Főoldal » Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharcra emlékezik a közmédia
Életmód hírek

Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharcra emlékezik a közmédia

Nemzeti ünnepünkön, pénteken, március 15-én a közmédia élő közvetítésekkel, bejátszásokkal, archív anyagokkal, flashmobokkal, stúdióbeszélgetésekkel, valamint filmekkel idézi meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeit.

 

A jeles napon a Duna Televízió 9 órától élőben közvetíti Magyarország nemzeti lobogójának ünnepélyes felvonását, majd 10.30-tól láthatják a nézők a Múzeumkertben tartott díszünnepséget. Az élő bejelentkezések előtt 8.30-tól, illetve azokat követően a nap folyamán többször jelentkezik a külön erre a napra összeállított A haza minden előtt című ünnepi műsor változatos tartalommal. Lesznek stúdióműsorok, beszélgetések, többek között Szendrei Júliáról, a huszárokról, a hadtörténetről, vagy hogy miként ünnepeltünk a rendszerváltáskor, de szó esik majd a felújított Múzeumkertről, illetve archív koncertekkel és megzenésített versekkel is várják az érdeklődőket.

15.05-től a csatorna Mit kívánt a magyar nemzet címmel történelmi sétára invitálja a televíziónézőket Bécsbe, Pozsonyba és Budapestre. Délután és este a filmeké a főszerep: 16.15-től Jókai Mór klasszikus regényének filmváltozata, az Egy magyar nábob, majd 19.30-tól a Kárpáthy Zoltán című játékfilm többek között Venczel Verával, Latinovits Zoltánnal, Halász Judittal és Darvas Ivánnal lesz látható. Várkonyi Zoltán két filmje között 18.30-tól a Honfoglaló kvízjáték is tematikus adással készül. Az este egy lebilincselő és izgalmas magyar ismeretterjesztő filmmel folytatódik, az Elpusztítani mindent – Az ismeretlen polgárháború 1848/49 című alkotással, amely az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egy kevésbé ismert eseményére irányítja rá a figyelmet, az Erdélyben kibontakozó etnikai konfliktusokra, valamint a Délvidék tragikus eseményeire. A nap zárásaként a Duna Televízióban a rendszerváltoztatás 30 évvel ezelőtti eseményeit is megidézi a közmédia, A kétségbeesés méltósága – Emlékek Csengey Dénesről című magyar dokumentumfilmmel.

Az M5 kulturális csatorna flashmobokkal készül a Kárpát-medence több településén, illetve 14.00 órától élőben közvetíti a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadását, amelyről 22.00-tól a Duna Televízión is látható lesz egy rövid összefoglaló. Az M5 csatorna nézői március 15-én kedvükre válogathatnak a tematikus filmek közül: 15.00-tól az 1987-es magyar tévéfilm, A komáromi fiú, 19.05-től a fekete-fehér 1938-ban készült zenés film, a János vitéz, 21.00-től pedig Almási Évával Gertrudis szerepében a Bánk bán kerül műsorra.

Az M2 Petőfi TV a Magyar gondolat – szabad gondolat című ismeretterjesztő filmmel idézi meg Kossuth Lajost, az 1948–49-es események egyik vezéralakját.

A televízióadók mellett a Kossuth Rádió is tematikus nappal várja pénteken a hallgatókat a nemzeti ünnep alkalmából. Délelőtt 10 órától Szabadságra hangolvacímmel lesz hallható a Kossuth Rádió ünnepi műsora, benne Orbán Viktor ünnepi beszédével. 13.04 perctől a Harminc éve szabadon című műsorában a rendszerváltozás első szabad ünnepét, 1989. március 15-ét idézi meg. Ezt követően 15.32-től a segesvári csata helyszínére kalauzolja a hallgatókat Segesvár: most minden kiderül címmel. Este, 18.30-tól A nap kérdése különkiadásában Völgyi-Tóth Zsuzsa arról is beszélget vendégeivel, hogy mi lett a Kádár-rendszerben írt, betiltott művek sorsa.

Műsorainkat az interneten keresztül is követhetik, illetve korlátozott ideig visszanézhetők a Médiaklikk oldalán.

Forrás: MTVA

Hasonló hírek

20 élelmiszer, amit tilos a cukorbetegeknek fogyasztani! Itt a teljes lista, tessék elmenteni!

Mazsi

A 77 éves nagyit megtámadta 3 férfi egy ATM-nél. Az asszony reakcióján az egész internet csak ámul!

Mazsi

Megnövekedett katonai járműforgalom várható Várpalota térségében ma

Géza