Image default
Külföld

Angela Merkelt fogadta Akihito japán császár

Akihito japán császár kedden Tokióban fogadta Angela Merkel német kancellárt, aki kétnapos japáni látogatásán szólt arról is, milyen biztosítékok kellenek ahhoz, hogy a Huawei kínai távközlési cég részt vehessen a következő generációs, 5G telekommunikációs hálózatok kiépítésében.

Japánban a császárnak nincs politikai szerepe, de az állam jelképének tekintik, ezért számos protokolláris kötelezettsége van: őrködik a palotában zajló rituálék felett, fogadja a magas rangú külföldi vendégeket, beiktatja a kormányokat, látogatásokat tesz bel- és külföldön.

Akihito a tervek szerint április 30-án leköszön a krizantémtrónról, az ország történetében 200 éve nem fordult elő ilyen eset. Május 1-jétől fia, Naruhito koronaherceg lép a helyébe. A tervek szerint a kancellár a nap folyamán találkozik vele is. Angela Merkel a császárral folytatott találkozó kezdetén enyhén meghajolt, míg a 85 éves, fekete ruhába öltözött uralkodó kezet rázott vele.

A német kancellár hétfőn érkezett Japánba, ahol már találkozott vendéglátójával, Abe Sindzó kormányfővel, majd a tokiói Keió Egyetem diákjaival. Itt arról beszélt, hogy tekintettel a világgazdaságban megmutatkozó egyre nagyobb feszültségekre, Németország és Japán együtt munkálkodhatna a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) megreformálásában.

A fórumon szóba kerültek a kínai Huawei Technologies Co. vállalattal kapcsolatos amerikai és európai biztonsági aggodalmak az 5G telekommunikációs hálózatok kiépítésében. Korábban a Huawei kizárása a hálózatépítési tenderekből az Egyesült Államok kezdeményezésére került napirendre, de német és más európai kormányzati döntéshozók is kétségeiket hangoztatták. Az illetékes amerikai hatóságok állítása szerint ugyanis a kínai hírszerzés kémkedésre tudja felhasználni a Huawei hálózati berendezéseit.

Merkel kedden azt mondta, mielőtt a vállalat részt vehetne az 5G hálózatok megteremtésében, garanciákra van szükség arra, hogy a Huawei ne szolgáltasson ki adatokat a kínai államnak. Kifejtette: biztonsági megfontolásokból fontos tárgyalni a kínai kormánnyal arról, hogy a vállalat ne tehesse meg, hogy az adatok ad át a kínai államnak.

A biztonságra pedig szükség van, ha a cégek együtt akarnak működni Németországgal. Világossá kell tenni, hogy a kínai állam nem férhet hozzá a kínai termékekkel kapcsolatba kerülő adatokhoz – hangsúlyozta a német kancellár.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Besült a német csodafegyver, hatalmasak a veszteségek

Mazsi

Elrabolta, majd megerőszakolt egy 7 éves kislányt

info

Az orosz légierő az Iszlám Állam elleni célzott csapásokat hajt végre

Edit