Image default
Tudástár - minden érdekesség

Aratott a halál tavaly a légi közlekedésben

Az átlagosnál valamivel rosszabb évnek számított 2018 a kereskedelmi repülés történetében, már ami a halálos balesetek áldozatainak számát illeti.

A növekvő utasforgalom mellett azonban a repülés így is biztonságosnak mondható.

Tavaly ilyenkor azt írtuk, hogy soha nem volt olyan biztonságos repülni, mint 2017-ben: abban az évben világszerte 44-en vesztették életüket tíz halálos kimenetelű szerencsétlenségben. Ha ebből levesszük a teherszállító gépeket, még jobb a kép, hiszen öt balesetben 31-en haltak meg.

A 2017-es számokat tavaly nem sikerült alulmúlni. Az Aviation Safety Network adatai alapján, amelyek a legalább 14 üléses polgári repülőgépekre vonatkoznak, 2018-ban 15 halálos légi baleset történt összesen 556 áldozattal. Ha pedig csak az utasszállító gépeket vesszük, akkor 543-an vesztették életüket 12 balesetben. A kontinensek közül Ázsia vezet öt balesettel, Afrika követi néggyel, míg Európában kettő történt.

Az adatok a legalább 14 üléses polgári repülőgépekre vonatkoznak, teherszállító gépek nélkül, beleértve a terrorcselekményeket isFORRÁS: AVIATION SAFETY NETWORK

A halálos áldozatok száma valamivel az ötéves mozgó átlag felett van, ám azt hozzá kell tenni, hogy közben a kereskedelmi járatok száma folyamatosan emelkedik. 2008 óta az 1 millió járatra eső halálos balesetek száma stabilan 1 alá csökkent, és tavaly például már csak 0,39 volt (a 70-es években ez a szám még 5-6 körül mozgott).

Sokat tettek érte, hogy így legyen

A balesetek számának trendszerű csökkenése nem véletlen. A fejlettebb technológia következtében a repülőgépeket már számos új eszköz védi az ütközéstől, és egyre szigorúbb biztonsági ellenőrzéseken mennek keresztül. A földi irányítók is jóval fejlettebb radarrendszerekkel dolgoznak manapság.

Ha mégis megtörténik a baj, az utasok akkor is nagyobb biztonságban vannak, mint néhány évtizeddel ezelőtt.Tűzállóbbá tették például a repülők utastereinek burkolatait, a kárpitot és az üléspárnákat, megerősítették a szerkezetek gyenge pontjait és az üléseket. A személyzet és a repülőtéri készenléti egységek is jobban fel vannak készülve a vészhelyzetekre, mint korábban.

A legnagyobb baleset 2018-ban

A legtöbb áldozatot tavaly a Lion Air gépének katasztrófája követelte október 29-én Indonéziában. A 189 ember halálát okozó balesetben a pilótáknak súlyos problémáik voltak az irányítással. A Boeing 737 MAX 8 típusú gép a fővárosból, Jakartából tartott Pangkal Pinangba, ám a repülés 11. percében óránkénti 724 kilométeres sebességgel belecsapódott a Jávai-tengerbe. Bővebben itt írtunk a baleset okairól.

A Lion Air 2018- október 29-i katasztrófája. AFP
A Lion Air 2018- október 29-i katasztrófája. AFP

Forrás: origo.hu

 

Hasonló hírek

Teljes hozzáférése van az okostelefonokhoz az NSA-nak

info

Hihetetlen látvány: így ver a Föld szíve – VIDEÓ

Mazsi

Elképesztő ötlet: halottakból akarnak erdőt csinálni!

Mazsi