Hirmagazin.eu
Főoldal » Az életünk múlhat rajta: lépések kellenek a klímaváltozás ellen
Külföld

Az életünk múlhat rajta: lépések kellenek a klímaváltozás ellen

Áder János államfő tolmácsolta Magyarország klímavállalását a San Francisco-i globális klímacsúcson.

Áder János San Franciscóban (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

„Mind hősök vagytok, mert a tiszta környezetért harcoltok, egy tiszta, egy zöld világért. Ezt szeretem. Egy sci-filmet forgatok éppen, ezért nem lehetek veletek. Én csak játszom a hőst, de ti vagytok az igazi akcióhősök. Hasta la vista, baby!” – ezekkel a szavakkal köszöntötte a budapesti Hősök terén kerékpározó Arnold Schwarzenegger a San Francisco-i globális klímacsúcs résztvevőit.

Az ENSZ 1995 óta évente rendez klímakonferenciát, melynek célja a klímaváltozás ütemének lassítása, illetve az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése.

Miért van akkor szükség még egy klímacsúcsra? 

Azért, mert a kormányzati intézkedések semmit sem érnek a különböző gazdasági, önkormányzati és civil szervezetek együttműködése nélkül. A San Francisco-i klímatalálkozón az állam- és kormányfők mellett városok, vállalatok, civil szervezetek képviselői gyűltek össze, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem legfontosabb kihívásait megvitassák.

„Rajtad múlik és rajtam, és több tízmillió emberen, hogy visszaszorítsuk a karbonizáció erőit, és együtt szálljunk harcba a klímaváltozás létünket fenyegető rémével. Ezért rendezzük meg a klímacsúcsot San Franciscóban” – mondta Jerry Brown, Kalifornia kormányzója.

A San Francisco-i klímacsúcs helyszíne, Kalifornia állam, kiváló példája annak, hogy egyes városok, régiók úgy is jelentős eredményeket érhetnek el a klímavédelem terén, hogy a központi kormányzat nem támogatja munkájukat.

Bár Donald Trump ki akarja léptetni az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből, Kalifornia elfogadott egy törvényt, mely kimondja, hogy az állam 2045-re betiltja a fosszilis energiahordozók használatát.

Magyarország 85 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását 2050-re

Magyarország vállalását Áder János köztársasági elnök tolmácsolta a találkozó résztvevőinek. „2050-re 85 százalékkal csökkenti Magyarország az üvegházhatású gázoknak a kibocsátását, és van egy másik vállalásunk, egy másik célunk is, ami rövidebb időtartamra, 2030-ra vonatkozik. Ez pedig úgy szól, hogy a magyarországi áramtermelés 90-95 százaléka szén-dioxid-mentes lesz” – mondta az államfő.

A Párizsi éghajlatvédelmi egyezményt aláíró országok azt tűzték ki célul, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését 2 Celsius fok alatt tartják az iparosodás előtti szinthez képest. Az ENSZ klíma tanácsának januári jelentése szerint nem biztos, hogy ez a vállalás teljesülni fog.

Szélsőséges időjárás

Pedig a klímaváltozás hatásait már a világ minden táján érzékelni lehet. A sarki jégtakaró olvad, a tavalyi volt az eddig mért legmelegebb tél az Északi-sarkvidéken. A hegyekben a hóhatár is egyre feljebb költözik.

Egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek, a hosszan tartó forróság miatt egyre több régióban pusztítanak erdőtüzek, a hetekig, hónapokig tartó aszályos időszakokat pedig gyakran hatalmas esőzések és áradások követik.

Fokvárosban olyan méreteket öltött tavasszal a vízhiány, hogy korlátozni kellett a lakosság vízfogyasztását. Nem sok híja volt, hogy a dél-afrikai város vízkészletei teljesen kiapadjanak. Az aszály sok helyen egész tájegységek élővilágát veszélyezteti.

Klímaszakértők arra figyelmeztetnek, ha nem sikerül a globális felmelegedés ütemét megfékezni, egy ponton túl visszafordíthatatlan lesz a folyamat. Az ENSZ tagállamainak kormánydelegációi decemberben Katowicében tekintik majd át az eddig elért eredményeket.

Forrás: M1

Hasonló hírek

Putyin elfogadott egy törvényt a külföldi tulajdon lefoglalására

info

“Az unió nem tudta feltartóztatni Orbánt”

Géza

A faji sokszínűséget szorgalmazza, a nemzeti kisebbségek ügyét negligálja az Európai Unió

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!