Főoldal » Az aszály miatt ötvenöt elefánt pusztult el két hónap alatt Zimbabwében
Klímaváltozás

Az aszály miatt ötvenöt elefánt pusztult el két hónap alatt Zimbabwében

A súlyos aszály miatt legkevesebb ötvenöt elefánt halt éhen két hónap alatt Zimbabwe legnagyobb nemzeti parkjában

– jelentették be hétfőn a dél-afrikai állam illetékesei.

Ijesztőnek nevezte a Hwange Nemzeti Parkban kialakult helyzetet Tinashe Farawo, a nemzeti parkokért és vadgazdálkodásért felelős hatóság szóvivője.

A vadállatok elkóborolnak a vadvédelmi rezervátumokból élelem és víz után kutatva, és a közeli településeken megsemmisítik a termést, és néha embert is ölnek. A Hwange Nemzeti Park túlzsúfoltsága a növényzet pusztulásához vezetett, a park 15 ezer elefántot képes eltartani, jelenleg azonban 53 ezer egyed él a területén – mondta Farawo.

Az aszály elapasztotta a vízforrásokat, a hatóságok próbálkoztak azzal, hogy kutakat fúrjanak az állatok vízellátásának biztosítására, de így sincs elegendő víz a több tízezer elefánt és más vadállat itatására – tette hozzá.

Zimbabwét az elmúlt évtized legsúlyosabb aszálya sújtja, az ország lakosságának egyharmada humanitárius segélyekre szorul.

Zimbabwében él Afrika egyik legnagyobb elefántpopulációja, a dél-afrikai ország ki akarja eszközölni a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) tagállamaitól, hogy ismét engedélyezhesse az elefántvadászatot és az állatok eladását külföldre a túlszaporodott állomány csökkentése érdekében.

A címlapfotó illusztráció. 

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Európai Zöld Terv (European Green Deal) értelmében a HIRMAGAZIN.EU Online Média klímasemleges – nem használ papírt!

Géza

Leszakadt egy hatalmas jéghegy az Antarktiszon a rekordmeleg miatt – videó

Géza

A zöld állam lehet a megoldás, de még gyerekcipőben jár

Géza