Hirmagazin.eu
Főoldal » Az állásába is kerülhet egy rosszul elsült fotó
Belföldi hírek

Az állásába is kerülhet egy rosszul elsült fotó

Szabadság, vízpart, buli – szelfi. Ma már szinte mindenki megörökíti és valamelyik közösségi oldalra fel is teszi ezeket az élményképeit. S bár igaz, hogy szabadság alatt a munkavállalónak nem kell dolgoznia, de bizonyos kötelezettségek ekkor is vonatkoznak rá. Lássuk, melyek ezek.

Az állásába is kerülhet egy rosszul elsült fotó

Valójában a szabadság nem jelent teljes szakítást a munkavállalói léttel. A szabadság alatt a munkavállaló csupán a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettségei alól mentesül. Ez átmeneti, de kétségtelenül fontos változás az általános munkavállalói létformához képest. Ám a munkavállalónak éppen ebben, a munkajogi szempontból „lazább” időszakban kell leginkább tudatában lennie annak, hogy vannak bizonyos munkavállalói kötelezettségek, amelyek alól szabadság alól sem mentesül. A dolgozó köteles a munkakörének ellátásához szükséges bizalomnak megfelelő magatartást tanúsítani. Ugyanis a munkáltatónak fontos érdeke fűződhet ahhoz, hogy a szervezeten belül kulcspozícióban lévő, vagy egyébként a cég „arcát” megjelenítő – például az ügyfelekkel, partnerekkel foglalkozó – munkavállalók mindennapos tevékenységei, nyilvános szereplései, online fórumokon megjelenő megnyilvánulásai összhangban legyenek a munkáltató saját imázsával, s ne okozzák szakmai jó hírének csorbulását – emlékeztet a munkajog.hu.

Koncert, punk-frizura és whiskey

Tegyük fel, hogy a munkavállaló egy nyári zenei fesztiválon, egy üveg whiskey-vel a kezében, zöldre festett punk-frizurában tombol egy koncerten, és erről az eseményről szelfi-videót is közzétesz valamely közösségi portálon. Nyilvánvalóan más az eset megítélése, ha egy benzinkúti értékesítő alkalmazottról van szó, és más, ha az illető egy patinás középiskolában osztályfőnök.

Nem lehet tehát általánosan, minden munkakörre vonatkozóan meghatározni azt a viselkedési formát, amely a munkakörhöz méltó magatartás követelményének megfelel. Ez függ az adott szakmától, a munkáltatónál betöltött pozíciótól, a szervezeti hierarchiában elfoglalt szinttől. A munkavállalónak a munkáltatóval való külön egyeztetés vagy munkáltatói kioktatás, figyelmeztetés nélkül is kötelessége „érezni, hogy hol a határ”, még a szabadság alatti legönfeledtebb kikapcsolódás idején is. Ha például egy szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek megsegítésével foglalkozó civil szervezet ügyfélkapcsolati munkatársa egy focimeccsen való szurkolás mámorában bizonyos etnikumokkal szemben gyűlöletkeltő, kirekesztő verseket skandál – netán ennek nyoma is lesz valamilyen online felületen -, később nem hivatkozhat arra, hogy mindez „szolgálaton kívül” történt, és nem tudott arról, hogy neki szabadidejében is vigyáznia kell a szervezet hitelességére.

Az állásába is kerülhet egy rosszul elsült fotó
Budapest, 2016. június 3.
Az elektronikus zenét szerzõ brazil Amon Tobin koncertje a Budapest essentials fesztiválon a Várkert Bazárban 2016. június 3-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Munkajogi következmények

Az ilyen magatartásnak – mint bármilyen munkavállalói kötelezettségszegésnek – munkajogi következményei lehetnek. Kollektív szerződés vagy munkaszerződés felhatalmazása esetén a kötelezettségszegés súlyával arányos hátrányos jogkövetkezmény, vagy súlyos esetben felmondás, akár azonnali hatályú felmondás. Ha a munkáltató nem biztos abban, hogy egyes, bizalmi szempontból kulcspozícióban lévő munkavállalók e bizalomnak megfelelően viselkednek munkaidejükön kívül is, célszerű etikai szabályzatot (etikai kódexet) kibocsátania. Ebben munkakörökhöz kötötten előírhat bizonyos magatartási sztenderdeket, például a közösségi oldalak használatára vonatkozó iránymutatást, egyéb tilalmakat. Ügyelnie kell azonban arra, hogy a munkavállaló munkaidőn kívüli magatartása csak abban az esetben korlátozható, ha a korlátozás a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükséges és a cél elérésével arányos.

Csupán a munkáltató jó hírének, jogos gazdasági érdekének vagy a munkaviszony céljának védelme indokolhatja a munkavállaló munkaidőn kívüli magatartásának korlátozását. A korlátozásról a munkavállalói írásban, előzetesen tájékoztatni kell. A konkrét korlátozások előírásán kívül a munkáltató e szabályzatban vagy egyéb – akár szóbeli – utasításban is figyelmeztetheti alkalmazottait a bizalomnak megfelelő magatartás tanúsítására vonatkozó általános kötelezettségre.

A munkáltató jogos gazdasági érdekeinek védelme

A dolgozóra vonatkozó általános magatartási követelmény, miszerint nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné. Ez alól kivétel, ha erre jogszabály feljogosítja, tehát például ha a munkáltató ellen gazdasági tevékenysége kapcsán büntetőeljárás folyik, és a munkavállalónak a rendőrségen ellene kell tanúskodnia. Ez a kötelezettség munkaidőn kívül, szabadság alatt is fennáll. A munkavállaló jogos gazdasági érdekei sokféleképpen veszélyeztethetők. Jogellenesen jár el például az a honlap-fejlesztéssel foglalkozó informatikus alkalmazott, aki szabadsága alatt – egy kis mellékkeresetre akarván szert tenni – saját maga köt megbízási szerződést honlap-szerkesztésre a munkáltatójának tényleges vagy potenciális ügyfélkörébe eső személyekkel.

Az állásába is kerülhet egy rosszul elsült fotó

Az üzleti titoktartás–még piásan is hallgatni kell

A munkavállaló a munkáltató üzleti titkainak megőrzésére köteles, és természetesen e kötelezettsége alól sem mentesül, amikor kilép a munkahely kapuin. Az üzleti titkot egyébként időbeli korlátozás nélkül, a munkaviszony megszűnése után is köteles megőrizni. Ezen túlmenően sem közölhet illetéktelen személlyel olyan – üzleti titoknak nem minősülő – adatot, amely munkaköre betöltésével összefüggésben jutott a tudomására, és amelynek közlése a munkáltatóra vagy más személyre hátrányos következménnyel járhat. Például, ha egy bérszámfejtő alkalmazott a munkatársak javadalmazásával kapcsolatos információkat kezel, nem oszthatja meg e tudását másokkal. Különösen nem személyes adatként, vagyis az érintett munkavállalóhoz kilétét felfedve.

Szabadság alatt, kötetlen baráti beszélgetések során is ügyelni kell az üzleti titkok és az egyéb, fontos munkáltatói adatok bizalmas kezelésére. Különösen veszélyes helyzet lehet ebből a szempontból az alkohol vagy a tudatmódosító szerek használata. Aki hajlamos arra, hogy ilyen módon módosult tudatállapotban „megoldódjon a nyelve”, és munkakörénél fogva fontos, bizalmas információk, üzleti titkok birtokosa, az jobban teszi, ha a szabadság alatt is kerüli ezen anyagok használatát.

Szabadság alatt is hívhat a főnök

Érzékeny kérdés, hogy a munkavállalónak a szabadsága alatt mennyire kell elérhetőnek lennie a munkáltató számára. Bár sok munkavállalónak ez lenne az igénye, az főszabály szerint biztosan nem igaz, hogy a szabadság napjai alatt a munkavállaló teljes mértékben elvághatja a munkáltatóhoz fűző „köldökzsinórt”. De a munkavállaló természetesen arra sem kötelezhető, hogy a szabadság alatt is éppen úgy nézze a hivatali levelezését, fogadja a telefonjait, mint munkaidőben (hiszen ez valójában a munkavégzésre kötelezés lenne). Hol van tehát a határ? Ezt általánosan nehéz megmondani, de a munkajog ad néhány támpontot a kérdés megválaszolásához.

A munkáltatónak – kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén – joga van megszakítania a munkavállaló szabadságát, és az esetleges szabadság megszakításával járó költségek megtérítése mellett elrendelni a munkavégzést. Mindez azt jelentené, hogy a munkavállaló sosem mehet olyan helyre nyaralni, ahol nincs mobiltelefonos lefedettség vagy internetkapcsolat? Eddig nem terjed az együttműködési kötelezettsége. Addig viszont igen, hogy ha ilyen helyre készül, akkor erről előre szóljon a munkáltatónak, és tudassa vele, hogy teljesen elérhetetlen lesz.

 

Pr7

Forrás: munkajog.hu/ dr. Halmos Szilvia

 

Hasonló hírek

MÁV: mától változik a vonatok menetrendje és a jegyvásárlás, ezekre figyeljen

Géza

Fekete maszkos képviselők az országgyűlésben: elfogadták a kulturális törvényt – VIDEÓ

Mazsi

Orbán Viktor Miniszterelnökünk: Magyarország bizonyította, hogy európai nemzet – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------