Image default
Életmód hírek

Az egészséges máj aranyszabályai! Ha nem akarsz beteg lenni, csak ezekre figyelj!

A máj az egyik legfontosabb szervünk, feladata, hogy megszűrje a méreganyagokat, éppen ezért nagyon kell vigyáznunk arra, hogy egészséges legyen. Ha nem működik megfelelően, akkor számos betegség kialakulásával kell számolnunk.

Annak érdekében, hogy egészséges legyen a májunk, az alábbi dolgokat mindenképp be kell tartanunk!

Meg kell szabadulni a túlsúlytól!

A cukorbetegség, és az elhízás a máj elzsírosodásához vezethet, melynek következtében bármilyen krónikus májbetegség kialakulhat. Ha túlsúlyproblémákkal küzdünk, érdemes minél hamarabb elkezdeni egy diétát, és egészségesebb életmódra váltani. Oda kell figyelni a kalória-, és a zsírbevitelre.

A “legbűnösebb” élelmiszerek között kell említenünk a zsíros húsokat, a cukros élelmiszereket, a szénhidrátokat. Minél több egészségtelen élelmiszert fogyasztunk, annál nagyobb az esélye, hogy májcirrózis, vagy elzsírosodott máj problémájával kell számolnunk.

Testmozgás

Nem kell ahhoz egészségügyi képzettség, hogy tisztában legyünk vele, mennyire fontos a testmozgás. Az egészséges, fizikai aktivitásban gazdag élet segítségünkre lehet abban, hogy megfelelő legyen a triglicerid-, és a kalóriaszintünk, és megakadályozza a máj elzsírosodását.

Csökkentsük az alkohol-, és gyógyszerfogyasztást

Egy-egy pohár bor, vagy sör még nem okoz nagyobb kárt, de ha túlzásba visszük az alkoholfogyasztást, nem csak a májsejtek károsodnak, de májzsírosodáshoz, és más krónikus betegségek kialakulásához is vezet. A rendszeres gyógyszerszedés, és a környezeti szennyeződések szintén nagyon káros a máj számára.

Orvosi vizsgálatok

Egy egyszerű vérvizsgálat által számos májbetegség kiszűrhető lenne, éppen ezért érdemes ellátogatni egy szakemberhez. Ha bármilyen tünetet, gyengeséget, erőtlenséget, fájdalmat, rossz emésztést, étvágytalanságot tapasztalunk, ne halogassuk, forduljunk orvoshoz a pontos diagnózis felállítása érdekében.

Forrás: tudasfaja.com

Hasonló hírek

Megrendítő történet: A Mikulás karjaiban halt meg az ötéves, súlyos beteg kisfiú :(

Edit

Nem mindegy, hogy barna, sárga vagy zöld! Ilyen banánt egyél, ha fogyózol!

Mazsi

Gyógyító érintés

info