Hirmagazin.eu
Főoldal » Az Arany-emlékév segít a magyar kultúra újrafelfedezésében
Belföldi hírek

Az Arany-emlékév segít a magyar kultúra újrafelfedezésében

Az Arany-emlékév segít a magyar kultúra újrafelfedezésében – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Széphalmon, A Magyar Nyelv Múzeumában, ahol Aranyul – Toldi Miklós és a magyar nyelv címmel nyílt kiállítás pénteken az Arany-emlékév keretében.

 Rétvári Bence köszöntőjében úgy vélte, hogy a nemzeti kultúra újabb reneszánszának elején vagyunk, a globalizált kultúra időszaka a végéhez közeledik.

Mint fogalmazott, a korábbi években a sokszínűség jegyében sokan kutatták más országok kultúráját, mert azok érdekesnek tűntek. Most azonban ismét előtérbe kerül a nemzeti kultúra, amikor “mi a saját Toldi Miklósunkra, a saját Ybl Miklósunkra, a saját Petőfinkre, a saját Munkácsynkra vagyunk büszkék” – mondta.

Kiemelte, hogy miután az elmúlt években egy nagy globális kulturális fogyasztási, demográfiai, népességi nyomás alakult ki a kontinensen, a régi európai tradicionális kultúrák “ellenreakcióként” újra felfedezik a gyökereiket, újra keresik a nemzeti hagyományok részeit. Hozzáfűzte: a most zajló Arany-emlékév segít bennünket a magyar kultúra újrafelfedezésében is.

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere az eseményen hangsúlyozta, hogy Arany János hazafi, bölcs és érzelmekkel teli ember volt, akinek írásai olyan hatással voltak a fiatalokra, mint ma a számítógépek világa.

A Petőfi Irodalmi Múzeum és A Magyar Nyelv Múzeuma közös, interaktív elemekkel színesített kiállításán a falra vetített Toldi-részletek mellett egykor használt népi eszközöket helyeztek el.

Mint Nyiri Péter, múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta, Arany szövegeiben sok olyan szó olvasható, amelyek a népnyelvben voltak használatosak, ma már széles körben nem ismertek, leginkább ezeket illusztrálták a falakon látható tárgyakkal.

“MIUTÁN AZ ELMÚLT ÉVEKBEN EGY NAGY GLOBÁLIS KULTURÁLIS FOGYASZTÁSI, DEMOGRÁFIAI, NÉPESSÉGI NYOMÁS ALAKULT KI A KONTINENSEN, A RÉGI EURÓPAI TRADICIONÁLIS KULTÚRÁK “ELLENREAKCIÓKÉNT” ÚJRA FELFEDEZIK A GYÖKEREIKET, ÚJRA KERESIK A NEMZETI HAGYOMÁNYOK RÉSZEIT.”

A kiállítás vetítés alapú, a felvételek segítségével egyebek mellett arról is képet kaphat a látogató, miként is vélekedtek egykor Arany Jánosról, és milyen volt a fogadtatása a Toldinak, de szerepet kap a jelenkor nyelvhasználata és az ahhoz kötődő felelősség is – mutatott rá az igazgató.

Hozzátette, hogy a tárlaton jól nyomon követhető Toldi Miklós életútja is, amelyet petrencerúddal, malomkővel, egy bikainstallációval, valamint egy lovagi öltözettel illusztráltak a tárlat készítői.

Forrás: MTI / fidesz.hu

Képek: MMA, Petőfi Irodalmi Múzeum

Hasonló hírek

Magyarország elég erős ahhoz, hogy felelősséget vállaljon az erdélyi magyarokért is!

Géza

Az Északi-sarknál melegebb lesz, mint Magyarországon

Géza

Épül a kerítés az osztrák-magyar határon

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------