Hirmagazin.eu
Főoldal » Atomhulladékkal teli, hidegháborús, „jég alatti város” emelkedhet ki a grönlandi jég alól
Természetvédelem, élőlények védelme Tudástár - minden érdekesség

Atomhulladékkal teli, hidegháborús, „jég alatti város” emelkedhet ki a grönlandi jég alól

Ahogy a klímaváltozás következtében egyre növekszik a Föld átlaghőmérséklete, úgy bukkannak elő kulturális kincsek és veszélyes objektumok, mumifikálódott holttestektől kezdve ősi érméken át lépfenével fertőzött rénszarvastetemekig. A tudósok nemrég azonosították a jégből a felmelegedés hatására előbb-utóbb feltehetően kiemelkedő legszürreálisabb „leletet”: egy északnyugat-grönlandi, radioaktív hulladéktól hemzsegő titkos amerikai katonai bázist.

Atomhulladékkal teli, hidegháborús „jég alatti város” emelkedhet ki a grönlandi jég alól

A Geophysical Research Letters című szaklapban publikált tanulmányukban a kutatók amellett érvelnek, hogy a Camp Century nevű bázison tárolt mérgező és radioaktív anyagok 2090-re előbukkanhatnak a jég alól – olvasható a Smithsonian honlapján. A 35 méter magas jég- és hótakaró gyorsabban olvad annál, mint hogy pótolni lehessen – erre az eshetőségre az építmény megalkotása idején feltehetően nem gondoltak. A kutatók figyelmeztetnek: miközben a globális felmelegedés megváltoztatja a Földet, a grönlandi nukleáris hulladék komoly politikai problémákat, nemzetközi konfliktusokat eredményezhet a jövőben.

Amikor a jég megolvad, becsült adatok szerint mintegy 9200 tonna hulladék és 53 ezer gallon (mintegy 200 ezer liter) gázolaj folyhat bele az óceánba. A helyszínen lévő más hulladékok között találunk a bázis atomerőműjéből származó kis mennyiségű radioaktív hűtővizet, valamint festékekben és folyadékokban megtalálható ún. poliklórozott bifenileket (PCB). Az Északi-sark körüli területeken már eddig is azonosítottak nagy mennyiségű PCB-t, amelyeket a városokban öntöttek az óceánba, és amelyeket a szél és az óceáni áramlatok szállítottak a sarkvidékre.

Camp Centuryt közel 60 évvel ezelőtt egy új típusú északi-sarki bázis modelljeként hozták létre. Az Északi-sarktól mintegy 1300 kilométerre fekvő bázist jég és hó alatt található nagy gödrökben építették meg, hogy ennek segítségével védjék meg a komplexumot és a személyzetet a zord időjárástól: a hőmérséklet ugyanis a – 56 Celsius-fokot is elérheti, a szél pedig 200 kilométer/órás sebességgel is fújhat. Frank Leskovitz történész szerint a Camp Centuryhez az atomerőmű mellett több kutatólabor, egy könyvtár, egy kápolna és még egy fodrászat is tartozott.

A „jég alatti város” létezését nem kezelték titokként – Walter Cronkite amerikai rádiós 1961-ben meg is látogatta a komplexumot. A hóval borított bázis igazi célja (nukleáris fegyverek tárolása) azonban rejtve maradt a nyilvánosság előtt. Még a dán hatóságoknak sem volt fogalmuk arról, mi folyik valójában a komplexumban a Jégféreg projekt név alatt. Az amerikaiak az 1950-es végén hozták létre a bázist, amikor az USA és a Szovjetunió közötti feszültség a harmadik világháború kitörésével fenyegetett. Az amerikai hadsereg egy 135 ezer négyzetkilométeren átívelő alagútrendszer megépítését tervezte a grönlandi jégtakaró alatt. Támadás esetén akár 600, egyedi módon kialakított atomrakétát szállíthattak volna a sziget megfelelő pontjaira.

Az amerikai hadsereg azonban nem tudott mit kezdeni a hatalmas, mozgó jégréteggel, és bár mindent megtettek, hogy fenntartsák a föld alatti alagutakat, 1966-ban végül kénytelenek voltak elhagyni a bázist. Ekkoriban még senki sem gondolta, hogy a hatalmas jég- és hóréteg egyszer leolvadhat a komplexumról – mondta William Colgan glaciológus. A bázist hosszú időre elfeledték, mígnem a dán kormány 1995-ben fény derített a Camp Century igazi rendeltetésére.

Amíg a bázis működött, a tudósok számos, többek között egy 1,3 kilométeres jégmagot fúrtak ki, amelyek segítségével a klímakutatók rekonstruálni tudják a régmúlt korok éghajlatát. William Colgan megvizsgálta a Camp Century 13 ezer év éghajlati adatait „tartalmazó” jégmagjait, amikor értesült a bázison véghezvitt „szürreális dolgokról”. A komplexum ellentmondásos történetét figyelembe véve, nem csoda, hogy a maradványok kérdése legjobb esetben is egy kényes ügy. Mint Colgan elmondta, amikor a NATO és a dán kormány elutasította az ott folyó kutatás finanszírozását, a tudósnak és kollégáinak „esti és hétvégi projektként” kellett dolgozniuk a Camp Century titkainak feltárásán.

Úgy tűnik, a globális felmelegedés egyik váratlan hatása, hogy az országok már nem söpörhetik szőnyeg alá piszkos ügyeiket – még akkor sem, ha a szőnyeg történetesen Grönlandon van. Bár a Camp Centuryből a jövőben feltehetően „kiszabaduló” PCB- és atomhulladék-mennyiség az Északi-sark körüli területen mértnél alacsonyabb lesz, a szennyezés politikai következményei súlyosak lehetnek. „Az »örökkévalóságból« a »valóban el kell kezdeni gondolkodni róla« fázisba jutottunk” – fogalmazott Colgan a klímaváltozás kapcsán.

 

forrás: mult-kor.hu

Hasonló hírek

Hirosima: Egy amerikai professzor, hitelt érdemlő bizonyítékokkal igazolja, hogy …

Géza

Némasági fogadalma ellenére Facebookozik az apáca

Edit

A hontalan, kóbor állatok világnapja

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------