Főoldal » Az agy tovább működött a halál után: ilyenkor az elmúlás tudatosul bennünk?
Egészség - betegség

Az agy tovább működött a halál után: ilyenkor az elmúlás tudatosul bennünk?

Lekapcsolták a gépről, majd tíz perc múlva is mértek agyi aktivitást egy páciensnél.

Talán nincs is olyan ember, aki ne gondolkodott volna soha, milyen lehet meghalni, és mi történik a tudattal a halál után. Másképp véli ezt egy vallásos, másképp az is, aki a tudományos elvek és magyarázatok híve, de az is, aki a kettő ötvözetében hisz.

A kérdésre nehéz lenne kielégítő választ lelni, legfeljebb azok tapasztalatait olvashatjuk kíváncsian, akiknek volt halálközeli élményük, illetve a tudományra hagyatkozhatunk.

A tudat megszűnése a halál után

A New York-i Egyetem orvostudományi szakértői azt vizsgálják, a test funkcióinak fizikai leállását milyen agyi folyamatok kísérik.

agy-tablet

– Akik visszatérnek a halál torkából, elmesélik, mi mindent láttak. Mesélnek az orvosokról, nővérekről, látottakról és hallottakról a kórteremben – mondta dr. Sam Parnia, az egyik kutató.

Parnia nem véletlenül emelte ki, hogy a halálból visszahozottak olykor élesen emlékeznek, mi történt körülöttük a kritikus percekben. Hogyan lehetséges ez, ha a szív megállt, és nem pumpál vért a szervek felé, így az agy felé sem? Hiszen ennek hiányában a test és az agy funkciói leállnak. A visszahozott páciensek mégis emlékeznek, ami azt mutatja, az agyműködés mégsem szűnt meg teljesen.

Egy kanadai eset sokakat lázban tart, akik a tudat halál utáni megszűnését kutatják. Márciusban, miután lekapcsoltak valakit a gépekről, még tíz percen keresztül mértek nála agyhullámokat. Azokhoz hasonlóakat, mint amilyeneket alvás közben lehet mérni. Ez homlokegyenest szembemegy az orvostudomány ismereteivel.

Három másik esetben is megfigyelték ugyanezt, de ezeknek az elhunytaknak teljesen megszűnt az agyi aktivitásuk a szívleállás után. Általánosítani tehát nem lehet, de felmerül, hogy miután a szív megállt, nem mindenkinél egyforma ütemben szűnik meg az agyműködés.

Az is jogosan merül fel ennek ismeretében, hogy ha vannak agyhullámok, vajon az elhunyt páciensben tudatosulhat-e a saját halála. A kérdés bizarr és nyomasztó, ám tudományos nézőpontból kifejezetten érdekes. Az agysejtek halál utáni működését aktívan kutatják, erről korábbi cikkünkben is olvashatsz.

Agyserkentő gyógynövények

A memória javítása érdekében akár mindennaposan is érdemes lehet gyógynövényekkel táplálni az agyat.

Akadnak olyan gyógynövények, amelyek védik a memóriát, és hozzájárulnak a szellemi egészséghez.
ginkgo-biloba-teaA ginkgo biloba alapú készítményeket ugyancsak a szellemi frissesség megőrzésére javasolják, egyes kutatások szerint a béta-amiloid plakkok képződését is gátolja, amelyet az Alzheimer-kór kialakulásával hoztak összefüggésbe.
A memória romlása idősebb korban enyhébb szinten még természetesnek mondható, ám a jelentős vagy hirtelen memóriavesztés hátterében több súlyos egészségügyi probléma, így a demencia is állhat. Az agy egészséges működéséért azonban néhány dolgot érdemes megtenni.

A memóriazavarok az előrejelzések szerint évről évre egyre több embert érinthetnek, és egyes kutatások azt mutatják, még olyan tényezők is növelhetik a kockázatukat és a súlyosságukat, mint a túl sok ülés, a kevés alvás vagy a légszennyezettség. Az életmód azonban kulcsfontosságú a megelőzésben.

Memóriavédő gyógynövények

Az étrenddel és a napi szokásokkal is rengeteget lehet tenni a memória védelme érdekében, de akadnak olyan gyógynövények is, amelyek segítenek fenntartani a szellemi egészséget, így teaként fogyasztva rendszeresen segítik az agy működését.

A rozmaring javítja az agy vérellátását, és a szívműködésre is jótékony hatással van, kutatások bizonyították Alzheimer-kór elleni erejét. A mediterrán konyhában is elkerülhetetlen.
Fotó: svf74 / Getty Images Hungary
A rozmaring javítja az agy vérellátását, és a szívműködésre is jótékony hatással van, kutatások bizonyították Alzheimer-kór elleni erejét. A mediterrán konyhában is elkerülhetetlen.
Fotó: svf74 / Getty Images Hungary
A matétea matein nevű hatóanyaga a koffeinhez hasonló hatású, csökkenti a szellemi és fizikai fáradtságot, de ásványi anyagokat és antioxidáns polifenolokat is tartalmaz.
Az orvosi veronika értisztító hatású, javítja az agy vérellátását, így memóriazavar ellen is alkalmazható. Még az emésztést is javítja, ezért ilyen panaszok esetén is érdemes néha fogyasztani.
A tyúkhúr nem gyom, hanem gyógyhatású növény: csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, védi az agyi funkciókat, gazdag A- és C-vitaminban, magnéziumban.

femina

Hasonló hírek

Vérszívóktól rettegnek a szülők, már a játszótereken is támadnak

Mazsi

Orosz tudósok felfedezték a fiatalság forrását?

Edit

Sokan eszik a sütőtököt és nem is tudják mit művel a szervezettel!

Mazsi