Hirmagazin.eu
Főoldal » Áttörés: egy 1956-os tömeges gyilkosságról kimondták, hogy háborús bűncselekmény volt
Külföld

Áttörés: egy 1956-os tömeges gyilkosságról kimondták, hogy háborús bűncselekmény volt

Először mondta ki az ügyészség egy, a szovjetek által 1956-ban elkövetett gyilkosságról, hogy háborús bűncselekmény volt.

Matthaeidesz Konrád újságíró tett feljelentést, amit évekig vizsgált a nyomozóhatóság, mielőtt meghozták volna a határozatot.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Először mondta ki az ügyészség egy, a szovjetek által 1956-ban elkövetett gyilkosságról, hogy háborús bűncselekmény volt. Matthaeidesz Konrád újságíró tett feljelentést, amit évekig vizsgált a nyomozóhatóság, mielőtt meghozták a határozatot az ügyben. De mi is volt az eset, amelyet végül is háborús bűncselekménynek minősítettek és milyen lehetőség adódik több mint hatvan év után a bűnösök megbüntetésére?

Tíz ártatlan fiatalt végeztek ki a szovjetek

1956. november 4-e után Budapesten még napokig tartó összecsapások voltak (Csepel november 11-én esett el, addig tartották a felkelők – a szerk.). A szovjet katonák a civil lakosságot sem kímélve verték le a forradalmat. A harcok Kőbányát sem kímélték, ahol egy alkalommal tíz fiatalt végeztek ki ártatlanul a szovjet katonák. Matthaeidesz Konrád újságíró három évtizede kutatja, hogy pontosan mi is történt 1956. november 6-án Budapest X. kerületében.

Matthaeidesz Konrád a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában elmondta, azon a napon

a Pongráctelepen semmilyen harci cselekmény nem történt. Mégis, a szovjet katonák kivégeztek tíz civil, ártatlan fiatalt azon a környéken, ahol most a Hungexpo található.

Hozzátette: ahogy az egyik túlélőtől megtudta, társaival semmilyen harci cselekményben nem vettek részt, fegyvertelenek volt. Gyakran jártak az utcákon, miközben beszélgettek, szórakoztak, udvaroltak. 1956 november 6-án is éppen erre készültek, a mai Hungexpo környékén sétáltak, amikor egy csapat szovjet katonával találkoztak – idézte fel az eseményeket Matthaeidesz Konrád. Elmondta, a fiúk mind fegyvertelenek voltak, nem követtek el semmilyen bűncselekményt, nem vettek részt a forradalmi eseményekben, mégis a szovjet katonák sorba állították és kivégezték őket.

Kiemelte, az egyik fiú hamar rájött mire is készülnek a szovjetek, és mielőtt azok lőttek volna lehasalt, így a golyók elkerülték őt, illetve megvédték társai halott testei is, mivel azok mind ráestek. Így menekülhetett meg a kivégzés elő – fűzte hozzá Matthaeidesz Konrád.

Hangsúlyozta, azt, hogy miért végezték ki a fiatalokat a szovjet katonák, máig nem lehet tudni.

Háborús bűncselekmények minősítették az esetet

Matthaeidesz Konrád pár éve az üggyel kapcsolatban feljelentést tett az ügyészségen, hogy elérje, a kegyetlen kivégzést minősítsék háborús bűncselekménynek. Az ügyészség hosszú vizsgálat után helyt adott a kérésnek és háborús bűntettnek minősítette az esetet.

Horváth Attila alkotmánybíró elmondta, a katonák számára szigorú előírás, hogy az összecsapások idején a civil lakosságot amennyire csak lehet kímélni kell, illetve

a civil lakossággal szemben nem lehet semmilyen támadó akciót végrehajtani. Hozzátette, ezeknek a szabályoknak a megszegése háborús bűncselekménynek számít.

Kiemelte, a második világháború óta a háborús bűncselekmények nem évülnek el, azokat bármikor elő lehet venni, bármikor felelősségre lehet vonni az elkövetőket.

Hozzátette, a kőbányai fiúk esetét már akkor ki kellett volna vizsgálni, hiszen nyilvánvaló volt, hogy civil embereket végeztek ki a szovjetek ártatlanul. Erre azért nem kerülhetett sor, mert a szovjet hadsereg a forradalom leverése után még jó ideig a fővárosban, illetve az országban maradt – mondta.

Kiemelte, éppen ezért a rendszerváltozás utáni  ügyészek felelőssége, hogy ezeket az ügyeket feltárják és végre igazságot szolgáltassanak.

Az üggyel kapcsolatban elmondta, sajnos  kevés esélyt lát arra, hogy kiderítsék az elkövető szovjet katonák személyét, így a tényleges felelősségre vonás valószínűleg már nem fog megtörténni.

Kossuth Rádió, Hiradó / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Újabb tragédia a hegyek között

Géza

Biden vezet, de a hiba kódolva van a felmérésekbe – Szerinted ki nyeri az amerikai elnökválasztást? Szavazz kommenttel!

Géza

A kurd önvédelmi erők elűzték az Iszlám Állam dzsihadista harcosait Szindzsár központjából

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!