Hirmagazin.eu
Főoldal » Az egész Kárpát-medence magyarsága ünnepelt
Belföldi hírek

Az egész Kárpát-medence magyarsága ünnepelt

Az államalapítás tiszteletére például magyar nyelvű misét tartottak Pozsonyban, nemzetiségi napokat rendeztek Erdély több településén, és voltak megemlékezések Kárpátalján is

– számolt be az M1 Híradója.

Aknaszlatinán Szent István király szobrát koszorúzták meg augusztus 20-án. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség több helyszínen rendezett megemlékezést. Brenzovics László, a szervezet elnöke elmondta, a kárpátaljai magyarság fennmaradásának alapja az összefogás és az, hogy több mint ezer éve őrzik Szent István király szellemi örökséget.

Teljesen megtelt a pozsonyi koronázó dóm is, ahol este hat órakor kezdődött ünnepi istentisztelet. Tizennyolc magyar uralkodót koronáztak meg itt. A szentmisére a hívők közül többen népviseletben érkeztek. A templomban évente csak egyszer tartanak magyar nyelvű misét, az államalapítás ünnepén.

Az erdélyi Kézdiszentlélekről pedig búcsúmenet indult a Perkő-tetőre.

A Kárpát-Medencében több mint 300 helyen tartanak búcsút augusztus 20-án. Szatmárnémetiben is szentmisével ünnepelték az államalapítás napját. A kenyérszentelés után koszorút helyeztek el a székesegyház mellékoltáránál, amely Szent Istvánt ábrázolja, amint a Szűzanya oltalmába ajánlja a magyar nemzetet.

Már csütörtök óta színes programok várják azokat, akik kilátogatnak a 10. Kolozsvári Magyar Napokra. A rendezvénysorozat része a Szent István-napi néptánctalálkozó, ahol nyolc ország, huszonegy néptánccsoportja mutatkozik be a héten. Az augusztus 20-ára időzített népviseleti felvonuláson több mint 500 néptáncos vett részt.

A rendezvénysorozat vasárnapig tart Kolozsváron.

A címlapfotó illusztráció.

m1

Hasonló hírek

Elfogadhatatlan az új szavazás a migránsvízumokról az EP-ben (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Géza

Magyarország teljesíti a két százalékos védelmi ráfordítást érintő vállalását

Géza

Ez a teendő, ha koronavírus-fertőzöttnek érzi magát (18+)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------