Image default
Külföld

Attól félnek a szíriai menekültek, hogy ők lesznek a bűnbakok

forrás: MTI

Az Európába menekült szíriaiak közül többen attól tartanak, hogy a párizsi merényletek után rosszabbodni fog a helyzetük, és nő majd a gyűlölet velük szemben. Mások viszont úgy vélik, bármi történjék is, hazájukban ezerszer rosszabbul mennek a dolgok.

Az egyik párizsi támadó holtteste mellett talált szíriai útlevél miatt megnőttek az aggodalmak, hogy dzsihadisták vegyültek a hideg, az eső és a vízbefulladás veszélye ellenére Európán átutazó több százezer menekült közé.

“Ez gond” – mondta a 22 éves szíriai Gáled, aki gyertyával a kezében jött fejet hajtani az áldozatok előtt Franciaország berlini nagykövetségéhez. Meggyőződését hangoztatta, hogy a szíriai útlevél hamis volt, vagy azért rakták a halott mellé, hogy a szíreket vádolhassák. “Szerintem ez egy nagy hazugság, minden tönkrement a helyszínen, csak az útlevél nem? Annyi ember gyűlöli a szíreket!” – hangoztatta.

„Persze, hogy aggódom”

Egy William néven bemutatkozó 24 éves szír férfi, aki attól tart, hogy otthonmaradt családját megtorlás éri Szíriában, attól is fél, hogy Európa-szerte a szíreket fogják bűnbaknak tartani. “A hírekben sokat beszélnek szírekről. A rendőrség talált egy szíriai útlevelet. Persze hogy aggódom, ez egyáltalán nem jó” – mondta az egyetemista.

Mások arról beszéltek, hogy fő célállomásuk, Németország Angela Merkel kancellár nyílt kapuk politikájának köszönhetően nagyon befogadó, annak ellenére, hogy a konzervatív tábor egy része és a lakosság növekvő része ezt ellenzi. “Az emberek jól tudják, hogy nem vagyunk mindnyájan terroristák, főleg nem az Iszlám Államhoz tartozók” – hangsúlyozta Muhanad Davúd, aki 11 hónapja érkezett Németországba.

A németek álláspontja világos

A német vezetés álláspontja már szombaton világos volt: nem szabad összefüggésbe hozni a menekültválságot és a merényleteket. “Határozottan szeretném kérni, hogy senki se hozzon elsietett döntéseket a menekültekről szóló vitával kapcsolatban” – jelentette ki Thomas de Maiziere belügyminiszter, aki arra figyelmeztette a szélsőjobboldalt, hogy tartózkodjon az erőszakos cselekményektől. Az év eleje óta több tucatnyi befogadóközpontot gyújtottak fel.

A Franciaországba menekült szíriaiak is attól tartanak, hogy rajtuk csattan az ostor. “Tegnap (szombaton) valamennyi szíriai, akit csak ismerek, órákig a neten volt, hogy megvitassa, mi fog történni. Az az igazság, hogy elképezésünk sincs. A franciák már nem bíznak az arabokban, és ez a gyűlölet csak nőni fog” – mondta Ajham el-Halaf, az IÁ erősségének számító Rakkából elmenekült újságíró.

Nem változott a menekülők eltökéltsége

A párizsi események mit sem változtattak a balkáni útvonalon haladók eltökéltségén. Kalaham, aki beteg gyermekével a karján, a macedóniai Gevgelija határállomáson áll sorba a regisztrációra várva, hogy elhagyhassa Görögországot, hangoztatta, hogy semmi kedve visszafordulni. “El akarom hagyni Szíriát, és bízom, hogy jobbra fordul a sorsom” – mondta a nő. “Nem félek, Szíriában a káosz az úr, rosszabb már nem lehet”.

Malek Rozdan, akit felesége és három gyermeke is elkísért, nem hiszi, hogy a párizsi merényletek miatt változtatni kellene a tervein. “Damaszkuszban, ahonnan eljöttük, nagyon rosszul mennek a dolgok. Úgy hullnak a golyók, mint a zápor. Természetesen nem jó, ami Párizsban történt, de Európa jó hely, és semmi sem befolyásolja az utazásunkat” – hangoztatta.

 

Hasonló hírek

Venezuelai válság – Maduro különleges katonai egységet hoz létre az áram- és vízellátás védelmére

Géza

Merénylet egy reptéri alkalmazott ellen Mogadishuban

info

Grizzly mart halálra egy ezüstásót

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------