Image default
Gazdaság

Átlagosan 4 ezer forinttal emelkednek a nyugdíjak januártól

Az év elejétől már az emelt összeget kapják a nyugdíjasok, folytatódhat a Nők40 program, amelyet eddig több mint 200 ezren tudtak igénybe venni, és a jövő évi költségvetésen már szerepel a nyugdíjprémium fedezete is.

Erről Rétvári Bence államtitkár beszélt mai sajtótájékoztatóján. A politikus elmondta, hogy a gazdaság javuló teljesítményét minden generáció, így az idősek is érezhessék.

Jövőre további 3 százalékkal, átlagosan havi mintegy 4 ezer forinttal emelkednek a nyugdíjak, így az idősek illetménye 2018-ban már 28,5 százalékkal haladja meg a 2010-es szintet, a nyugdíjak vásárlóértéke pedig mintegy 10 százalékkal múlja majd felül a nyolc évvel korábbit.

Vagyis a kormány nem csak megőrizni, hanem növelni is tudta a nyugdíjak értékét. Rétvári kiemelte, a kabinet olyan nyugdíjemelési rendszert hozott létre, amelynek az idősek csak haszonélvezői lehetnek, hiszen illetményük értéke semmiképpen sem csökkenhet. Ezzel szemben a nyugdíjasok 2010 előtt elvesztették egy havi nyugdíjukat, ami sok idős embert sodort létbizonytalanságba – tette hozzá. Rétvári Bence felidézte, hogy a kormánynak idén lehetősége nyílt nyugdíjprémium kifizetésére is a gazdaság teljesítménye alapján. Aláhúzta, hogy amennyiben a Fidesz-KDNP folytathatja a kormányzást és a gazdaság továbbra is bővül, akkor erre jövőre is lehetőség nyílik, a jövő évi költségvetésben ugyanis szerepel a nyugdíjprémium 32 milliárd forintos fedezete.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a kormánypártoknak köszönhetően folytatódhat a Nők40 program, amelyet eddig több mint 200 ezren tudtak igénybe venni, a jövő évben pedig 260 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

Rétvári szerintegyre többen láthatják, a választásoknak az is a tétje, hogy a kormány meg tudja-e védeni a nyugdíjasokat, vagyis folytatódik-e az a kormányzás, amely egyrészt garantálja a nyugdíjasok létbiztonságát, másrészt a nyugdíjprémiumokkal, Erzsébet-utalványokkal többlettámogatást is biztosít számukra.

Az államtitkár megjegyezte továbbá, a nyugdíjasok kiadásait a fentiek mellett olyan intézkedések is segítették, mint például a rezsicsökkentés, az Erzsébet-program ingyenes juttatásai, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése, a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök árának mérséklése, valamint a házi természetben nyújtott segítségnyújtás bővítése.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Láthatóan bíznak a befektetők Magyarországban

Géza

A 2020-as év költségvetése a családok támogatásának költségvetése lesz

Géza

Hitelkatasztrófa Magyarországon: 48 ezer elbukott lakás, milliós tömeg a BAR-listán

Géza