Hirmagazin.eu
Főoldal » Atomrakétát lőhet Észak-Korea Európára, de ez a kisebb veszély
Külföld

Atomrakétát lőhet Észak-Korea Európára, de ez a kisebb veszély

Egy hivatalos brit jelentés szerint Észak-Korea belátható időn belül olyan rakétát fejleszt ki, amellyel elérheti a szigetországot.

Mivel a diktatúra vélhetően nem tekinti célpontjának Nagy-Britanniát, nem ez a fő veszély, amellyel Európa többi országának kormányához hasonlóan a londoni vezetésnek is szembe kell néznie.

Szinte biztosra vehető, hogy Észak-Korea képes arra, hogy hat-tizennyolc hónapon belül olyan ballisztikus interkontinentális rakétát fejlesszen ki, amellyel csapást mérhet az Egyesült Királyságra – idéztea Guardian a londoni parlament védelmi bizottságának készült szakértői jelentést. A dokumentumból kiderül, hogy ez az eszköz képes lesz nukleáris robbanófej hordozására. A szakértők megjegyzik azt is, hogy Nagy-Britannia csak korlátozott rakétaelhárító kapacitással rendelkezik.

Belekeverednének

A jó hír az, hogy a védelmi minisztériumban úgy látják: a diktatúrának nem a britekkel, hanem az USA-val és Dél-Koreával van baja, így katonai csapásmérő erejét vélhetően ennek a két országnak a megtámadására tartogatja. A birodalmi múltjukra büszke britek akár bánkódhatnak is azon, hogy Phenjan nem lát fenyegetést az Egyesült Királyságban.

A jelentés ugyanakkor azt is megállapítja, hogy bár a szigetországot semmilyen szerződés nem kötelezi arra, hogy részt vállaljon bármilyen konfliktusban a Koreai-félszigeten, ám ha Dél-Koreát vagy az Egyesült Államokat agresszió érné a dzsucse ideológiát valló rezsim részéről, akkor ki kellene állnia mellettük.

Az egész világot átveri Észak-Korea: erre készül valójában
AFP PHOTO/KCNA VIA KNS
Fotó: AFP

A dokumentum írói még az év elején kezdődött enyhülés előtt kezdték a munkájukat, ezért arra helyezték a hangsúlyt, hogy Észak-Korea jelentős fejlődést ért el 2016-ban és 2017-ben atomfegyverei és nagy távolságú rakétái fejlesztésében. Ezzel együtt úgy látják, hogy a rezsim internetes kibertámadásai nagyobb veszélyt jelentenek. A WannaCry számítógépes kártevő például súlyos gondokat okozott a brit egészségügyi rendszerben is.

A nagyobb gond

A jelentés megállapítja, hogy Kim Dzsongun diktátor ugyan időnként őrültnek látszik és kétségtelen, hogy kíméletlen az ellenfeleivel szemben, ám vélhetően racionálisan gondolkodik. Ez azt jelenti, hogy el lehet tántorítani, el lehet rettenteni attól, hogy valami jóvátehetetlen dolgot tegyen, olyat, amelyet minden bizonnyal később maga is megbánna.

Van azonban itt egy másik körülmény is, ami igazán aggasztó. Az említett számítógépes támadás számos országban kárt tett különböző vállalatok, szervezetek informatikai rendszereiben, ezen belül az Észak-Koreával szövetséges Oroszországban is pusztított. Ez bizonyára járulékos kárnak kezelik az észak-koreai “stratégák”.

A phanjani rezsim tehát nem sokat törődik azzal, kinek okoz kárt. Ezért rendkívül aggasztó az a közismert tény, hogy az észak-koreai vezetés lelkiismeret-furdalás nélkül ad át nukleáris technológiát más államoknak vagy nem állami szervezeteknek. Ezek azután összeállíthatnak például egy úgynevezett piszkos bombát, azaz nukleáris szennyező anyagokkal burkolt hagyományos pokolgépet, amelyet felrobbanthatnak valahol az USA-ban vagy Európában.

Forrás: napi.hu

Hasonló hírek

Hiába a Merkel-Holland beszéd, az EP továbbra is megosztott

info

Most kaptuk a hírt: hatalmas erőkkel szállt ki a rendőrség, lerohanták a fesztivált

Mazsi

Ettől fog csődbe menni Németország

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------