Főoldal » Az első függőleges erdő Ázsiában: a több mint 3000 növény napi 60 kg oxigént termel majd
Tudástár - minden érdekesség

Az első függőleges erdő Ázsiában: a több mint 3000 növény napi 60 kg oxigént termel majd

Hadd mutassuk be a városi táj zöldebb jövőjét! A Kínában, Nanking (Nanjing) városában épülő függőleges erdőt két torony alkotja majd. A projekt a Nanjing Towers nevet kapta, és körülbelül napi 60 kg oxigént termel majd.

Figyelembe véve, hogy ez a túlnépesedett és túlszennyezett ország mekkora környezeti problémákkal küzd, az ehhez hasonló innovatív tervek szinte szó szerint egy lélegzetvételnyi levegőt jelentenek, és kiemelt fontossággal bírnak.

A két torony külön-külön 200 és 108 méter magasra épül, és több mint 1000 fának és 2500 futócserjének ad majd otthont, 23 helyi fafajtából.

A magasabbik toronyban számos iroda, egy múzeum és egy zöld építészeti iskola kap helyet, a tetőn pedig egy klubot fognak működtetni. A kisebbik torony ugyancsak lenyűgöző benyomást kelt majd, ennek a tetejét egy úszómedence koronázza, az épületben pedig egy 247 szobás szálloda működik majd.

A teraszok elképesztő látványt nyújtanak a függőleges erdőről, amely a biológiai sokféleséget hivatott helyreállítani.

Az építészeti remekművet az olasz Stefano Boeri tervezte. A Nanjing Towers az építész harmadik munkája, milánói Bosco Verticale és a svájci Lausanne-ben magasodó függőleges erdő után.

Nanjingben valószínűleg nagyobb szükség van az ehhez hasonló megoldásokra, mint bárhol a világon, figyelembe véve, hogy Kínában a legnagyobb a légszennyezés. Boeri weboldala szerint ez a projekt évi 25 tonna szén-dioxidot dolgoz majd fel, napi 60 kg oxigént termelve.

Azt nem tudni, hogy a függőleges erdők valóban olyan hatékonyak lesznek-e majd, ahogy az építész elképzelte, de az biztos, hogy csodálatosan mutatnak majd!

Forrás: twice.hu

Hasonló hírek

Nelson Mandela nemzetközi nap

info

Megmenekült a magyar járműgyártás egy unikális darabja

Géza

Világtörténeti esemény zajlik: a valaha volt legkülönlegesebb időjárás jelentése érkezett meg: mínusz 95 fok!

Mazsi