Főoldal » Aprólékosan kidolgozott, kézzel készült csodák: igazi mesevilágot farag Bütyipapa
Művészet

Aprólékosan kidolgozott, kézzel készült csodák: igazi mesevilágot farag Bütyipapa

Martonvásár — Mesebeli fafaragványok sorakoznak Varga József (67), vagyis Bütyipapa polcain. A legapróbb részletekig kidolgozott várak, manólakók és a József védjegyévé vált kis házak. Nincs két egyforma, csak egyvalami közös: kézzel készültek.

– A feleségemmel nagyon sokat vártunk az első unokánkra – emlékezett József. – Nyugdíjaztak a dunaújvárosi Vasműből, ahol villamosmérnökként dolgoztam. Imádtam a munkám! Nagy váltás volt otthon lennem tétlenül. Az első hónapokban kétségbeesetten munkát kerestem, aztán érkezett a hír: úton volt Samu, az első unokánk. Akkora volt az örömöm, hogy úgy éreztem: muszáj valamit csinálnom, amivel kifejezhetem. Soha nem dolgoztam fával, mégis kedvet éreztem hozzá.

Egy bonyolultabb darab akár két héten keresztül is készül /Fotó: Isza Ferenc

Azután jött egy lányunoka, ekkor álmodta meg az első kis házakat és manólakokat. Ahogy József rákapott az alkotás ízére, úgy alakította ki a műhelyét, ami legalább olyan mesebeli, mint az ügyes kezű nagypapa játékai. Ezernyi megmunkálásra váró fa, ág, kéreg, gyökér sorakozik a polcokon.

– A munka úgy kezdődik, hogy leülök, és nézegetem a fákat, próbálom meglátni, mi van bennük. Nem rajzolok, nem tervezek: játszom, kísérletezem – fejtegette. – A kisautók fél nap alatt készülnek el, egy-egy váron két hétig is dolgozom. Van, hogy valamelyik annyira a szívemhez nő, hogy nem tudok megválni tőle. Ezek nekem nemcsak tárgyak, de a gyermekeim.

Fotó: Isza Ferenc

Kíméli a környezetet

Amellett, hogy szép, a fából készült játéknak más előnye is van: egészen más a tapintásuk, a struktúrája, mint a műanyagoknak. Serkenti a gyerekek érzékszerveinek működését, és mivel könnyebben javítható, így környezettudatosabb is, mint a műanyag.

Blikk

Hasonló hírek

Nem fogsz hinni a szemednek, ha meglátod Jennifer Lopez ruháját az Oscar-gáláról (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Géza

Elkezdődött az Országos Rajzfilmünnep

Géza

Több tonnás kövek kiemelésével mentettek meg egy 500 éves hidat

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------