Arborétum

Apátsági Arborétum

A pannonhalmi apátságot körülvevő arborétum és parkerdő szerepe a tájképi és természeti értékek megőrzése, bemutatása, valamint a Világörökség részéve tett főapátsági műemlékegyüttes esztétikai értékének kiemelése.

Az Apátsági Arborétumban több száz fa- és cserje él. Ezek egy része különleges, az országban csak kevés helyen előforduló faj és fajta (például kínai mamutfenyő, szárnyasdió). Különösen értékesek azok a fajtagyűjtemények, amelyek növénycsaládot, vagy egy-egy faj változatait együtt tartalmazzák.
A terület angolkertté alakítása 1820-ban kezdődött. Több mint 400 növényfaj található itt, a Pannonhalmi-dombság keleti vonulatán.
A növénygyűjtemény a területen belül kialakított sűrű sétautakon tekinthető meg.

Védett értékek

Az arborétum védett botanikai értékei: a nagyezerjófű, a tarka nőszirom, a törpe nőszirom, a hegyi árvalányhaj, a tavaszi hérics, a bíboros kosbor és a selymes boglárka. A zoológiai ritkaságok közül a legértékesebb az énekesmadár állomány. Az általánosan előforduló fajok mellett kiemelendő a fokozottan védett gyurgyalag, amely ritka fészkelő ezen a vidéken.

Forrás: http://www.vendegvaro.hu/Apatsagi_Arboretum_Pannonhalma?section=1
Cím: Vár u. 1.
Tel: +36 (96) 570-191
E-mail: [email protected]
Web: www.osb.hu

Hasonló hírek

Erdődy-kastély parkja

info

Deseda tavi arborétum

info

Agostyáni Arborétum

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------