hiszen az EU sorra mutatja meg, hogy nem képes kezelni a különböző válságokat. Mindez azonban az euroszkepticizmus további térnyerését eredményezheti.

“Az állampolgárok is látják, hogy adott egy krízis az Európai Unión belül, amelyet Brüsszel nem képes megoldani, vagy azért mert túl vízfejű, vagy túlzottan liberálisan gondolkodik. Mindig nagyon szép szavakat használnak a közös együttműködésről és az európai szolidaritásról, ezen mondatok mögött viszont nincs igazi akarat vagy tartalom”.

origo

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Breaking: fegyveres támadás Észak-Korea madridi nagykövetségén – Filmbe illő jelentek, több sérült

Mazsi

Elutasítja a techóriások önkényes cenzúráját Európa

Géza

Orbán Viktor: A brüsszeli politikusok úgy viselkednek, mintha egy birodalom központja lennének

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!