Főoldal > Hírek > Turizmus > Itthon > Kirándulás, utazás itthon > Az arborétum Vácrátót zöldben rejtőző csodája.
strelitzia-reginae

Az arborétum Vácrátót zöldben rejtőző csodája.

Hirdetés

strelitzia-reginae

Az ország leghíresebb és legnagyobb botanikus kertjét Vigyázó Sándor gróf alapította, aki maga is értett a növényekhez. A kert hatalmas területén 13 ezer fajta növény él és virul a látogatók legnagyobb örömére – s ha melegen tűz a nap, itt 3100 fa árnyában hűsölhetnek, a hűvös sziklakertben pedig az alpesi virágok hihetetlenül pompás kavalkádjában gyönyörködhetnek a látogatók.

A trópusi- és pálmaház kincsei közé tartozik a hosszú levelű Legyezőbanán, melynek őshazája Madagaszkár, ahol is beporzásukat a félmajom lemurokra bízta a természet. Elegánsan mutatós a Kubai királypálma, leveleinek súlya akár a 20 kilogrammot is elérheti. A pompás trópusi Papagájvirág (Strelitzia reginae) nevét III. György angol király feleségéről, Charlotte von Mecklenburg-Sterlitz-ről kapta.

A Templomfa illatos virágát a karibi nők hajdísznek használják, s az örök élet szimbóluma. Réztisztító és vérnyomás- csökkentő a Csillaggyümölcs, a burgonyához hasonló Táró nyersen tűkristályokat tartalmaz, ami főzve eltűnik. No és itt pompázik az Óriás farkasalma, amelynek fura véreres levelei csapdába ejtik a rovarokat, amíg a beporzást el nem végzik. És a Banyánfa, amely nem banántermő, hanem fikuszféle, és a hinduk szent fája.

A Kaktuszház büszkeségei többek között a Fügekaktuszok, amelyeket sokáig a bíbortetű-tenyésztés céljából telepítettek, mert a tetvek testének vörös festékanyaga nagyon drága szer volt. A Hordó kaktuszok a mexikói sivatagi vándorok életmentő vizes hordói (Ki tudja, mért, de anyósfotelnek is nevezik).

A növények között apró állatok is megélnek, a kert lakója a mókus, a mogyoróspele, a nyest, a róka és a vidra is. Biztonságban élnek, hisz a kert hatalmas fallal van körülvéve. Néhány ritka madarat is meg lehet lesni: füleskuvikot, jégmadarat, fekete harkályt. Az állatvilág, miként a növények is, teljes védelmet élveznek.

Forrás: top7hungary;

Kép: https://pixabay.com

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás:
Hirdetés
tűzvédelem
WordPress Lightbox