Főoldal » Az asszony, aki egy furgonban lakott az ablakom alatt
Média és szórakozás

Az asszony, aki egy furgonban lakott az ablakom alatt

A The Lady in the Van című film igaz történet: Alan Bennett és a hóbortos Mary Shepherd különös barátságát meséli el.

Az asszony, aki egy furgonban lakott az ablakom alatt

Az angol író a 70-es években barátkozott össze a hajléktalan nővel, akinek megengedte, hogy furgonjával ideiglenesen a háza előtt parkoljon. 15 évig állt ott az ütött-kopott Bedford.

Az európai premiert a Londoni Filmfesztiválon tartották. A rendező Nicholas Hytner. Az idős asszonyt Maggie Smith alakítja.

– Nem ismerek senkit, aki a csenddel, egy rövid mondattal többet tudna mondani, mint ő. Alan Bennett szövegét a legmagasabb szinten képes tolmácsolni. Maggie Smith, az élő legenda, a semmiből teremt világokat, a legfantasztikusabb színész, akivel valaha találkoztam – mondta Nicholas Hytner.

A 80 éves Maggie Smith az egyik legkarizmatikusabb brit színésznő. Televíziós és filmes munkásságáért számos elismerésben részesült. Kétszer is megkapta az Oscar-díjat. Ezt a szerepet már színpadon is eljátszotta.

– Annak idején a színházban azt mondta, hogy ennyire macerás szerepet még nem játszott. Folyton össze-vissza verte magát a teherautóban. Ez a film esetében is így történt. Nehéz dolga volt – mesélte Alan Bennett.

Az írót Alex Jennings alakítja.

– A britek imádják Alan Bennettet, és ez a szerep nagy felelősség. Kicsit fura ez az egész. A forgatáson is állandóan jelen volt, a színházba is bejárt. Neki is bizarr lehetett – mesélte Jennings.

Miss Shepherd 1989-ben bekövetkezett haláláig az Alan Bennett háza előtt álló furgonjában lakott.

A The Lady in the Van november 13-án érkezik a brit mozikba. Januártól az Egyesült Államokban és több európai országban is vetítik.

 

Forrás: euronews

Hasonló hírek

Olyan pofont kapott a Facebook, amilyet még soha

Edit

Szerelem, titkok és kísértő múlt Mészáros Márta új filmjében

info

Női sorsokkal foglalkozik a Titanic filmfesztivál

info