Hirmagazin.eu
Főoldal » Az EMBER kipusztítja önmagát?
Természetvédelem, élőlények védelme

Az EMBER kipusztítja önmagát?

A tengerbiológusok már látják a jeleket, hogy az ember a saját létét veszélyezteti

Oil Spill

 

Tudósok becslése szerint egymillió faj halhat ki a következő évtizedekben. Mik a fő okai a tengeri ökoszisztémák gyors pusztulásának?

Thanosz Dailianisz, a Görög Tengerkutató Intézet, a HCMR-IMBBC szakértője magyarázza az összefüggéseket:

A tengerbiológus hangsúlyozza, hogy az ökoszisztémákat helyi és globális szinten is károsítja az ember. A tengerpartokon intenzív az emberi jelenlét, a városok, a mezőgazdaság és az ipar is károsítja a víz alatti élővilágot. A szennyezés bárhonnan származik, pusztítja az élőlényeket és az élőhelyeket.

A globális jelenségek ugyanígy hatnak. A globális felmelegedés, az óceánok savasodása összeadódva a helyi károsító tényezőkkel bizonyos helyeken már most beláthatatlan károkat okoz.

Kréta szigete a Földközi-tenger keleti medencéjében található, ahol melegebb a víz, mint a nyugati részen. A Szuezi-csatorna közelsége is érzékenyebbé teszi ezt a területet. A keleti medencében észlelhető jelenségek figyelmeztetnek arra, hogy milyen folyamatok indulnak el a Földközi-tenger nyugati részén is, ha nem teszünk semmit.

Az élővilágot károsító tényezők ugyanígy adódnak össze bárhol a Földön. A globális felmelegedés miatt már évek óta észlelhető számos faj vándorlása, az élőlények próbálnak menekülni, amíg van hová.

A ma élő embereknek komoly felelőssége van abban, hogy a következő generációk számára mennyit őriz meg Földünk pusztuló élővilágából. A természet képes új utakat találni, a mai fajgazdagságot egy sérülés után később egy másfajta biodiverzitás válthatja fel. Félő azonban, hogy az ember környezetkárosító életmódja gyorsabban pusztítja a fajokat, mint ahogy az evolúció fejlődik. A biomassza pusztulása visszahat az emberre is, vagyis a saját életterünket tesszük tönkre, figyelmeztet Thanosz Dailianisz tengerbiológus.

euronews, Ács Gábor, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Túlszaporodtak a bölények a Grand Canyonnál, ritkítani kell az állományt

Géza

A jobb levegő több tízezer ember életét is megmenthette

Géza

A világ szeme most Magyarországon van

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------