Hirmagazin.eu
Főoldal » Angol nyelvű színjátszóversenyt hirdetnek középiskolásoknak
Kultúra

Angol nyelvű színjátszóversenyt hirdetnek középiskolásoknak

Angol nyelvű színjátszóversenyt hirdet 9-11. évfolyamos középiskolás diákok számára William Shakespeare halálának 400. évfordulója alkalmából a Nemzeti Színház, a British Council és a Brit Nagykövetség. Theresa Bubbear, a Brit Nagykövetség ügyvivője a szervezők szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a színjátszóversenyt a 2016-os Shakespeare Lives (Shakespeare él!) nemzetközi programsorozat részeként rendezik meg.

Hozzátette, hogy a kerek évforduló lehetőséget nyújt arra, hogy Shakespeare-re emlékezzünk, fontos, hogy életben tartsuk történeteit, műveit az elkövetkezendő generációk számára. Mint megjegyezte, ez nem is nehéz, hiszen több mint száz nyelvre fordították le műveit és a világ diákjainak több mint fele tanul Shakespeare-ről.

Angol nyelvű színjátszóversenyt hirdetnek középiskolásoknak

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a színjátszóversenyre 2-10 fős csapatok jelentkezését várják. A verseny két fordulóból áll: az elődöntő az interneten zajlik április és június közepe között, a döntőt októberben a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán tartják nemzetközi zsűri előtt. A csapatoknak maximum 8 perces jelenetet kell előadniuk angol nyelven egy szabadon választott Shakespeare-műből. A jelenetet szabadon át lehet alakítani, aktualizálni lehet. A hangsúly az angol nyelven és a kreativitáson van.

A színjátszóverseny jelentkezési határideje március 31. A jelentkezéseket shakespearelives-dramaverseny.hu oldalon várják, ahol további információk is megtalálhatók. A kiírás szerint a nyertes csapatok tagjai és felkészítő tanáraik értékes díjakat kapnak.

A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója felidézte, hogy a Nemzeti Színház repertoárjában 1837-től, az első évadtól Shakespeare mindig jelen volt. Amikor 1929-ben Hevesi Sándor, a Nemzeti Színház akkori igazgatója előadást tartott Londonban, összeszámolta, hogy a Nemzeti Színházban a kezdettől játszott 23 ezer előadás közül 1753 volt Shakespeare-darab. Kiemelte: jelenleg is egyik legnagyobb sikerű előadásuk a Szentivánéji álom, emellett műsoron tartják a Shakespeare Összes Rövidítve (SÖR) című angol nyelvű produkciót is.

Audrey Young, a British Council igazgatója elmondta, hogy a Shakespeare Lives a British Council legfontosabb 2016-os kulturális programja. Az eseménysorozatot januárban indították el világszerte a Play Your Part (Vedd ki a részed) elnevezésű online kampánnyal, amelynek célja, hogy minél többen megosszák kedvenc Shakespeare-pillanatukat: idézetüket, karakterüket, darabjukat vagy feldolgozásukat.
A decemberig tartó Shakespeare Lives program célja, hogy Shakespeare életművét, annak máig tartó hatását és érvényességét ünnepelje, valamint új intézményi és személyes kapcsolódási pontokat hozzon létre a közönség aktív bevonásával.

A program során – színházakkal, múzeumokkal, intézményekkel, oktatási szakemberekkel és művészekkel együttműködésben – világszerte új színházi és filmfeldolgozásokat mutatnak be, kiállításokat és felolvasásokat szerveznek, valamint nyelvtanulók és érdeklődők számára tesznek könnyen hozzáférhetővé információs és tananyagokat.

Magyarországon is számos programot szerveznek, a középiskolások drámaversenye mellett a közösségi média eszközeivel, filmadaptációk vetítésével, tanári módszertani továbbképzések szervezésével, iskolai tanítási segédletek és ingyenesen hozzáférhető online tanfolyamok közzétételével ünneplik Shakespeare-t.

 

Forrás: librarius

Hasonló hírek

Milyen csillagászati jelenség lehetett a Betlehemi Csillag?

info

Magyar vonatkozású Banderas-filmet is bemutat az Uránia

Edit

Ma is valóság a sárga csillag hatása

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------