Image default
Külföld

Árvíz: katasztrófahelyzetet hirdetnek ki Franciaország egyes részeire

Természeti katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítják az árvizes megyéket Franciaországban a jövő heti kormányülésen – jelentette be csütörtökön Francois Hollande államfő, miközben Párizsban a regionális vasúthálózat több Szajna-parti megállóját is lezártak a vízszint gyors emelkedése miatt. Bezár a Louvre is.

“A természeti katasztrófahelyzetet a következő kormányülésen kihirdetjük azokon a területeken, amelyeket leginkább sújtottak az esőzések” – mondta a köztársasági elnök a franciaországi önkormányzati vezetők kongresszusán.

A francia kormány legközelebb szerdán ülésezik. “Az árvíz és az eső több ezer állampolgárunkat az otthonaik elhagyására kényszerítették és aggodalommal tölti el őket, hogy nem tudják, mi történik a javaikkal, sőt, a hozzátartozóikkal” – hangsúlyozta Francois Hollande.

A Szajna egyik mellékfolyója, a Loignon 1910 óta nem tapasztalt vízszintemelkedése miatt két, Párizstól délre található megyében, Loiret-ben és Seine-et-Marne-ban alakult ki aggasztó helyzet, ezreket kellett evakuálni, mert több városban az utcákat félméteres, egyes helyeken kétméteres víz lepte el, 24 ezer háztartásban nincs áram.

Seine-et-Marne-ban csütörtökön továbbra is a legmagasabb fokú az árvízriasztás, Loiret-ban viszont és öt másik Párizs környéki megyében napközben narancsszínűre csökkentették.

Az eső, amely vasárnaptól kedd estig folyamatosan esett, jelentős károkat okozott az ország észak-keleti részén is. Ráadásul Belgium és Németország felől szerda este újabb esőfelhők is elérték az országot.

Bezár a Louvre, hogy menteni tudják a kincseket, ha kell

Párizsban a Szajna csütörtök reggelre elérte az 5 méteres magasságot, a sárgaszínű riasztást léptették életbe, miután a vízszínt napközben gyorsan emelkedett. Szerda este óta az alsórakpart egy részét lezárták, pénteken pedig zárva tart a Louvre, hogy szükség esetén kimenthessék a múzeumból a műkincseket – olvasható a Louvre elektronikus levelében, amelyet az intézmény vezetősége csütörtökön küldött szét a dolgozóknak.

A felbecsülhetetlen értékű alkotásokat csak akkor viszik biztos helyre a múzeumból, ha tovább emelkedik a Szajna vízszintje. A belépést már csütörtökön is korlátozták a világhírű egykori királyi palotába, amely közvetlenül a Szajna partján áll.

Párizst ugyanakkor nem fenyegeti az 1910-eshez hasonló katasztrófa, amikor is a Szajna elérte a 8,42 méteres magasságot, elárasztotta a metrómegállókat és lebénította az egész fővárost. Százhat évvel ezelőtt a Szajna mind a három mellékfolyója megáradt, most viszont csak a Loignon. Az előrejelzések szerint a fővárosban péntekre virradóra vagy napközben tetőzhet a Szajna, nagyjából 5,5 méteres magasságon.

A párizsi agglomerációban a Szajna mentén haladó regionális vasúthálózat (RER) C vonalát délután teljesen lezárták, a belvárosi Saint-Michel-Notre-Dame és Invalidusok megállónál már délelőtt sem álltak meg a szerelvények.

Az árvíz a többi RER-vonalon és a villamosoknál is fennakadásokat okozott, a Párizsból Versailles felé közlekedő vonatok pedig nem indultak el. A párizsi metró viszont menetrend szerint közlekedik.

Forrás: hvg.hu

Hasonló hírek

43 ezerszer erőszakolhattak meg egy mexikói nőt

info

Aggódnak az orvosok, újabb halálos áldozata van az influenzának

Mazsi

Európa egyes magasabb pontjain már “beköszöntött a tél”! oszd meg!

Géza