Image default
Gazdaság

Autósok életét veszélyeztető termékekre figyelmeztet a NAV

Az e-kereskedelem térnyerésével sokan szinte mindent – még az olyan technikai berendezéseket is, mint az autódiagnosztika – online szereznek be.

Jó tudni, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai csak idén több mint 1200 hamis autódiagnosztikai eszközt, emblémát, valamint indítókulcsot és felnit foglaltak le és semmisítettek meg a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A tapasztalatok szerint az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az autódiagnosztikai eszközök iránti kereslet az online térben. Az interneten, ellenőrizetlen forrásból beszerzett áru azonban lehet hamis, rossz minőségű, sőt veszélyes is, ezeket a termékeket a NAV pénzügyőrei ellenőrzéseik során kiszűrik az áruforgalomból. 2019 első félévében 55 szett, összesen 344 hamis autódiagnosztikai eszközt, 846 hamis emblémát, valamint 31 felnit és indítókulcsot foglaltak le és semmisítettek meg a NAV munkatársai a reptéren, melyek több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

Az autódiagnosztikai eszközöket a gépjárművekhez csatlakoztatva olvasni és törölni lehet a hibakódokat, adatokat lehet felvinni a rendszerbe, vezérlőket lehet aktiválni, kimenetteszteket lehet megjeleníteni, valamint programozásokat lehet rajtuk keresztül elvégezni. Bevizsgálás nélkül ezek a készülékek megbízhatatlanok lehetnek, pontatlan, félrevezető adatokat szolgáltathatnak, ami életveszélybe is sodorhatja az autó utasait, sőt más autósokat is.

A biztonsági kockázatokon túl azt is érdemes mérlegelni, hogy a neten rendelt – akár ki is fizetett – hamis, bevizsgálatlan áru nagy valószínűséggel sosem jut el a vásárlóhoz, mert ezek a termékek szellemi tulajdonjogot sértenek, így a NAV munkatársai lefoglalják és megsemmisítik.

adozona

Hasonló hírek

Szamóca, a dudvaszárú évelő

info

Bejött az online pénztárgépek bevezetése

info

Lefaragott adófelajánlások – Idén még az eddigi szabályok alapján

Géza