Főoldal > Hírek > Főhírek > Belföldi hírek > Az államtitkár szerint elfogadhatatlan a francia vádaskodás

Az államtitkár szerint elfogadhatatlan a francia vádaskodás

Hirdetés

forrás: M1/Ma Reggel

Különösen azok után érthetetlen, hogy a német kancellár hétfőn elismerően nyilatkozott a migránsválság magyarországi kezeléséről – közölte Magyar Levente.

Megalapozatlan, a hangnemét tekintve pedig elfogadhatatlan a francia külügyminiszter vádaskodása – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a keddi Ma Reggelben.

hirmagazin_2015-09-01_112936

Magyar Levente hangsúlyozta: különösen érthetetlen mindez akkor, amikor a német kancellár éppen hétfőn nyilatkozott elismerően a migránsválság magyarországi kezeléséről. Az államtitkár jelezte: Magyarország “közel maradéktalanul” képes elvégezni az illegális határátlépők regisztrációját, 90 százalék feletti a felderítési arány, ezt értékeli nagyra a német kancellár.

Azzal kapcsolatban, hogy Laurent Fabius francia külügyminiszter egy interjúban botrányosnak nevezte egyes kelet-európai országok viselkedését a menekültválsággal kapcsolatban, és Magyarországot külön bírálta a határzár miatt, az államtitkár elmondta: Magyarország sérelmezi, hogy a francia diplomácia vezetője szóvá teszi, miért épít Magyarország kerítést, amikor a saját országában egy jóval nagyobb kerítés épül.

Hozzátette: Franciaországba nagyjából 30 ezer menekült érkezett, míg Magyarországra több mint 150 ezer. Ha ők jóval kisebb mértékben kényszerülnek szembenézni ezzel a problémával, akkor az a magyar kormány minimumelvárása, hogy ha bármilyen konstruktív kritikát kívánnak megfogalmazni, azt ne a nyilvánosság előtt tegyék, hanem tegyék meg a diplomácia rendelkezésre álló csatornáin – jelentette ki az államtitkár hozzátéve, hogy Magyarország nagyra értékelné, ha egyáltalán nem kapna ilyen kritikákat, hiszen sokkal jobban sújtja a menekültáradat, mint Franciaországot.

Nekünk ebben a kérdésben is Németország kell, hogy a referenciapont legyen, ugyanis a Magyarországra érkezők döntő többsége Németországba utazik tovább. Tehát ha a németek azt mondják, Magyarország jó munkát végez, ez nagyon pozitív jel és emellett különösen érthetetlen és barátságtalan, ha a francia kormány, amelyet sokkal kevésbé sújt a krízis, bírálja Magyarországot – érvelt az államtitkár.

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: