Hirmagazin.eu
Főoldal » Ausztria után Dánia is elkezdte újraindítani az életet
Külföld

Ausztria után Dánia is elkezdte újraindítani az életet

Dánia és Ausztria élen jár az újraindításban, de Hollandia és Franciaország is nyitja gazdaságát és intézményeit.

Olaszországban a járványhelyzet miatt tovább gyengült az állam, a baloldali kormány egyébként sem ura a helyzetnek, a maffia lehetséges térnyerése és a maffiatagok szabadon bocsátása miatt sokan aggódnak. Zajlik az európai szintű vita a halálozási statisztikák módszertanáról. Eszerint Belgiumban van a legtöbb áldozat lakosságarányosan. Ugyanakkor az éppen csak második helyezett Spanyolországban a hivatalos statisztikák szerint 22 ezer a halottak száma, és folyamatosan csökkennek a napi halálozási számok, de Madrid régióban a település vezetősége szerint 6300-zal többen haltak meg a járvány miatt (a városra vonatkozó hivatalos közlés 7500 volt csütörtökön). Párizs külvárosaiban napok óta zavargások vannak éjszakánként, Hollandiában és Dániában pedig arra kérik a muszlim hívőket, hogy a Ramadán idején is tartsák be a szigorú korlátozásokat. (Franciaországban egyébként sem tartják be.) Nagy-Britanniában pedig aggódnak a felügyelet nélkül maradt radikalizálódó fiatalok és az esetleges jövőbeni terrorveszély miatt. Dél-Koreában a szigorú járványügyi intézkedések mellett sikeresen bonyolították le az országgyűlési választásokat. Az Alapjogokért Központ szemléje.

Ausztria

Az iskolák, éttermek és templomok május 15-től fokozatosan megnyílnak. A statisztikák alapján továbbra is pozitív tendenciát láthatunk: a kormány ezért további intézkedéseket tesz ezzel kapcsolatban május közepétől. Az osztrák kancellár mottója:Annyi szabadság, amennyi csak lehetséges, annyi korlátozás, amennyi csak szükséges– foglalta össze Sebastian Kurz. Cél az is, hogy az iskolákat május 15-től fokozatosan nyissák meg. Elvileg a bárok megnyitását szintén május 15-re tervezik, de csak a személyzet védőmaszk-viselési kötelezettsége és a vendégekre alkalmazandó távolsági szabályok betartása mellett. Május elejével fokozatos újranyitnak az óvodák, május 2-ával megnyílnak a fodrászszalonok.

Kurz kancellár egy televíziós műsorban a német-osztrák határnyitásról beszélt. A kancellár meglehetősen optimistán nyilatkozott, kifejtette:a cél az, hogy fokozatosan nyissák meg a határokat az utazni és nyaralni kívánók előtt.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az ÖVP már az abszolút többséghez közelít a támogatottságát tekintve. A Néppártra ugyanis egy választás során jelenleg 48% voksolna. Jelentősen lemaradva a második helyért küzd egymással az SPÖ és a Zöldek, mindkét párt 16 százalékon áll. A FPÖ 13%-os támogatottsággal bír jelenleg, a szintén parlamenti párt liberális NEOS pedig 6%-on áll.

Németország

Egyre nagyobb a nyomás a német kormányon az újraindításon. UgyanNémetország is rendelkezik ilyen tervvel, azonban jóval óvatosabb lépéseket tesznek, mint a szomszédos Ausztria,ahol határozott cselekvési terv készült az újraindulásról. Németországban ezt a határozottságot egyre inkább hiányolják.

Hosszú sorban állva várják a vásárlók, hogy bejussanak a berlini Alexanderplatz egyik üzletébe 2020. április 24-én. FORRÁS: MTI/EPA/OMER MESSINGER

Angela Merkel kritizálta az egyes szövetségi államok fellépéseit a járvány elleni intézkedések nem végiggondolt enyhítése miatt.Nem a válság utolsó szakaszában élünk, hanem az elején– mondta a kancellár.

Svájc

Svájcban háromszor nagyobb a koronavírus-járvány miatti egy főre jutó halálozás, mint Németországban vagy Ausztriában. Az okokat egyelőre találgatják, de az eltérő korösszetétel és egészségügyi állapot, illetve az egészségügyi rendszerek közötti kisebb eltérések irányában gondolkodnak.

Franciaország

A pénzügyminiszter bejelentése szerint május 11-től újranyithatnak a kiskereskedelmi üzletek, de a bárok, kávézók és éttermek egyelőre zárva kell maradjanak. (A miniszterelnök szerint erre június közepén kerülhet sor.)

Negyedik napja tartanak az éjszakai összecsapások a rendőrök és a külkerületekben élők (jellemzően migrációs háttérrel rendelkezők) között.Gyújtogatnak, dobálóznak, tűzijátékot gyújtanak az elkövetők, akik közül keddről szerdára 9 embert tartóztattak le. A belügyminiszter szerint a Párizs külvárosában történő összecsapások nem fognak olyan helyzethez vezetni, mint a 2005-ös lázongások.

Az élelmiszert és tisztálkodási szereket tartalmazó adományokra várnak Párizs Clichy-sous-Bois nevű elővárosában 2020. április 22-én. Clichy-sous-Bois egész Franciaország egyik legrosszabb közbiztonságú elővárosa. FORRÁS: MTI/AP/FRANCOIS MORI

Tovább csökkent a francia kormányba vetett bizalom, most már csak 53 százaléka bízik a megkérdezetteknek az ország vezetésében. Ez kissé sarkítva azt jelenti, hogyminden második ember bizalmatlanvelük és az általuk hozott intézkedésekkel szemben, ami egy egészségügyi és gazdasági válság közepén aggasztó.

A párizsi tömegközlekedés vezetője szerint május végére 70%-os kapacitással működhet a közösségi közlekedés. Ez napi 8 millió utazást jelent. A kijárási korlátozások miatt jelenleg napi 500.000 utazással 4 százalékos a tömegközlekedés kihasználtsága.

A francia kormány egyetért a Francia Közegészségügyi Intézet tanulmányával, amely szerint a korlátozásoknak köszönhetően 60.000 ember életét sikerült megmenteni.

A kordonnal elkerített párizsi Eiffel-torony előtt megy egy nő a koronavírus-járvány idején, 2020. április 21-én. FORRÁS: MTI/EPA/IAN LANGSDON

A hírek szerint hiába kéri az EU, hogy a tagállamok oldják fel a gyógyszerek exportálásának tilalmát, afrancia kormány azonban nem tervez eleget tenni a kérésnek.Sőt, a felszólítást követően még bővítette is a listáját a korlátozott gyógyszereknek.

Olaszország

Egyre több hír jelenik meg az olasz és európai sajtóban arról, hogy az olaszországi maffia jelentősen profitálhat a koronavírus okozta nehézségekből. Miközben az olasz belügyminiszter, Luciana Lamorgeseaz olasz maffiának a gazdaság újraindításával kapcsolatos várható beszivárgási kísérleteire figyelmeztetett,az igazságügyi miniszternek arról kellett nyilatkoznia, hogy a járványhelyzet miatt elengedett fogvatartottak között voltak-e maffiavezérek. Ezeket a vádakat tagadta az igazságügyi miniszter, miközben a sajtó két konkrét esetet is említ. Az olasz rendőrség pedig az Ostia Rómához közeli tengerparti településen razziázott, ahol a helyi maffiától 18 millió eurót foglalt le.

A koronavírus-járvány miatt egymástól a szokásosnál távolabb állítják fel az árusító asztalokat Torino egyik szabadtéri piacán 2020. április 23-án. FORRÁS: MTI/EPA/ANSA/ALESSANDRO DI MARCO

Átmenetileg teljesen államosították az Alitalia olasz légitársaságot. Annak jövőjéről a kormány majd a későbbiekben fog dönteni. A légitársaság már régóta veszteséges, amely állami dotációját már régóta vizsgálja Brüsszel.

Tovább folytatódtak a rendőrségi razziák az idősotthonokban Olaszországban. Több dolgozót is eljárás alá helyeztek az intézményekben történt tömeges halálozások miatt. Gondatlansággal gyanúsítják őket.

Spanyolország

Madrid város közlése szerint 6300-al többen haltak meg a településen koronavírusban, mint a hivatalosan közölt 7500 körüli szám.A valós szám így a hivatalosan közöltek közel duplája is lehet,tehát jóval magasabb, mint a nyilvántartott 22 ezer. Az elmúlt hetekben folyamatosak a hírek arról, hogy számos olyan halott személyt nem regisztráltak, akik idősotthonokban vagy otthon haltak meg koronavírusos tünetekben. Eközben a napi „hivatalos” adatok szerint a napi áldozatok száma 400 körülire mérséklődött.

Új koronavírussal fertőzött beteget ápolnak a madridi Ramon y Cajal kórház intenzív osztályán 2020. április 24-én. FORRÁS: MTI/AP/MANU FERNÁNDEZ

Egyesült Királyság

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az Egyesült Királyságtúl van a koronavírus-járvány csúcspontján,azonban a halálozások elkerülése végett továbbra is érvényben maradnak a korlátozó intézkedések.

Az egyébként baloldalhoz közeli The Guardian szerint is súlyosabban sújtja a koronavírus-járvány az etnikai kisebbségekhez tartozókat. A cikk szerint már a járvány előtt is léteztek „egyenlőtlenségek” az őslakos és bevándorló közösségek között, ez lehet a számok egyik oka, valamint az írás külön kiemeli, hogy a színes bőrű egészségügyi dolgozók között is magasabb a halálozási arány, mint a fehérek között.

Kék fénnyel világítják meg a londoni Tower hidat az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) alkalmazottai iránt érzett hála kifejezéseképpen 2020. április 23-án. FORRÁS: MTI/EPA/VICKIE FLORES

A brit hatóságok attól tartanak, hogy hamarosan több terrortámadást követnek el az Egyesült Királyságban,mivel a koronavírus miatt a legtöbb szélsőségesekkel foglalkozó program leállt. Ezenkívül az olyan helyek, ahol a radikalizálódó fiatalokkal kapcsolatot tarthattak a hatóságok, mint az iskolák, zárva vannak, de eközben több időt töltenek online és olyan közegben, ahol radikalizálódhatnak. További aggodalomra ad okot, hogy mióta a koronavírus-járvány tart, a ISIS többször felszólította már híveit, hogy hajtsanak végre terrortámadásokat az országban.

Hatalmas botrány van kialakulóban akörül a cég körül, mely a brit egészségügyi védőfelszerelések tárolását, szétosztását, menedzselését végzi. A brit vezetés nemrég hatalmas, 35 000 négyzetméteres, légkondicionált raktárt építtetett 20 rakodóbeállóval, hogy a lehető leggyorsabban tudják kiszállítani a szükséges védőfelszereléseket. A munkát azonban nem egy állami cégre vagy hivatalra bízták, hanem kiszervezték egy amerikai tulajdonú privát vállalatnak, ez a Movianto. A cég korábban jogi vitába keveredett a raktár építőjével, de ami leginkább felháborította az angol közvéleményt az az, hogykét hete az anyavállalata eladta a Moviantót.Ez azt jelenti, hogy a magáncég, mely az Egyesült Királyság vészhelyzeti egészségügyi készleteiért felel, három év alatt átkerült egy német multivállalattól egy amerikaihoz, ahonnan most átkerül egy családi vállalkozáshoz, mely Párizs egyik kertvárosában van bejegyezve.

Csoportos edzésen vesz részt az angliai Chingford néhány lakosa a város egyik utcáján 2020. április 23-án.FORRÁS: MTI/EPA/NEIL HALL

Meghalt az első olyan orvos, aki bizonyítottan vitában állt a kórházzal, ahol dolgozott, mivel nem állt rendelkezésére megfelelő védőfelszerelés.

Fogytán vannak a dialízishez használt folyadékok a brit kórházakban. A hiány azért állt elő, mert a koronavírus miatt lélegeztetőgépre kötött betegek több mint 28%-ának dialízisre is szüksége van.

Míg a brit boltokban átlagosan 5%-kal esett vissza a fogyasztás márciusban, addigaz alkoholos italok eladásai 31,4%-kal ugrottak meg.

Hollandia

Ahmed Marcouch és Ahmed Aboutaleb, Arnhem és Rotterdam polgármesterei arra kérik a muszlimokat, hogyRamadán idején is maradjanak otthonaikban,ott imádkozzanak és ott egyenek. Amszterdamban 20 mecsetben állítottak fel speciális csoportokat, amelyek azt ellenőrzik majd, hogy a fiatalok ne gyülekezzenek az utcán naplemente után.

Mivel a korábban vizsgált hét alkalmazás közül egyik sem felelt meg a szakértők szerint az adatvédelmi elvárásoknak, az egészségügyi miniszter saját csapatot állít fel egy koronavírus applikáció létrehozására.

Az Igazságügyi és Biztonsági Minisztérium egy jelentése szerintegyre több bűncselekményt követnek el a migránsok Hollandiában.A Telegraaf számolt be arról, hogy a menedékkérők által 2018-ban elkövetett mintegy 4000 bűncselekmény 2019-re 5000-re nőtt, ez 25 százalékos növekedést jelent mindössze egy év alatt. Az újság szerint a Hollandiában menedékért folyamodó migránsok mintegy 60 százaléka biztonságos országból érkezett.

Sajtótájékoztatón jelentette be Mark Rutte miniszterelnök, hogymájus 11-től újranyitják az óvodákat és az általános iskolákat,mivel a tapasztalatok szerint a gyermekek nem hajlamosak átadni a fertőzést, illetve nem produkálnak súlyos tüneteket. A pedagógusok nem örülnek a kormány döntésének, a szakszervezet szerint a nyári szünet végén kellene csak újranyitni az iskolákat. A rendezvényeket szeptember 1-ig nem engedélyezik továbbra sem, ami súlyos csapás a rendezvényszervező iparnak (nem is beszélve a kapcsolódó ágazatokról), mintegy 1200 fesztivál lemondását jelenti.

Dánia

A dán ellenzéki pártok kérik a kormányt, kezdje meg a gazdaság újraindítását, ennek keretein belül pedignyissa újra a kávézókat, éttermeket és bevásárlóközpontokat. 

Christel Lerche fodrász dolgozik a dániai Bagswaardban lévő szalonjában 2020. április 20-án. A kormány megszavazta a koronavírus-járvány megfékezése miatt hozott intézkedések enyhítését, amelynek értelmében egy hónapnyi kényszerszünet után újra munkába állhatnak a fodrászatok, fogorvosi rendelők és tetoválószalonok. FORRÁS: MTI/EPA/RITZAU/LISELOTTE SABROE

A dán egészségügyi miniszter Facebookon kérte a Dániában élő muszlimokat, hogy a Ramadán alatt ne törjék meg a karanténintézkedéseket, és ne okozzanak robbanást a fertőzöttek számában.

Svédország

Svédországban továbbra sem történtek komoly intézkedések a járványhelyzet megfékezésére. Azonban most, mikor a legtöbb európai ország már az újranyitást és a kijárási korlátozások enyhítését tervezi, a svéd kormány is eszmélt. Stefan Löfven szociáldemokrata miniszterelnök bejelentette, hogy

amennyiben súlyosbodik a helyzet, további intézkedéseket hozhatnak.

Egyesült Államok

Alexandria Ocasio-Cortez, demokrata párti (szélsőbaloldali) képviselő arra szólított fel, hogy az amerikai munkavállalók akkor se térjenek vissza a munkába, hogy ha államuk visszavonja a kijárási korlátozásokat. A képviselő ezzel Trump válságkezelése, és általában az amerikai munkakörülmények ellen tiltakozna.

Georgia állam alsóházának demokrata párti képviselőjét lemondásra kényszeríttették, miután múlt héten bejelentette, támogatja Donald Trump újraválasztását. A színes bőrű képviselő a „Kapcsolják le a lámpát, elhagytam az ültetvényt!” szavakkal jelentette be, hogy visszaadja a mandátumát.

Barack Obama szerint a klímakatasztrófa sokkal súlyosabb feladat elé fogja állítani a világot, mint a koronavírus-világjárvány.Emellett felszólított arra, hogy bizonyos illegális bevándorlók kapjanak amnesztiát a járvány idején, és sürgette a levélszavazás kiszélesítését.

Parkoló autókkal teli az Amazon internetes kereskedelmi cég egyik raktártelepe a Wisconsin állambeli Kenosában 2020. március 30-án.FORRÁS: MTI/EPA/TANNEN MAURY

Az Amazon több munkavállalóját elbocsátotta, mivel azok kritizálták a cég raktáraiban uralkodó állapotokat a járvány idején.

Michigan demokrata párti kormányzója, Gretchen Whitmer, politikai ellenállásba ütközött, amikor kiderült, május közepéig meg akarja hosszabbítani a kijárási korlátozásokat. Tüntetők gyűltek a rezidenciája köré, és az állami törvényhozás vizsgálatot szándékozik elrendelni a járványkezelése kapcsán, valamint felmerült a hatalmának törvényi korlátozása is. Michigan állam területén igen szigorú intézkedések vannak érvényben,a kormányzó a családlátogatásokat is megtiltotta.Georgia állam élen jár a gazdaság megnyitásában. Kinyithattak többek között a fodrászatok és az edzőtermek. A többi állam inkább óvatosan figyeli a fejleményeket, semmint követné Georgia példáját. Brian Kemp, republikánus kormányzó szerint viszontnem túl gyors a tempó, feltéve, ha az emberek betartják a javasolt óvintézkedéseket.

Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról (narancssárga), és a kórokozó által megtámadott, pusztuló, morfológiai elváltozást mutató emberi sejtekről. A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.FORRÁS: MTI/EPA/NIAID/NIH

Missouri állam legfőbb ügyésze beperelte a kínai államot a COVID-19 miatt. A keresetet az USA Missouri állami területi szövetségi bíróságán nyújtotta be.

Izrael

Egyre idegesebbek az emberek, így a kormány további enyhítéseket tervez bevezetni.Újranyitott az IKEA, valamint a lottózók is.Sokak, főleg a kisvállalkozók részéről azonban ez a lépés felháborodást váltott ki, mivel úgy vélik, nem a nagyvállalatokat kellene előnyhöz juttatni, és nem létszükséglet a bútorvásárlás. A kormány részéről is elismerték, hogy logikusabban végig kellett volna gondolniuk a nyitás lépéseit.

Hatalmas felháborodást váltott ki, hogy azok az orvosok és ápolók, akik a koronavírus miatt karanténba kényszerültek vonulni, alacsonyabb fizetést kaptak a kieső idő miatt. Nemcsak azok, akik megfertőződtek, hanem azok is, akik megfelelő védőfelszerelés nélkül kerültek kapcsolatba a vírussal.

Japán

Egy japán újszülött gondozó otthonban nyolc gyerekben mutatták ki a koronavírus jelenlétét. A tesztet azután végezték el, – az érintett 29 újszülöttön – miután április 16-án az egyik ápolóban koronavírus-pozitivitást mutatták ki. A kórház szóvivőjének nyilatkozata szerinta nyolc megfertőződött közül egyik újszülöttnek sem voltak különösebb szimptómái.

Védőmaszkos járókelő Tokió Sindzsuku kerületének szórakozónegyedében a koronavírus-járvány idején, 2020. április 24-én. FORRÁS: MTI/AP/EUGENE HOSHIKO

Japán kezd kifogyni a koronavírusos betegek számára fenntartott ágyakból. Az egészségügyi dolgozók szerint egyre nehezebb olyan kórházakat találni, ahol hajlandóak a betegeket fogadni és ággyal is rendelkeznek a beteg számára. A tokiói tűzoltóság adatai szerint – akik a beteg szállítását is végzik – körülbelül 1390 sürgősségi esetben – ahol fennállt a koronavírus-fertőzöttség pozitivitása – átlagosantöbb mint 5 kórház tagadta meg a betegek befogadásátáprilis 1. és 18. között.

Ausztrália

Továbbra is súlyos munkaerő-hiánnyal küzdenek számos ausztrál idősotthonban, annak ellenére, hogy az állami és szövetségi szervek „végtelen munkaerő-utánpótlást” ígértek.

Dél-Korea

A fiatalok körében megjelenő kritikus munkanélküliség tovább gyűrűzött a koronavírus okozta gazdasági helyzet miatt Dél-Koreában. A dél-koreai statisztikai hivatal szerint a foglalkoztatási mutató a15 és 29 éves korosztály között elérte a közel 1.3 milliót,míg az „aktív” gazdasági szereplők körében a majd 4.8 milliót. A márciusi adatok szerint négy fiatalból több mint egy munkanélküli.

A diákok testhőmérsékletét mérik a phenjani technológiai egyetem bejáratánál 2020. április 22-én, a tavaszi szünetet követő újranyitás napján. FORRÁS: MTI/AP/DZSON CSOL DZSIN

Dél-Korea levezényelt a világon eddig egy példanélkülinek mondható országgyűlési választást. A szavazók mind maszkot hordtak és mindenkinek legalább egy méterre kellett állni a másik állampolgártól. További olyan biztonsági intézkedéseket írtak elő minden szavazó állampolgár számára, mint a testhőmérséklet-mérés, kézfertőtlenítés és gumikesztyű-viselés.Az összes biztonsági intézkedés elvégzését követően kaptak csak a polgárok szavazólapokat.Hozzá kell tenni, hogy Dél-Korea soha nem halasztott el még választást. 1952-ben a koreai háború alatt is megtartották az elnökválasztást.

origo, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Több mint ezer magyar fiatal találkozik Ferenc pápával

info

Ferenc pápa békeüzenete

info

Erős földrengés volt Pápua Új-Guineán

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------