Image default
Gazdaság

Átadták a felújított 800 éves viski templomot és orgonát

Visken és Kárpátalján a magyarok őrzik a hagyománynak, hűségnek és istenfélelemnek a lángját, amely az egész nemzet megmaradásának a záloga

– jelentette ki Magyar Levente, külgazdasági és külügyminiszter-helyettes vasárnap Visken, a magyar kormány támogatásával és anyaországi gyűjtésből felújított református templom, orgona és parókia avatási ünnepségén.

A Huszthoz közeli szórványtelepülés zsúfolásig megtelt, nyolc évszázados, 800 férőhelyes templomában tartott hálaadó istentisztelet keretében mondott köszöntőjében Magyar Levente példaértékűnek nevezte, ahogy a szórványban élő viskiek és általában a kárpátaljai magyarok ragaszkodnak őseik hitéhez.

Sok bizonyítékát látom Visken és Kárpátalján járva annak, hogy a magyarok őriznek egy olyan lángot, amely a nemzet más részeiben talán már gyengébben pislákol: a hagyománynak, hűségnek és istenfélelemnek egy olyan lángját, amely az egész nemzet megmaradásának elsődleges záloga” – mondta.

Fontos, hogy a magyarság építkezzen

Az istenhit reményt adó, megtartó erejét hangsúlyozva a miniszterhelyettes, aki a 140 éves viski templomi orgona felújításának fővédnöke volt, kiemelte, a hit mellett nagyon fontos, hogy a magyarság minden körülmények között építkezzen, „építsen templomot, orgonát, parókiát, iskolát, óvodát, falut, várost, országot, hazát és nemzetet. Ha hitből és jó szándékból építkezünk, akkor meg fog segíteni bennünket az Isten.

Az építkezésben is elsősorban a hit, az emberi jószándék, a jövőbe vetett remény számít – tette hozzá. Utalva arra, hogy milyen történelmi viharokat állt ki a viski református templom és gyülekezet, Magyar Levente hangoztatta, van remény, mert voltak a nemzet életében a mostaninál sokkal nehezebb idők és nagyobb kihívások, s ennek ellenére ma tele van hívekkel a viski templom.

Kétéves felújításon esett át a templom 

Az orgona történetét ismertetve Jenei Károly viski református lelkész elmondta, a gyülekezet tagjai kétszáz évvel ezelőtt határoztak úgy, hogy templomukban szükség van orgonára, amire azután 60 éven keresztül gyűjtöttek. A hangszert 1880-ban készítette el Országh Sándor budapesti orgonaépítő mester.

Az orgona felújítását a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) anyagi és logisztikai támogatásával, valamint részben anyaországi gyűjtésből származó adományokból Budaörsön végezték Paulus Frigyes orgonaépítő műhelyében.

A lelkész köszönetet mondott Magyarország kormányának, külön a KKM-nek, az anyaországi adományozóknak és a viski református gyülekezet tagjainak a templom, az orgona és a parókia két évig tartó felújításához nyújtott támogatásért.

A címlapfotó illusztráció. 

MTI, M1, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Már teljesült az idén tervezett lakossági állampapír-értékesítés 80 százaléka

info

Kétmillió liter tengervizet cipelnek Budapestre

Géza

Fazekas: egyre több új álláshely várható a mezőgazdaságban

Géza