Hirmagazin.eu
Főoldal » Attól félnek a szíriai menekültek, hogy ők lesznek a bűnbakok
Külföld

Attól félnek a szíriai menekültek, hogy ők lesznek a bűnbakok

forrás: MTI

Az Európába menekült szíriaiak közül többen attól tartanak, hogy a párizsi merényletek után rosszabbodni fog a helyzetük, és nő majd a gyűlölet velük szemben. Mások viszont úgy vélik, bármi történjék is, hazájukban ezerszer rosszabbul mennek a dolgok.

Az egyik párizsi támadó holtteste mellett talált szíriai útlevél miatt megnőttek az aggodalmak, hogy dzsihadisták vegyültek a hideg, az eső és a vízbefulladás veszélye ellenére Európán átutazó több százezer menekült közé.

“Ez gond” – mondta a 22 éves szíriai Gáled, aki gyertyával a kezében jött fejet hajtani az áldozatok előtt Franciaország berlini nagykövetségéhez. Meggyőződését hangoztatta, hogy a szíriai útlevél hamis volt, vagy azért rakták a halott mellé, hogy a szíreket vádolhassák. “Szerintem ez egy nagy hazugság, minden tönkrement a helyszínen, csak az útlevél nem? Annyi ember gyűlöli a szíreket!” – hangoztatta.

„Persze, hogy aggódom”

Egy William néven bemutatkozó 24 éves szír férfi, aki attól tart, hogy otthonmaradt családját megtorlás éri Szíriában, attól is fél, hogy Európa-szerte a szíreket fogják bűnbaknak tartani. “A hírekben sokat beszélnek szírekről. A rendőrség talált egy szíriai útlevelet. Persze hogy aggódom, ez egyáltalán nem jó” – mondta az egyetemista.

Mások arról beszéltek, hogy fő célállomásuk, Németország Angela Merkel kancellár nyílt kapuk politikájának köszönhetően nagyon befogadó, annak ellenére, hogy a konzervatív tábor egy része és a lakosság növekvő része ezt ellenzi. “Az emberek jól tudják, hogy nem vagyunk mindnyájan terroristák, főleg nem az Iszlám Államhoz tartozók” – hangsúlyozta Muhanad Davúd, aki 11 hónapja érkezett Németországba.

A németek álláspontja világos

A német vezetés álláspontja már szombaton világos volt: nem szabad összefüggésbe hozni a menekültválságot és a merényleteket. “Határozottan szeretném kérni, hogy senki se hozzon elsietett döntéseket a menekültekről szóló vitával kapcsolatban” – jelentette ki Thomas de Maiziere belügyminiszter, aki arra figyelmeztette a szélsőjobboldalt, hogy tartózkodjon az erőszakos cselekményektől. Az év eleje óta több tucatnyi befogadóközpontot gyújtottak fel.

A Franciaországba menekült szíriaiak is attól tartanak, hogy rajtuk csattan az ostor. “Tegnap (szombaton) valamennyi szíriai, akit csak ismerek, órákig a neten volt, hogy megvitassa, mi fog történni. Az az igazság, hogy elképezésünk sincs. A franciák már nem bíznak az arabokban, és ez a gyűlölet csak nőni fog” – mondta Ajham el-Halaf, az IÁ erősségének számító Rakkából elmenekült újságíró.

Nem változott a menekülők eltökéltsége

A párizsi események mit sem változtattak a balkáni útvonalon haladók eltökéltségén. Kalaham, aki beteg gyermekével a karján, a macedóniai Gevgelija határállomáson áll sorba a regisztrációra várva, hogy elhagyhassa Görögországot, hangoztatta, hogy semmi kedve visszafordulni. “El akarom hagyni Szíriát, és bízom, hogy jobbra fordul a sorsom” – mondta a nő. “Nem félek, Szíriában a káosz az úr, rosszabb már nem lehet”.

Malek Rozdan, akit felesége és három gyermeke is elkísért, nem hiszi, hogy a párizsi merényletek miatt változtatni kellene a tervein. “Damaszkuszban, ahonnan eljöttük, nagyon rosszul mennek a dolgok. Úgy hullnak a golyók, mint a zápor. Természetesen nem jó, ami Párizsban történt, de Európa jó hely, és semmi sem befolyásolja az utazásunkat” – hangoztatta.

 

Hasonló hírek

Embert ölt egy elszabadult cirkuszi elefánt

info

Katalin hercegnének 13 évesen megjósolták, ki lesz a férje (Olvasd el és nézd meg!)

Géza

Sokkoló hír érkezett! Szörnyethalt a világhírű DJ – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------