Hirmagazin.eu
Gazdaság

Az adó-visszatérítésről fontos üzenetet küldött a NAV

Az adóhatóság tartja majd a határidőket, így a legtöbben február közepén kézhez kapják az adó-visszatérítést – mondta Vágujhelyi Ferenc államtitkár, a NAV vezetője..

Az adó-visszatérítésről fontos üzenetet küldött a NAV

Az adóhatóság már dolgozik az adó-visszatérítések kiutalásán, javában tartanak az szja-visszatérítések kifizetéséhez kapcsolódó munkák az informatikai rendszerek felkészítésével – jelentett ki Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) vezető államtitkár.

Még több gazdasági hír itt!

Az államtitkár szerint a szja-visszatérítés tartogat némi kihívást, ami részben a személyi jövedelemadózás (szja) sajátosságaiból, részben pedig abból adódik, hogy majdnem kétmillió magánszemélynek nagyjából egyidőben kell visszajuttatni a befizetett szja-t. Fennakadás azonban nem lesz, február 15-ig a legtöbb érintett megkapja a neki visszajáró összeget.

  • A NAV február 15-ig automatikusan kiutalja a pénzt azon szülőknek, akik munkabéréből év közben a munkáltató levonja az szja-t, illetve az ekhót. Azoknak sincs teendőjük, akiknek az adóhivatal ismeri a belföldi bankszámlaszámát, postai címét a családi pótlék folyósítási adataiból. Ők a nekik járó összeget február 15-éig automatikusan megkapják.
  •  Más a helyzet az egyéni vállalkozóknál, az őstermelőknél és azoknál, akik maguk fizetik be – az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után – az adót. Ők a bevallásukban kérhetik a visszatérítést, vagyis az ügymenet ebben az esetben nem automatikus.
  •  A katások és azok, akiknek a kiutaláshoz szükséges adatait nem ismeri a NAV, az év végéig nyilatkozatot tehetnek. A „VISSZADO” jelzésű nyomtatványt október 31-től december 31-ig lehet elektronikusan vagy papíron kitölteni és benyújtani. Aki lekési a határidőt, az szja-bevallásban veheti igénybe a visszatérítést.

Még több gazdasági hír itt!

A hivatal tervei szerint még az idén elkészül az Ügyfélportál. Ez az új felület az ügyféligények szerint testre szabható, és az adófizetők számára elérhetővé teszi saját személyes adataikat, adószámlájuk információit. Lehetőség lesz a benyújtott és a NAV-tól kapott dokumentumok lekérdezésére, azonnal látható lesz, ha valamelyik bevallás hiányzik. Emellett új, felhasználóbarát funkciókkal egészül ki az adónaptár és az ügyfélszolgálatok időpontfoglaló rendszere. Megújul emellett az adóhivatal honlapja is és újjászületik a NAV Mobil – mondta Vágujhelyi Ferenc.

Tovább halad a NAV papírmentessé tétele is: jövőre digitalizálják a helyszíni ellenőrzéseket is, de szintén papírmentes lesz például a nyugtaadás, az alkalmazotti bejelentés vagy a közúti árufuvarozás ellenőrzése.

A NAV bűnügyi szakterülete felkészült a a kriptodevizák kérdésére is: míg a legtöbb uniós ország bűnüldöző szerve egyelőre nem tud mit kezdeni a kriptovagyonnal, addig a magyar adóhivatal a közeljövőben elindítja a kriptovaluták kezelésére szolgáló eszközök beszerzését, és olyan eljárások bevezetését, amelyekkel képes lesz a bűnözők virtuális pénzben tartott értékeinek lefoglalására, tárolására, és szükség esetén az értékesítésére is – derült ki az interjúból

Még több gazdasági hír itt!

napi

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Ajánld fel adód 1%-át mentőseinknek, íme a részletek! – videó

Géza

Jól jegyezd meg ezt a napot: 2017. november 6.

Géza

Jó, ha tudod: ez mindenképp kell, hogy ne zárolják rövidesen a számládat

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------