Image default
Belföldi hírek

Az egész Kárpát-medence magyarsága ünnepelt

Az államalapítás tiszteletére például magyar nyelvű misét tartottak Pozsonyban, nemzetiségi napokat rendeztek Erdély több településén, és voltak megemlékezések Kárpátalján is

– számolt be az M1 Híradója.

Aknaszlatinán Szent István király szobrát koszorúzták meg augusztus 20-án. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség több helyszínen rendezett megemlékezést. Brenzovics László, a szervezet elnöke elmondta, a kárpátaljai magyarság fennmaradásának alapja az összefogás és az, hogy több mint ezer éve őrzik Szent István király szellemi örökséget.

Teljesen megtelt a pozsonyi koronázó dóm is, ahol este hat órakor kezdődött ünnepi istentisztelet. Tizennyolc magyar uralkodót koronáztak meg itt. A szentmisére a hívők közül többen népviseletben érkeztek. A templomban évente csak egyszer tartanak magyar nyelvű misét, az államalapítás ünnepén.

Az erdélyi Kézdiszentlélekről pedig búcsúmenet indult a Perkő-tetőre.

A Kárpát-Medencében több mint 300 helyen tartanak búcsút augusztus 20-án. Szatmárnémetiben is szentmisével ünnepelték az államalapítás napját. A kenyérszentelés után koszorút helyeztek el a székesegyház mellékoltáránál, amely Szent Istvánt ábrázolja, amint a Szűzanya oltalmába ajánlja a magyar nemzetet.

Már csütörtök óta színes programok várják azokat, akik kilátogatnak a 10. Kolozsvári Magyar Napokra. A rendezvénysorozat része a Szent István-napi néptánctalálkozó, ahol nyolc ország, huszonegy néptánccsoportja mutatkozik be a héten. Az augusztus 20-ára időzített népviseleti felvonuláson több mint 500 néptáncos vett részt.

A rendezvénysorozat vasárnapig tart Kolozsváron.

A címlapfotó illusztráció.

m1

Hasonló hírek

Francia-német összeborulással válaszolna Merkel az USA-nak

Géza

Ismét gyűjtő-elosztó repülőtér lehet Ferihegy

Géza

Tudtad, hogy már nem érvényes a trianoni szerződés?

Géza