Hirmagazin.eu
Főoldal » Átverte Trumpot Kim Dzsongun?
Külföld

Átverte Trumpot Kim Dzsongun?

Észak-Korea nem állította le ballisztikusrakéta-programját, amelyet 16 titkos bázison folytat – állítja hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányában a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS).

A tanulmányt a CSIS Észak-Koreával foglalkozó kutatási programjának munkatársai készítették. A program vezetője az a Victor Cha, akinek dél-koreai nagykövetté történő  kinevezését a Trump-kormányzat tavaly fontolóra vette, de aztán elvetette, miután Cha bírálta a kormányzat Észak-Koreával kapcsolatos politikáját.

A tanulmány műholdas fotókkal igazolja, hogy Észak-Koreában nem semmisítették meg a rakétabázisokat. Háromféle rakétabázis szolgálja Phenjan atomfegyverkezését. Ezeken a rövid hatótávolságú, taktikai atomfegyverektől kezdve a Dél-Koreát, Japánt és az Egyesült Államok csendes-óceáni bázisait is elérni képes közepes hatótávolságú rakétákon át az Egyesült Államok partvidékét is elérő interkontinentális, stratégiai rakétákig több típusú atomfegyver is található.

A CSIS kutatói külön kitértek a Sakkanmol rakétabázisra, amely a két Koreát elválasztó demilitarizált övezettől mintegy 50 mérföldnyire, azaz a dél-koreai fővárostól, Szöultól és az amerikai csapatoktól mintegy 80 mérföldnyire esik.

A kutatóközpont által közzétett fotókon a szakemberek pontosan megjelölték nem csupán a rakétabázis elhelyezkedését, hanem még a különböző épületeket, a raktárakat, a mozgatható rakétákat rejtő földalatti folyosókhoz vezető lejáratok helyeit is.

A Sakkanmol-bázis – írta a CSIS tanulmánya – hét hosszú földalatti alagutat rejt, ezekben 18 darab rakétaszállító járművet helyezhetnek el. A rakéták mindegyikének egy robbanófeje van. Válság idején a rakétákat gyorsan átszállíthatják a kilövő állomásokra, ahonnan egy órán belül felbocsáthatják.

A stratégiai rakétabázisok a CSIS szerint olyan interkontinentális ballisztikus rakétákat rejtenek, amilyet Észak-Korea 2017-ben bocsátott fel, megrémítve a világot. Az amerikai kutatók ugyanakkor úgy vélik: bár Phenjan jelentős haladást ért el az atomfegyver-kísérletekben, de bizonyos műszaki problémákat egyelőre nem sikerült megoldania.

A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja a jelentését észak-koreai disszidensekkel és a világ sok kormányzatának tisztségviselőivel készített interjúkkal egészítette ki. Ezekből a többi között kirajzolódik, hogy az észak-koreai rakétabázisok – kevés kivételtől eltekintve – hegyvidékes területeken vannak, vagy olyan völgyekben, amelyeknek nincs két kijáratuk.

Victor Cha szerint „a bázisok egyértelműen aktívak, nem úgy tűnik, hogy tevékenységüket befagyasztották, vagy csökkentették volna”.

Elemzők szerint a CSIS jelentése nagyon határozottan ellentmond Donald Trump amerikai elnök és kormányzata eddig hangoztatott azon álláspontjának, miszerint az amerikai diplomáciának köszönhetően Phenjan megkezdte atomfegyver-, és rakétaprogramjának felszámolását.

Múlt szerdán, a félidős választások után tartott sajtóértekezletén Donald Trump újságírói kérdésekre válaszolva Észak-Koreáról szólva leszögezte: „a szankciók érvényben vannak, a rakéták felbocsátása leállt, a túszok itthon vannak”.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Meghan Markle már azzal munkahelyeket teremt, ha magára ránt egy farmert

Mazsi

Uri Geller megígérte, hogy megállítja a brexitet

Géza

14 marokkói erőszakolt meg egy lányt Barcelonában

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------