Image default
Sporthirek

Atya ég! 4000 méterről ugrott a Tihanyi-apátság 78 éves szerzetese

Börgönd — Semmi evilági dolog nem ijeszti meg Korzenszky Richárd (78) atyát, még a négyezer méteres magasság sem.

A Tihanyi-apátság nyugalmazott perjele halált megvető bátorsággal vetette magát a mélybe egy repülőgépről – erről a veol.hu írt először.

Korzenszky Richárd a tihanyi templomban „munkaöltözetben” celebrált / Fotó: Tihanyi Bencés Apátság

Ez volt az atya első ejtőernyős tandemugrása, de biztosan nem az utolsó. Az idős szerzetes az ugrás első pillanatában rajongója lett a szabadesésnek, és már azt tervezi, hogy a nyolcvanadik születésnapján újra ugrik majd.

– Mindig lenyűgözött, mekkora bizalom van a kisgyermekekben, akiket az apjuk feldob a magasba és elkap. Ezt a bizalmat szerettem volna megtapasztalni, rábízni magam valamire, amit nem ismerek. Emberi élet nincs jövő nélkül, a jövő pedig kiszámíthatatlan, de kell legyen bátorságom vállalni – magyarázta Richárd atya, hogy miért vállalkozott a szokatlan légi kalandra.

Atya az égben / Fotó: Facebook

Semmi félelem nem volt benne, csak feszültség az ugrás előtt, aztán az is feloldódott a repülés szabadságában. – Döbbenetes élmény volt megtapasztalni a szabadesést, érezni az elemeket, közben látni az alattam mozgó térképet. Repültünk, mint a madarak. Amikor kinyílik a repülő ajtaja, még bent vagyok, odakint az ismeretlen mélység, ez egy köztes állapot, ahonnan nincs visszaút. A halál is egy ilyen élmény, meg kell élni, de csak „az innent látom, az odaátot nem”. A hívő ember számára nem az élet vége, hanem valaminek a kezdete – idézte fel az élményt.

Félelem nem, de izgalom volt bőven, amikor kiléptek a semmibe / Fotó: Facebook

Az ugrást szervező Albatrosz Repülő Egyesület tagjai hamar szívükbe zárták az atyát. – Hibátlan vendég volt, pont azt tette, azt érezte, amit ilyenkor kell, meghazudtolva a korát. Jövőre Tihany fölött szeretnénk ugrani vele – ígérte Hegyháti Zoltán, az egyesület vezetője.

A földet érés után az idős szerzetes társai elismerően tisztelegtek a teljesítménye előtt/ Fotó: Facebook

220 km/óra

4 ezer méteres magasságig nem kell oxigénpalackot vinni, ezért ez az optimális magasság az ugráshoz. Ha tiszta az idő, onnan több száz kilométeres távolságban is ellátni. A gép 20-25 perc alatt ér fel, innen 2800 méteres zuhanás következik. Az atya és más ejtőernyősök is 10 másodperc alatt érik el a 220 km/h-s esési sebességet. Akik már ugrottak, állítják, a közhiedelemmel ellentétben nem liftezik az ember gyomra úgy, mint a hullámvasúton, viszont hosszú másodpercekig nem tudni, hol van a fent és a lent.

blikk

Hasonló hírek

Indul a birkózó VB, két legenda avatta fel a szőnyeget

Mazsi

Hankook Autós Országos Gyorsasági Bajnokság – Hankook Racer Cup – Slovakiaring: Korai bajnokavatás?

Edit

Aranyérmes a magyar férfi váltó

info