Image default
Belföldi hírek

Az ellenzék kezdeményezésére kezd rendkívüli ülésbe a parlament

Az ellenzék szerdán tesz kísérletet egy rendkívüli klímaügyi parlamenti ülés megtartására, amit a kormánypártok kampányfogásként értékelnek és várhatóan távolmaradásukkal akadályozzák azt meg.

A házelnök – Országgyűlés honlapján elérhető – napirendi javaslata alapján a rendkívüli ülés 10 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd várhatóan véget is ér, mivel nem áll majd rendelkezésre a naprend elfogadásához szükséges többség.

Az LMP augusztus végén jelentette be, hogy kezdeményezi a parlament rendkívüli ülésének összehívását, amelyen tájékoztatást vár a kormánytól Magyarország klímaügyi vállalásairól. A rendkívüli ülés összehívását az LMP-s képviselők mellett támogatták a Párbeszéd-, a DK-, a Jobbik-frakció tagjai, valamint MSZP-s és független képviselők is.

Az ellenzék a szeptember 23-i ENSZ-klímacsúcs miatt tartaná fontosnak az ülés megtartását, képviselőik szeretnék ugyanis megvitatni a kormány klímacsúccsal kapcsolatos álláspontját, valamint azt, hogy Magyarország milyen kötelezettségeket vállal 2030-ig a klímaváltozás megfékezése és az alkalmazkodási feladatok terén.

A Fidesz-frakció a kezdeményezésre adott reakciójában arra hívta fel a figyelmet, hogy ellenzék tavaly december 12-re is rendkívüli, „halasztást nem tűrő” parlamenti vitanapot kezdeményezett az éghajlatváltozásról, majd képviselőik részt sem vettek rajta. „Ez is bizonyítja, hogy most is csak kampányülésről és hangulatkeltésről van szó” – fogalmazott a kormánypárti képviselőcsoport, amelnyek értékelése szerint az ellenzék csak „botránykeltéssel” foglalkozik.

Kampány van, az ellenzék kampánycélokból akarja összehívni az Országgyűlést, amivel a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja nem ért egyet” – írta a Fidesz-frakció.

A címlapfotó illusztráció.

mti

Hasonló hírek

Önkormányzati választás 2019 – Így kezdődött el a szavazás a durva kampány után – minden tudnivaló itt

Géza

„Takarodjon el a halál [email protected]ára” – írta Puzsér Róbert Závecz Tibornak

Géza

Minden eddiginél többen jöhetnek át Szerbiából hétfőn

info