Image default
SVÉD - Språkinlärning

Annie Lööf: Låt nyanlända låna i stället

 Annie Lööf: Låt nyanlända låna i stället

Centerpartiets partiledare Annie Lööf lägger vid en pressträff fram förslaget att göra om etableringsersättning för nyanlända till etableringslån. Flyktingar ska på samma sätt som studenter få låna till största delen av inkomsten, lyder förslaget.

 

svéd
Foto: Anders Wiklund/TT
 

– Etableringslån handlar om att minska kostnaderna för flyktingmottagandet och öka drivkrafterna för att komma i arbete, säger Annie Lööf, som just kommit tillbaka till sin post från föräldraledigheten.

– För att minska kostnaderna för mottagandet krävs konkreta och ansvarsfulla besparingar, säger Annie Lööf.

Enligt Centerns förslag ska etableringslånet vara utformat på samma sätt som CSN-lånet för studenter, där 72 procent av ersättningen är i form av ett lån. Nivån är tänkt att vara samma som dagens etableringsersättning. “Det ska inte heller vara möjligt att försörja sig på andra ersättningar under denna period så som retroaktiv föräldrapenning för att på så sätt undvika att delta i etableringsuppdraget”, skriver Centern i ett pressmeddelande.

 – Etableringslån är ett sätt att minska kostnader men också en del i att ställa om systemen för att bättre ta tillvara på människors drivkraft och kompetens. Väl i arbete har de möjligheter att betala tillbaka lånet, på samma sätt som studenter gör med sina studielån, säger Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson.

Hasonló hírek

”Ett folkmord hotar i Etiopien”

info

Fredrik Johansson: Margot Wallström – en lysande bostadspolitisk pedagog

Mazsi

Alicia Vikander Oscarsnominerad

Mazsi