Image default
Belföldi hírek

Az Arany-emlékév segít a magyar kultúra újrafelfedezésében

Az Arany-emlékév segít a magyar kultúra újrafelfedezésében – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Széphalmon, A Magyar Nyelv Múzeumában, ahol Aranyul – Toldi Miklós és a magyar nyelv címmel nyílt kiállítás pénteken az Arany-emlékév keretében.

 Rétvári Bence köszöntőjében úgy vélte, hogy a nemzeti kultúra újabb reneszánszának elején vagyunk, a globalizált kultúra időszaka a végéhez közeledik.

Mint fogalmazott, a korábbi években a sokszínűség jegyében sokan kutatták más országok kultúráját, mert azok érdekesnek tűntek. Most azonban ismét előtérbe kerül a nemzeti kultúra, amikor “mi a saját Toldi Miklósunkra, a saját Ybl Miklósunkra, a saját Petőfinkre, a saját Munkácsynkra vagyunk büszkék” – mondta.

Kiemelte, hogy miután az elmúlt években egy nagy globális kulturális fogyasztási, demográfiai, népességi nyomás alakult ki a kontinensen, a régi európai tradicionális kultúrák “ellenreakcióként” újra felfedezik a gyökereiket, újra keresik a nemzeti hagyományok részeit. Hozzáfűzte: a most zajló Arany-emlékév segít bennünket a magyar kultúra újrafelfedezésében is.

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere az eseményen hangsúlyozta, hogy Arany János hazafi, bölcs és érzelmekkel teli ember volt, akinek írásai olyan hatással voltak a fiatalokra, mint ma a számítógépek világa.

A Petőfi Irodalmi Múzeum és A Magyar Nyelv Múzeuma közös, interaktív elemekkel színesített kiállításán a falra vetített Toldi-részletek mellett egykor használt népi eszközöket helyeztek el.

Mint Nyiri Péter, múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta, Arany szövegeiben sok olyan szó olvasható, amelyek a népnyelvben voltak használatosak, ma már széles körben nem ismertek, leginkább ezeket illusztrálták a falakon látható tárgyakkal.

“MIUTÁN AZ ELMÚLT ÉVEKBEN EGY NAGY GLOBÁLIS KULTURÁLIS FOGYASZTÁSI, DEMOGRÁFIAI, NÉPESSÉGI NYOMÁS ALAKULT KI A KONTINENSEN, A RÉGI EURÓPAI TRADICIONÁLIS KULTÚRÁK “ELLENREAKCIÓKÉNT” ÚJRA FELFEDEZIK A GYÖKEREIKET, ÚJRA KERESIK A NEMZETI HAGYOMÁNYOK RÉSZEIT.”

A kiállítás vetítés alapú, a felvételek segítségével egyebek mellett arról is képet kaphat a látogató, miként is vélekedtek egykor Arany Jánosról, és milyen volt a fogadtatása a Toldinak, de szerepet kap a jelenkor nyelvhasználata és az ahhoz kötődő felelősség is – mutatott rá az igazgató.

Hozzátette, hogy a tárlaton jól nyomon követhető Toldi Miklós életútja is, amelyet petrencerúddal, malomkővel, egy bikainstallációval, valamint egy lovagi öltözettel illusztráltak a tárlat készítői.

Forrás: MTI / fidesz.hu

Képek: MMA, Petőfi Irodalmi Múzeum

Hasonló hírek

Évértékelő után – ellenzéki bírálatok

Géza

Így folytatódik az Egészséges Budapest program

Géza

Elegáns, alkalmi frizurák készítése lépésről-lépésre

info