Hirmagazin.eu
Főoldal » Aratott a halál tavaly a légi közlekedésben
Tudástár - minden érdekesség

Aratott a halál tavaly a légi közlekedésben

Az átlagosnál valamivel rosszabb évnek számított 2018 a kereskedelmi repülés történetében, már ami a halálos balesetek áldozatainak számát illeti.

A növekvő utasforgalom mellett azonban a repülés így is biztonságosnak mondható.

Tavaly ilyenkor azt írtuk, hogy soha nem volt olyan biztonságos repülni, mint 2017-ben: abban az évben világszerte 44-en vesztették életüket tíz halálos kimenetelű szerencsétlenségben. Ha ebből levesszük a teherszállító gépeket, még jobb a kép, hiszen öt balesetben 31-en haltak meg.

A 2017-es számokat tavaly nem sikerült alulmúlni. Az Aviation Safety Network adatai alapján, amelyek a legalább 14 üléses polgári repülőgépekre vonatkoznak, 2018-ban 15 halálos légi baleset történt összesen 556 áldozattal. Ha pedig csak az utasszállító gépeket vesszük, akkor 543-an vesztették életüket 12 balesetben. A kontinensek közül Ázsia vezet öt balesettel, Afrika követi néggyel, míg Európában kettő történt.

Az adatok a legalább 14 üléses polgári repülőgépekre vonatkoznak, teherszállító gépek nélkül, beleértve a terrorcselekményeket isFORRÁS: AVIATION SAFETY NETWORK

A halálos áldozatok száma valamivel az ötéves mozgó átlag felett van, ám azt hozzá kell tenni, hogy közben a kereskedelmi járatok száma folyamatosan emelkedik. 2008 óta az 1 millió járatra eső halálos balesetek száma stabilan 1 alá csökkent, és tavaly például már csak 0,39 volt (a 70-es években ez a szám még 5-6 körül mozgott).

Sokat tettek érte, hogy így legyen

A balesetek számának trendszerű csökkenése nem véletlen. A fejlettebb technológia következtében a repülőgépeket már számos új eszköz védi az ütközéstől, és egyre szigorúbb biztonsági ellenőrzéseken mennek keresztül. A földi irányítók is jóval fejlettebb radarrendszerekkel dolgoznak manapság.

Ha mégis megtörténik a baj, az utasok akkor is nagyobb biztonságban vannak, mint néhány évtizeddel ezelőtt.Tűzállóbbá tették például a repülők utastereinek burkolatait, a kárpitot és az üléspárnákat, megerősítették a szerkezetek gyenge pontjait és az üléseket. A személyzet és a repülőtéri készenléti egységek is jobban fel vannak készülve a vészhelyzetekre, mint korábban.

A legnagyobb baleset 2018-ban

A legtöbb áldozatot tavaly a Lion Air gépének katasztrófája követelte október 29-én Indonéziában. A 189 ember halálát okozó balesetben a pilótáknak súlyos problémáik voltak az irányítással. A Boeing 737 MAX 8 típusú gép a fővárosból, Jakartából tartott Pangkal Pinangba, ám a repülés 11. percében óránkénti 724 kilométeres sebességgel belecsapódott a Jávai-tengerbe. Bővebben itt írtunk a baleset okairól.

A Lion Air 2018- október 29-i katasztrófája. AFP
A Lion Air 2018- október 29-i katasztrófája. AFP

Forrás: origo.hu

 

Hasonló hírek

Az unió fellépne a kontinensen terjedő gyűlölet ellen

info

Bécs a dzsihádisták következő célpontja

info

Elképesztő találmány: ha ez elterjed, vége az energiagondoknak!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------