Image default
Egészség - betegség

Az egyik legveszélyesebb tüdőbetegség első jelei: nem csak a dohányosokat érinti a COPD – és a lehetséges gyógymódok

A COPD alatt olyan visszafordíthatatlan folyamat játszódik le a tüdőben, amitől a betegek egyre nehezebben tudnak lélegezni.

COPD korai jelei
A COPD komoly betegség, és egyáltalán nem csak a dohányosokat érinti. A korai jelekről dr. Dózsa Izabellatüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa beszél.

A COPD-s betegek közel 95%-a dohányzik vagy dohányzott korábban, a betegség kialakulásában döntő szerepet játszik még a környezetszennyezés, a városi szmog, lehet munkahelyi ártalom is. Mik lehetnek még az okok, és hogyan lehet felismerni?

A COPD korai tünetei

Okozhatja genetikai eltérés – az alfa-1-antitripszin fehérje hiánya – is. A szerzett betegség első tünetei jellemzően negyvenéves kor felett jelennek meg, rendszerint fokozatosan.

A folyamat kezdetén a légúti gyulladás tünetei uralják a képet: ebben a stádiumban jellemző a köhögés, a változó intenzitású köpetürítés. A panaszok kezdetben csak reggelente, később egyre gyakrabban, napközben is jellemzőek.

A folyamatos reggeli köhögés is lehet a COPD egyik korai tünete.
A folyamatos reggeli köhögés is lehet a COPD egyik korai tünete.
Fotó: samotrebizan / Getty Images Hungary

A COPD tünetei idővel súlyosbodnak

Az említett külső vagy ritkábban belső (genetikai) hatás következtében a légutakban tartós gyulladás alakul ki. A tüdőben a léghólyagocskák végzik a gázcserét. Ezt úgy képzelhetjük el, mintha két szőlőfürtöt – a jobb és bal tüdőfél – egymás mellé tennénk. A léghólyagocskák az egyes szőlőszemek, faluk nagyon vékony, hajszálerekkel gazdagon átszőtt.

A krónikus gyulladás miatt az egyes léghólyagocskák fala felszakad, így a sok kis légtér, a sok apró szőlőszem egyre nagyobb légterekké – nagy szőlőszemekké – olvad össze. Ezáltal csökken a légzőfelület, ilyenkor beszélünk tüdőtágulásról. Ugyanakkor a tartós gyulladás hatására a hörgőfal szerkezete is fokozatosan átépül, kötőszövet szaporodik fel, emiatt veszít a rugalmasságából, és kialakul a maradandó szűkület.

Mindezek következménye a légzőfelület fokozatos csökkenése és ezzel arányosan a légszomj megjelenése. Az eleinte csak nagyobb terhelésre – például lépcsőzésnél – jelentkező nehézlégzés a folyamatok előrehaladásával fokozatosan súlyosbodik, rontva a betegek életminőségét, szűkítve az életterüket. Előrehaladott állapotban oxigén adására is szükség lehet.

Gyógybarlangok Magyarországon

A magyar gyógybarlangok levegője pollen- és pormentes, a magas pára- és ásványianyag-tartalomnak köszönhetően pedig tisztítja és gyógyítja a tüdőt. Az elérhető barlangokat a légutak egészségéért mindenképpen érdemes sokszor meglátogatni.

Nemcsak gyönyörűek, de a tüdőt is gyógyítják: képeken 5 hazai barlang, ahova sokszor el kellene látogatni

A magyar gyógybarlangok tisztítják a tüdőt, egészségesebbé tesznek, és még szépek is.
lillafured-barlang
Magyarország természeti adottságai kitűnők, 1500-nál is több barlangja közül öt mégis igazán kiemelkedik: mikroklímájuknak köszönhetően bizonyított gyógyhatással rendelkeznek.

A magyarországi egészségturizmusban a híres gyógyvizek mellett a barlangterápiák is népszerűek, különösen a krónikus légzőszervi betegségekben szenvedők körében.

Gyógybarlangok Magyarországon

A magyar gyógybarlangok levegője pollen- és pormentes, a magas pára- és ásványianyag-tartalomnak köszönhetően pedig tisztítja és gyógyítja a tüdőt. Az elérhető barlangokat a légutak egészségéért mindenképpen érdemes sokszor meglátogatni.

Az Abaligeti-barlang a mecseki Bodó-hegy oldalában található, fokozottan védett természeti érték. A hely vonattal Pécs vagy Dombóvár felől közelíthető meg, 466 méteres főága szakvezetéssel látogatható, a belépő 1200 forint, diákoknak, nyugdíjasoknak 1000.
Fotó: Országalbum/PRESS66

 

Az Abaligeti-barlang levegőjének relatív páratartalma 96%, melyhez magas kalcium- és magnéziumkoncentráció társul, így a légúti betegségben, hörghurutban szenvedők impozáns gyógyhelye.
Fotó: Országalbum/TKMARI

 

Budapesten a Szemlő-hegyi-barlang szolgál terápiás célokat. A járdán bejárható, kiépített szakasz 250 méter. Az átlaghőmérséklet 12 °C, kerekesszékkel is látogatható. Kedd kivételével 10 és 16 óra között tart nyitva. A belépő 1400 forint, kedvezménnyel 1100. Fotó: Wikipedia/Szenti Tamás

 

A Szemlő-hegyi-barlang levegője pormentes, páratartalma magas, és hiába jár benne sok látogató, hamar regenerálódik. Oldott ásványi anyagainak köszönhetően klímája gyógyír a hörghurutos és asztmás betegségekre. A Szent István Kórház is itt biztosít terápiát. Fotó: Országalbum

 

A közigazgatásilag Miskolchoz tartozó, lillafüredi Szent István-barlang látogatható területei közül kiemelt fontosságú a Fekete terem, ahol relaxációs, zeneterápiás lehetőségek is biztosítottak a terápiához. Mindennap 9 és 17 óra között tart nyitva. A jegy 1200 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 800 forint – online vásárolva olcsóbb. Fotó: Indafotó/Nardai Károly

femina

Hasonló hírek

Megcsókolta a srác, 8 perc múlva belehalt ! Ez volt a srác szájába előtte

Edit

Az ujjfájdalom okai

Géza

A legegyszerűbb természetes módszer a migrén kezelésére

Mazsi