Hirmagazin.eu
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Az életét kockáztatja, aki feketén vesz koronavírus elleni gyógyszert

Megdöbbentő hirdetésekbe botlottunk az interneten: viszonylag olcsón, vény nélkül árulnak koronavírus elleni gyógyszereket.

Lapunknak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója azt mondta: az egészségét, akár az életét is kockáztatja, aki otthon beszedi ezeket.

Megjelentek a koronavírus-járvány újabb vámszedői! Interneten reklámozzák például a Remdesivirt, amit egyébként a kórházakban infúzió formájában adnak a betegeknek, de rendelhetünk a hirdetés szerint akár Favipiravirt vagy Klorokint is – ez utóbbiról ráadásul bebizonyosodott, hogy súlyos szívritmuszavart okoz, a Remdesivirt pedig a kórházakban infúzióban adják, ami szintén gyanús lehet, ha online tablettát kínálnak.

 

Ilyen és ehhez hasonló oldalak hirdetik a koronavírus elleni gyógyszereket is, de már a szöveg gyanús lehet, hiszen néhol érthetetlen. Fotó: Ripost

Ezeket ráadásul úgy hirdetik, hogy bárki megvásárolhatja, méghozzá vény nélkül.

 

Fotó: Ripost

 

A honlapokra kattintva az ajánlatok többsége már eltűnt, azaz konkrét tartalmat és információt, hogy honnan rendelhetünk, ritkán találtunk. Ez többek között az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) köszönhető – árulta el lapunknak dr. Szentiványi Mátyás főigazgató. Kiemelte: a kollégáik folytatnak kifejezetten piacfelügyeletet, és amint olyan honlapba botlanak, ahol ilyen terméket hirdetnek engedélyek nélkül, azt azonnal megszüntetik.

Dr. Szentiványi Mátyás

„Nagy szükség van a lakosság együttműködésére is ahhoz, hogy ezek a bűnbandák eltűnjenek” – emelte ki a főigazgató. – „Gyanús lehet, hogyha „csodaszerként” állítják be a készítményt vagy azt hangsúlyozzák, hogy semmilyen mellékhatása sincs. A koronavírus elleni szerek esetében pedig azt szokták hangsúlyozni, hogy ez hiánycikk, és csak náluk elérhető. Az a legnagyobb baj, hogy ezek mind olyan gyógyszerek, amelyeknek az eredetije csak receptre kapható, kórházi körülmények között adható, szigorú orvosi felügyelet mellett. Ezek valahogyan egy ország hivatalos ellátási láncából vagy a gyártótól kerülhettek rossz kezekbe. De láttunk már olyat is, hogy a doboz az eredeti gyógyszeré volt, de nem az volt benne” – mondta el a ripostnak dr. Szentiványi Mátyás, majd hozzáfűzte: a társszervekkel együtt mindent megtesznek, hogy megakadályozzák koronavírus elleni gyógyszerekkel való fekete üzletelést, mégis nagyjából havonta előfordul, hogy újabb feketeárust lepleznek le.

Több millió hamis maszkot és tesztet is lefoglaltak

Közel kétezer rajtaütésre került sor a nemzetközi STOP akció keretében május 11. és július 12. között, melyben részt vett az OGYÉI, a NAV, az ORFK, valamint a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. Az akció keretében összesen 300 millió egység, illegális forrásból származó hamis, vagy lejárt szavatosságú gyógyszert, 47 millió hamisított orvosi felszerelést (maszk, kesztyű, tesztek, hőmérők, védőruhák) valamint 2,8 millió liter ellenőrizetlen forrásból származó kézfertőtlenítő gélt foglaltak le. Ehhez a NAV munkatársai 200 ezer járművet, 400 ezer személyt ellenőriztek, és Magyarországon 3,5 millió terméket foglaltak le vagy tartottak vissza.

ripost

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Vízirendőrök mentettek életet

Géza

Őrizetben a maszkos rabló – videó

Géza

Halálos kutyatámadás Nyúlon – kislány az áldozat

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------