Hirmagazin.eu
Főoldal » Az álhírek elleni küzdelemben segít az NMHH
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Az álhírek elleni küzdelemben segít az NMHH

Az NMHH egyebek mellett a kapkodó, sietős hírolvasás csapdáira hívja fel a figyelmet illetve óvatosságra int a hírmegosztással kapcsolatban is

– hangzott el az M1 Híradójában.

Már Magyarországon is elérhető az a műszer, amely nyolc perc alatt mutatja ki a koronavírus jelenlétét – állította teljesen hamisan július elején a Hírklikk nevű internetes portál. A cikk bejárta a közösségi médiát, több ezren osztották meg.

 

Ahogy az Ötpercpihenő nevű álhíroldal cikke is, amelyben Gulyás Gergely miniszter szájába adták azt a mondatot, miszerint: „Minden erőmmel azon leszek, hogy 70 év felett eltöröljem a nyugdíjat, mert egyszerűen nincs szükség rá.” A portál azt állította, hogy a tárcavezető szerint a Magyarországon élő nyugdíjasok dúskálnak a pénzben, ezért kell lemondaniuk járandóságukról.

Gulyás Gergely soha nem állított ilyet.

Ahogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sem küldött ki olyan levelet a kórházaknak, amiben azt kéri: titkolják el az orvosok a koronavírusban elhunyt betegek számát és más betegséget jelöljenek meg a halál okának.

 

Az ellenzéki politikusok is osztottak már meg álhíreket

A legnagyobb port kavaró álhírt a Magyar Szocialista Párt osztotta meg. Korózs Lajos kamuvideójában, drámai zenével, elsötétített képekkel egy magát mentőtisztnek kiadó nőt szólaltatott meg, aki állítása szerint tíz, kórházból hazaküldött koronavírusos beteget ápolt és ebből kilenc kínok között halt meg.

Ám mint később kiderült, a videóban szereplő nő, Németh Athina soha nem dolgozott mentősként sem az Országos Mentőszolgálatnál, sem betegszállító cégeknél, és a Szamaritánus Mentőszolgálatnál sem.

Korózs Lajos párttársa, Kunhalmi Ágnes is belefutott már abba, hogy tájékozatlanságból vagy szándékosan, de félrevezette a nyilvánosságot. Az MSZP-s politikus a szabad strandolást követelte a déli parti Fonyódról: „Nem tudom, hogy tudják-e, hogy az északi parton alig kettő vagy talán három szabad strand maradt, a déli parton még van pár…” 

Ezzel szemben a Balaton déli oldalán több tucat helyen díjmentesen lehet fürödni. Van, ahol majdnem az egész partszakasz egy egybefüggő szabadstrand.

Az NMHH fellép az álhírek ellen

Az álhírek felismeréséhez nyújt most segítséget a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legújabb kampánya. Az NMHH egyebek mellett a kapkodó, sietős hírolvasás csapdáira hívja fel a figyelmet illetve óvatosságra int a hírmegosztással kapcsolatban is.

Tafferner Éva, az NMHH kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott:

Nagyon gyakoriak azok az esetek, amikor olyan erős érzelmi hatást próbálnak kiváltani ezek a cikkek, hogy az emberek elvesztik reális meglátásukat és megosztanak olyan információt, aminek nincs valóságalapja, vagy ha volt, akkor már nem aktuális.

A Hatóság kommunikációs igazgatója az M1-en elmondta: Érzelmeink gyakran legyőzik bennünk a kritikai kedvet. Nem véletlen, hogy főként olyasmit osztanak meg az emberek, ami megerősíti azt, amit gondoltak, és ritkán azt, ami megcáfolja. A kampányban arra szeretnének rávilágítani, hogy miként szűrhetők ki az álhírek, amelyek sokszor csupán kattintásvadász kereskedelmi célból vagy éppen politikai haszonszerzés céljából születnek.

A címlapfotó illusztráció.

hirado, M1, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Ovizsaru a bári óvodában

Géza

Megszúrtak egy embert Aszódon

Edit

Ilyen, amikor a BRFK „kopogtat” egy kábítószerdílernél – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!